Започва Европейската седмица на регионите. При натоварен дневен ред в Брюксел ще се проведе 151-вата пленарна сесия на Комитета, става ясно от съобщение на консултативния орган на Европейския съюз.
Кметът на Джебел Неджми Али, който е бивш евродепутат и представлява България в Асамблеята на представителите на местните и регионалните власти в Европейския съюз, ще участва в заседанията на 10-и, 11-и и 12-и октомври.
Годишният доклад на Европейския съюз за състоянието на регионите и градовете е основната тема във фокуса на вниманието по време на заседание на Бюрото на Комитета.
В дебатите ще бъдат засегнати над 10 глобални теми. В дискусията за бъдещето на Европа фокусът ще бъде и върху директивата относно емисиите от промишлеността, цифрово сближаване, преразглеждане на управлението на Шенгенското пространство.
Очаква се в сесията участие да вземе вицепрезидентът на Европейската комисия за Европейската зелена сделка Франс Тимерманс, Паскал Канфин, председател на комисията ENVI в Европейския парламент, Саймън Стил, изпълнителен секретар по Рамковата Конвенция на ООН за климатичните промени.