ПУБЛИЧЕН ТЪРГ С ЯВНО НАДДАВАНЕ ЗА ПРОДАЖБА НА НЕДВИЖИМИ ИМОТИ ОБЩИНСКА СОБСТВЕНОСТ НА 02.10.2020Г.

Новини

25.09.2023

Традиционният събор в Джебел! Заповядайте на 13 и 14 октомври

С дискотека на открито Джебел ще изпрати окончателно топлите дни и ще празнува началото на есента. Тя ще бъде кулминацията на традиционния събор, който Общината организира в дните 13 и 14 октомври.
Много настроение и приятни мигове очакват джебелчани и гостите на града. На сцената в центъра ще се качат самодейни фолклорни състави от региона. Кулминацията в края на двата дни с много музика, усмивки и забавления, ще бъде дело на DJ DINKO, който ще разиграе Джебел с най-модерните парчета в дискотеката „под звездите“.
Заповядайте заедно да се веселим и да изкараме много незабравими мигове на площада!

23.09.2023

Традицията в Душинково продължава! Yaran Bayramı – на 8 октомври, неделя

С песни и танци, с много настроение и емоции край тепиха, жителите на джебелското село Душинково ще кажат „Довиждане“ на селскостопански сезон`2023.

Традиционният събор в село Душинково – Yaran Bayramı, ще се проведе на 8 октомври – неделя, съобщават от Общинска администрация – Джебел.

През годините чрез организиране на голям събор, наречен Yaran Bayramı, местните жители са отбелязвали края на селскостопанския сезон.

На 8 октомври жители и гости на Душинково отново ще празнуват заедно.

Предвидена е фолклорна програма на самодейни състави от община Джебел.

В 09:00 ч. ще бъде отслужен мевлид за здраве и берекет в местната джамия. За любителите на спорта и емоциите ще има народни борби, осигурен е награден фонд.

На снимките: Миналогодишният празник в Душинково

22.09.2023

22 септември, превърнал се в символ на националното единство, ни прави равнопоставени в днешна Европа!

Кметът на община Джебел Неджми Али и Общинският съвет:

Уважаеми жители на община Джебел,

Приемете нашите поздравления по случай честването на един от най-важните дни в нашата история! 22 септември, превърнал се в символ на националното единство, ни прави равнопоставени в днешна Европа. Нека се чувстваме горди и сплотени.

15.09.2023

49 първолаци в Джебел! Най-добрият приятел и партньор на ученици и учители е…

„Този момент е специален за всеки един от нас. Той е свързан с едни от най-приятните емоции и спомени в живота ни. Нека първият учебен звънец ни направи по-единни и да ни зареди с оптимизъм.

Образованието е в основата на всяка една промяна. Затова ние от 2019 година насам показваме нашето специално отношение към образованието – заради децата ни, заради по-доброто ни настояще и бъдеще“, обяви кметът на Джебел Неджми Али, който откри учебната година в Средно училище „Христо Ботев“ в града. Гости на тържеството бяха и председателят на Общинския съвет Сейфи Мехмедали, секретарят на Общинска администрация Хайрие Мехмед и началникът на отдел „Хуманитарни дейности“ Джейлян Сюлейман.

За първи път прага на класните стаи в общината прекрачиха 49 първолаци. Всички те получиха пълен комплект пособия за училище, подарък от кмета Неджми Али.

„Скъпи ученици и учители! Днес училищният звънец Ви събира отново заедно в клас. Община Джебел винаги ще бъде Ваш близък партньор по пътя на знанието, защото то е пътят към доброто бъдеще. Пожелавам на всички Вас една успешна и ползотворна учебна година. Честит първи учебен ден!“, пожела кметът.

Неджми Али подчерта, че „всички заедно се стремим да превърнем училищата ни в по-желана територия, в място, където е възможно да се предоставя качествено образование“. „В място, където идните поколения с вдъхновение ще продължат да съхраняват традициите ни, защото те са изворът, от който черпим гордост и национално самочувствие. Затова и през тази година сме обърнали сериозно внимание за уюта и удобствата на децата ни. Още веднъж най-сърдечно заявявам, че развитието на общината ни върви във вярната посока. Именно затова всички говорят, че Джебел вече се превърна в един модерен европейски град. Естествено заслугата за това е на всички ни. Не бих се изкушил да продължа да говоря за свършеното през последните години – нито за успешно реализираните проекти, нито пък за мащабните ремонтни дейности, които се извършиха на територията на цялата ни община през изтеклите четири години“, допълни кметът Неджми Али.

Представители на Общинската администрация имаше във всяко учебно заведение при откриването на новата учебна година.

10.09.2023

Трето място на голям футболен турнир и аплодисменти от български и турски рефери

Независимо, че мъжкото футболно първенство с териториално покритие „Кърджали-Смолян“ отпадна от календара на Българския футболен съюз след скандалния конгрес, на места детските школи функционират и дори отчитат успешно представяне в различни турнири. А школи като Джебелската са сочени за пример относно базата за развитие на детския футбол в общинския център.

Малките футболисти от „Джебел – 1928“, формат „Футбол 5“ (родени 2015 година) спечелиха третото място в голям турнир с участието на 56 отбора. По време на оспорваната надпревара те бяха поздравени от представители на асоциациите на съдиите по футбол в България и Турция, които вчера гостуваха в Кърджали.

Близо 1 000 деца от 6 възрастови групи участваха в турнира „PARADİSE CUP AUTUMN 2023“.

Джебелските футболисти от F-5 постигнаха победи срещу връстници от Кърджали и Хасково и само малшансът спря пътя на възпитаниците на Бехчед Салиф до финала.

08.09.2023

„Устра“, Счупената планина, Харман кая… в „Бранд Родопи“ и във фокуса на ЕС

Вицепремиерът Мария Габриел и кметът на Джебел Неджми Али обсъдиха възможностите, които Родопите имат за развитие на туризма и за привличане на гости не само от страната, но и от чужбина. За успешната им реализация обаче е необходимо отлично сътрудничество и подкрепа на централната власт, посочи Неджми Али, който бе сред гостите на Третия международен форум „Бранд България. Докосни Чудесата“.

Мария Габриел и Неджми Али са колеги от Европейския парламент и някои от акцентите в разговора днес в столицата бяха своеобразно продължение от съвместните им инициативи в Брюксел.

Крепостта „Устра“, водопадът „Марф“, Счупената планина, Харман кая, културното и етническо многообразие на Джебел влязоха във фокуса на международния форум „Бранд България. Докосни Чудесата“, който е част от събитийната програма на медия „Стандарт“ и Общество „Културно наследство“.

Участие във форума взеха вицепремиерът Мария Габриел, Пийт Ясперт, вицепрезидент на „Европа Ностра“, както и техните представители на Европа в Гърция, Сърбия, Румъния и Турция.

В разговор с министъра на културата Кръстьо Кръстев, Неджми Али посочи като добър пример за съвместната работа на местна и централна власт за развитието на туризма прехвърлянето на крепостта „Устра“ от държавата на Община Джебел. По този начин местната власт може да кандидатства по различни програми, с които да превърне историческият обект в привлекателна туристическа атракция.

В рамките на форума бе обсъден проектът „Бранд България“, който се разработва от Общество “Културно наследство“ заедно с представители на правителството. По инициатива на вицепремиера Мария Габриел от следващата седмица шест министерства ще обединят усилия за развитието на „Бранд Родопи“ и „Бранд България“.

„Бранд Родопи“ стартира още преди две години. Той цели да покаже на туристите многообразието на културното и природно наследство, както и заедността на етносите, живеещи в Свещената планина, като в същото време да създаде единна туристическа дестинация, която да привлече повече туристи, включително от Балканите.

Сред акцентите на форума бе представянето на възможностите за финансиране на проекти от новите оперативни програми, включително INTEREG, както и съвместни проекти в рамките на Атинския хъб за културно наследство.

Голямата амбиция на представителите на „Европа Ностра“ е да излязат с общ апел към ЕС за вкарването на фокус на културното наследство на Балканите – с неговата уникалност и многообразие, но и със заплахата от разрушение.

01.09.2023

Добрата новина: Неджми Али подписа договор с МРРБ – 960 000 лева за ремонт на пътя до Тютюнче!

Пътят между Джебел и село Тютюнче ще бъде основно ремонтиран. Добрата новина идва след като кметът на общината Неджми Али днес подписа споразумение за финансиране на проекта с Министерството на регионалното развитие. Средствата, които ще бъдат предоставени, са в размер на 960 000 лева с ДДС.
„Радвам се, че успяхме да договорим това финансиране. Контрактът, който подписахме, е плод на добрата и конструктивна комуникация между Общинската администрация и регионалното министерство. Благодаря лично на министър Андрей Цеков за разбирането, което прояви. С тези средства ще решим един дългогодишен проблем“, посочи кметът на Джебел Неджми Али.
Средствата ще бъдат предоставени в периода 2023-2024 година.
Състоянието на пътния участък изискваше спешен ремонт. Проблемите по трасето започнаха още през 2015 година, когато активизирало се свлачище „отхапа“ част от платното, на влизане в селото.

18.08.2023

Букет, торта и подаръци за баба Хабибе – единствената столетничка в община Джебел

Букет, торта и цял пакет с други подаръци получи единствената столетничка в Джебел. Баба Хабибе Шериф Сали навърши един век. За да й поднесат своите почитания, уважение и дарове тя бе посетена в дома си от екипа на кмета на общината Неджми Али.

100-годишната дама от село Душинково беше трогната от жеста и от проявеното внимание. „За нас е истинска чест да ви поздравим , да се докоснем  до тази сила и мъдрост на времето, която излъчвате. Пожелаваме Ви здраве и още много години да чествате Рождените си дни “

Баба Хабибе и цялото й семейство благодариха от сърце на кмета и му пожелаха да бъде здрав и все така успешен.

16.08.2023

Курбан за новите превозни средства даде Общината в Джебел

Курбан за новите превозни средства за нуждите на образованието и социалните услуги даде Общинска администрация в Джебел.

Вчера Общината получи от Министерството на образованието и науката 32-местен автобус „Isuzu“, който ще бъде използван приоритетно от детски градини и училища, в които се обучават деца и от други населени места.

Другата нова придобивка е лек автомобил „VW Caddy“ за нуждите на Центъра за обществена подкрепа и за специалистите, които предоставят социални услуги на потребителите в домашна среда по населените места.

Кметът Неджми Али пожела безаварийно и безпроблемно пътуване с МПС-тата, които ще спомогнат за подобряване на качеството на образователните и социални дейности на територията на общината.

15.08.2023

Нов училищен автобус за Джебел! Кметът благодари на образователния министър за добрата новина преди първия учебен звънец

Община Джебел ще посрещне новата учебна 2023/2024 година с нов училищен автобус – 32-местен „Isuzu“.

„Училищните автобуси, особено в планинските райони, са изключителна придобивка за стремящите се към по-качествено образование училища и детски градини, както и за Общинска администрация, чийто приоритет е безопасността и грижата за подрастващите. Благодаря на министъра на образованието и науката проф. Галин Цоков за подадената ръка и материализирането на партньорството с придобивка, която ще зарадва ученици, родители и учители на 15 септември“, заяви кметът на Джебел Неджми Али.

По настояване на ръководството на Общината, Министерството на образованието и науката предостави новото специализирано транспортно средство за нуждите на пътуващите ученици. Автобусът ще бъде използван приоритетно от детски градини и училища, в които се обучават деца и от други населени места.

08.08.2023

Неджми Али към юбилярите: Запазете пламъка на искрата, запалена преди 100 години!

„Пожелавам Ви, абстрахирайки се от действията на някои недоброжелатели на местно  ниво, да продължите да полагате усилия  за обединяване на хора от различни етноси , култури и възгледи за просперитета и развитието на местните общности.

Запазете пламъка на искрата запалена преди 100 години и обединени и единни да работим за запазването на традициите и обичаи на местното население“, с тези думи кметът на Джебел Неджми Али се обръща към председателя на ардинското читалище „Родопска искра“, което отбелязва 100-годишен юбилей.

Голяма група от Джебел, водена от кмета, е гост на културната институция в Ардино по покана на председателя Юксел Сабри.

„Днешният празник е признание за всички бивши и настоящи самодейнци и читалищни деятели, които със своя всеотдаен труд са поддържали огъня на знанието и са обогатявали духовния и културен живот на местното население“, отбелязва кметът.

В залата на ардинското читалище бе прочетен поздравителен адрес от Община Джебел, поднесена бе и кошница с цветя.

30.07.2023

Традициите нямат срок на годност: Баба Ембие вдъхнови младите таланти на селски събор!

Баба Ембие е на 81 години, но вдъхнови младите. Нейната усмивка, аплодисменти, ставането на крака…

Всички таланти на читалище „Христо Смирненски“ в Джебел се снимаха с бабата, която се оказа техен почитател.

Всичко това се случи на традиционния събор в джебелското село Мишевско, организиран със съдействието на Общинска администрация-Джебел.

И тази година завърнали се изселници от Турция и гурбетчии в Западна Европа се събраха заедно със своите близки, родители и комшии, за да отпразнуват празника на родното си село.

Жителите на Мишевско благодариха на кмета на общината Неджми Али за новия модел на управление, базиран на поетите и изпълнени обещания. Местните посочиха реализираните проекти, свързани с облагородяването на населеното място и подобряване на условията на живот – ремонта на читалището, рехабилитирания път до селото, асфалтирането на улици, подобряване на осветителната мрежа и др.

Гости на празника бяха председателят на Общинския съвет Сейфи Мехмедали, зам-кметът на общината Емил Куцев, секретарят на Общинска администрация Хайрие Мехмед, общински съветници и кметове на населени места.

Със специална празнична програма присъстващите на събора бяха поздравени от младите таланти на читалище „Христо Смирненски“.  Приятна изненада за гостите на събора бе подредената изложба от ръчно плетени гоблени и изграденият кът от архивни снимки и вещи от миналото на селото.

Баба Ембие пък влезе в албума със спомени на селото след десетките снимки на младите таланти с нея.

 

23.07.2023

Идеята „Джебел“ стана реалност – бутиковият град, даван за пример!

В най-скоро време в  Джебел ще започне изграждането на закрит плувен басейн с минерална вода,както и изграждането на водопроводна мрежа , което е богатството на града. Балнеолечението и културно-историческия туризъм естествено ще получат своето развитие.

Това обеща кметът Неджми Али, който върна града на политическата карта на България.

За Джебел се говори, Джебел се сочи за пример. Една мечта, една идея на кмет с размах превърнаха малкия град в бутиков център „за ценители“, както се изрази участник в ретро парада на автомобили. „Стари, но златни“ превозни средства от цялата страна се насочиха към Джебел в тежкия откъм градуси уикенд, за да се включат  в празничните „Дни на Джебелчани“.

Хиляди се забавляваха на площада, в парка, на игрищата, на фонова музика от новоизградената сцена с амфитеатъра в центъра на града. Звездата Криско дори стана част от програмата. И ще се върне отново. Защото Джебел привлича…

„Тези дни на джебелчани, тази сцена с амфитеатъра изпълни своята цел, за която беше построена.

Мисля че всички ние заслужаваме това, всички ние заедно изграждаме нашия град, нашата община. Както казах преди 3 години,  Джебел го превръщаме в едно бутиково градче. Скоро ще имаме откриване на още два мини парка. Започна благоустрояването на централния градски площад пред читалището, което ще придаде завършен вид и на централната ни пешеходна алея.

Подписахме договора за благоустрояването  и на парка пред НАРКООП. Скоро време ще открием процедура и за изграждането на един голям паркинг, за да може да посрещаме подобаващо нашите гости“, заяви в словото си кметът Неджми Али.

„До края на годината най-вероятно ще имаме осигурено финансиране  на първия етап за ремонтиране на стадиона , а именно подмяна на изкуствената тревна настилка с естествена такава с поливна система.

Всичко изброено до тук обаче, не означава, че сме забравили нашите села. Във всяко едно населено място се извършват строително-монтажни дейности. За последните 3 години и половина сме завършили над 300 обекта на територията на цялата община. Същото се случва и през настоящата година . Продължаваме със същото темпо. Към днешна дата интересът към Джебел все повече расте. Идват инвеститори, които искат да строят и същевременно има проявен интерес и от страна на предприемачи, което ще даде възможност за разкриването и на нови работни места. Полагат се усилия за развитие и в сферата на образованието и здравеопазването. До две седмици ще открием и новата лаборатория, а откритият Център за рехабилитация и възстановяване вече работи на пълни обороти.

Скъпи приятели, когато работим работим усилено, когато купонясваме също го правим по най-добрия начин. Бъдете живи и здрави!“, пожела кметът на „бутиковия град“ Джебел Неджми Али.

23.07.2023

Невероятни обрати на финала на „Dzhebel cup – 2023“, купата е за „граничарите“ от Кирково

Финал с невероятни обрати в резултата беше кулминацията на „Dzhebel cup – 2023“, най-голямото събитие по минифутбол в Източните Родопи.

15 тима от различни населени места в Южна България се включиха в 2-дневния турнир в рамките на празника „Дни на джебелчани“. Изиграха се 30 мача, като всеки беше с различен заряд на емоциите – имаше обрати, голове в последната минута, автоголове.

В неделния 23 юли на терена в спортния комплекс в Джебел излязоха 4-те най-добри отбора.

Полуфиналните срещи бяха равностойни, но с по-добра стратегия и повече шанс място на финала извоюваха ,,Ла фурия“ (Крумовград) и ,,Граничар“ (Кирково).

Битката за трофея на „Dzhebel cup – 2023“ определено ще се коментира дълго.

Имаше два обрата в резултата и инфарктни дузпи. Първи гол отбелязаха кирковчани, но крумовградската ,,Ла фурия‘‘ обърна резултата още през първото полувреме – 3:1. През втората част „граничарите“ показаха, че са дошли на стадиона в Джебел с пълна кошница – 3:3. При изпълнението на дузпите отборът от Кирково демонстрира по-точен мерник и стана шампион на „Dzhebel cup – 2023“.

Третото място зае ,,Кичуза“ (Пловдив).

Купата бе връчена на победителите от Емил Куцев, заместник-кмет на община Джебел.

Всички отбори заявиха участие за следващото издание на турнира, като благодариха за невероятната организация на „Dzhebel cup – 2023“.

23.07.2023

Криско „взриви“ Амфитеатъра в Джебел

Хип-хоп звездата на България Криско излезе на сцената на Амфитеатъра в Джебел в последната вечер на „Дни на джебелчани“ и предизвика фурор. Хиляди на площада аплодираха, пяха и се снимаха с изпълнителя на „Да или не“, „Дали това любов е“, „Нашият живот“ и много други топ хитове.

Вечерта започна с латино концерт, като публиката бе завладяна от танцуващите.

23.07.2023

Парад на ретро автомобили в Джебел, новината: Става традиционен!

В третия ден от летния празник Джебел бе домакин на голям ретро парад на автомобили. Събитието събра много участници, както и любители на колите от миналия век.

На 22 юли 2023-та бяха положени основите на първия ретро парад в Джебел, с тенденция да се превърне в традиция и да стане част от културния календар на FIVA, което ще даде възможност ежегодно да се провеждат изложения на класически автомобили от 20-ото столетие на територията на община Джебел.

Участваха коли от всички краища на България от 30-те до 90-те години на миналия век. Имаше над 35 участника. Ентусиазирани жители на града и гости си спомниха за минали времена за първите си съветски коли. Имаше и американски „мускули“, които привлякоха вниманието на присъстващите. Немалко от ентусиастите бяха дадоха своя вот за „най-добро“ на европейски модели.

Имаше награди за всички участници на парада. Купата на БАК ретро клуба спечели „Мерцедес SEL 560“.

Кулминационният момент беше връчването на Купата на кмета. Изборът се оказа труден, защото всеки автомобил, паркиран празнично в Джебел, е със своя уникална история, но вниманието на кмета беше привлечено от „VW karmann ghia“, модел 1971 г., с много изящната и прецизна реставрация. Купата на кмета получи собственикът на това возило, което е било внесено от САЩ в Германия, след което и в България. 52-годишният „Фолксваген“ е реставриран Николай Вълчев от Харманли. Този автомобил ще краси и плаката на ретропарад „Джебел-2024“.

В края на изложението всички коли, начело с победителя и кмета на общината Неджми Али поведоха колоната към изхода на общината. От светещата входна табела на Джебел кметът пожела приютен път на водачите на уникалните автомобили и ги покани на следващото изложение през лятото на 2024-та.

22.07.2023

15 отбора в надпревара за отличията на „Dzhebel cup – 2023“

15 отбора от различни населени места в южна България участват във футболния турнир ,,Dzhebel cup – 2023“, който е в рамките на празника „Дни на джебелчани“.

Битките на „зеления килим“ в спортния комплекс в зоната за отдих на Джебел започнаха в третия ден на празника, а финалите ще се състоят в неделя.

48 гола паднаха до ранния следобед в събота, като най-доволни бяха побеждаващите тимове и зрителите по трибуните. Някои от тях бяха дошли да подкрепят своите отбори, а други просто се радваха на „поредното джебелско футболно лято“ (израз, използван от феновете по трибуните).

 

 

22.07.2023

Орхан Мурад, феи на кокили, гости от Кибертрон и много други изненади във втория ден на „Дни на джебелчани“

Вторият ден от празника „Дни на джебелчани“ беше наситен с невероятни забавления и емоции, които определено ще оставят незабравими спомени за участници и зрители на проявите.

В 16:30 часа сцената на амфитеатъра се превърна в циркова арена. Имаше комичен балон, хула хоп, слинки, фокус с преобличане… След което от далечната планета Кибертрон директно в Джебел се появиха роботите Оптимус Прайм и забавният Бълмбълсби. Тези странни гости завладяха публиката и пренесоха всички в едно вълнуващо изживяване.

Ентусиазмът продължи със музикални изпълнения на местни музиканти от региона, които зарадваха публиката. Пръснати по широкия свят, на 21 юли те отново се събраха заедно и показаха дарбата си пред аплодиращите ги на площада.

„Кралят на баладите“ Орхан Мурад разтопи сърцата на присъстващите с „Хиляди слънца“ и други хитове.

Ако в последното денонощие в социалните мрежи има лавина от кадри с общ фокус – ходещи на кокили феи, те са заснети в центъра на града във втория ден на „Дни на джебелчани“.

 

За любителите на музиката и танците, на новоизградената сцена излезе групата „Мистик“. Със своя репертоар, членовете на „Мистик“ и накараха всички да се потопят в ритъма.

Вечерта стана още по-магична с огненото шоу. Беше невероятен спектакъл, който отведе джебелчаните и гостите в свят на фантазията и чудесата.

Лятната дискотека вдигна допълнително адреналина и настроението, а неусетно натовареният с прояви петък премина в събота – третия ден на празника.

За протокола пък трябва да отбележим, че Адриан Младенов и Мехмед Татлъджъ са най-добрите в тенис турнира, издание 2023.

21.07.2023

Джебел, събота: Футбол, забавно сумо, пейнтбол, Криско, а… 50 ретро коли ще „мъркат“ в центъра

Ретро парад от над 50 изящни автомобила пристига в Джебел. „Старите, но златни“ превозни средства, дошли от цялата страна, ще бъдат паркирани от водачите пред сградата на Общината и всеки ще може да ги разгледа и снима с тях.
Ден №3 на „Дните на джебелчани“ в събота обаче стартира с футбол. В 9 часа се открива турнира за ,,Dzhebel cup – 2023“. В същото време много смях и забава очакват малчуганите. Най-малките ще се превърнат в сумисти в организираните борби по Bubble sumo. След блъскането и търкалянето в специални сумо балони, следобедът продължава с оръжия, тактики или просто… пейнтбол.
В 19 часа в съботния ден започва латино концерт в центъра, който само ще подгрее жителите и гостите на Джебел за… Криско. Звездата обеща в Джебел да бъде по-шумно от Нова година, а едва ли има някой, който да не му повярва. Криско ще даде тон и за лятната дискотека на открито.

21.07.2023

Ден №2 на празника в Джебел: „Цветна магия“ в центъра, люти битки по дартс и бридж

Талант в стъклописа показаха джебелчани, а творбите на участниците в работилницата „Цветна магия“ красиха централната част на града.

Изложбата бе композирана в рамките на празника „Дни на джебелчани“.

Вторият ден на фестивала премина под знака и на оспорвани турнири. Над 50 души се включиха в състезанието по дартс. Малки и големи показаха точност, умения, прецизност. Най-добрите стрелци получиха награди.

В същото време 24 любители на бриджа се устремиха към финала на надпреварата. Отличени с награди бяха най-добрите двойки.

20.07.2023

Стотици балони и „Цветна магия“ на площада в Джебел

Балони с диаметър 3 метра и такива с дължина, достигаща до 10 метра, вдигнаха адреналина на малки и големи на градския площад в първия ден на празника „Дни на Джебелчани“.
Шоуто със сапунени балони на открито представляваше зрелищно събитие с атрактивни номера, представени с много чувство за хумор и професионализъм.


Малки балони, такива с дим и огън, както и рекордно големи покриха сцената на амфитеатъра и пространството за публиката.


След едночасовото ефектно представление бе дадена възможност и за обучение в работилницата за сапунени балони, в който се включиха както деца, така и техните родители. Малките бързо усвоиха техниките за правене на балони, а смехът и настроението създадоха неповторима атмосфера и дадоха енергия на всички празнуващи в центъра на Джебел.


В първия ден на празника „врати отвори“ и работилница ,,Цветна магия‘‘, като продължение на инициативата ,,Джебел търси таланти‘‘. Над 100 участниците имаха възможността да създадат уникални творби. Имаше две групи:
– ,,Лендарт‘‘ – рисуване върху камък – за участници до 10 г.;
– ,,Стъклопис‘‘ – за по-големи любители на четката.


Тази година участниците рисуват с благотворителна цел – желаещите да се включат в тази инициатива могат да посетят изложбата на 21.07.23 г. (петък) от 10:30 ч. в центъра на Джебел.


Празничният ден приключи с кинопрожекция в новата зала на читалището.

20.07.2023

„Дните на Джебелчани`2023“ стартираха с турнири по бридж и тенис

С бридж и тенис на корт стартираха „Дните на Джебелчани`2023“.

Празничният ден започна с бридж турнир, в който се включиха 12 практикуващи популярната игра на карти. Финалът е в петък от 11:00 часа.

Спортните емоции се пренесоха и на кортовете край стадиона, където се провежда турнирът по тенис. В надпреварата, която продължи и във вечерните часове на осветените площадки, участват 24 състезатели. Финалът е в петък.

20.07.2023

Във втория ден на празника: Дартс, роботи, таланти, Орхан Мурад, „Мистик“, огнено шоу…

С много спорт и музика, гарантиращи настроение на макс, ще протече вторият ден от празника „Дни на Джебелчани“ – 21 юли, петък.
От 10:00 часа е началото на турнира по дартс.
В 16:30 часа започва циркова програма с роботи (стрелящи с лазерни и вортекс пушки, пускащи фойерверки от аспусите). Тя ще включва още хула-хоп, трансформация, комичен балон, слинки.
В 18:00 часа на сцената на амфитеатъра излизат местни музиканти, а час по-късно ще започне концертът на Орхан Мурад.
В този час любителите на спорта могат да играят тенис на кортовете на стадиона.
Атракцията „снимки с кокили“ е от 20:00 часа на градския площад.
В 20:30 часа група ,,Мистик‘‘ ще „взривят“ новоизградената сцена с прецизно подбран репертоар.
Огненото шоу е от 22:00 часа. Вторият ден на празника ще завърши с лятна дискотека на открито.

18.07.2023

В четвъртък стартира тридневният празник „Дни на Джебелчани“ (програма, ден 1)

В четвъртък – 20 юли, в 11:00 часа стартира тридневният празник „Дни на Джебелчани“. Началото е с бридж турнир, а в 17:00 часа на сцена излизат най-нетърпеливите – децата на Джебел. За тях на площада в общинския център е организирано шоу със сапунени балони.


В 19:00 ч. „отваря врати“ работилница ,,Цветна магия‘‘, в която всеки ще има възможност да покаже своята творческа страна. Участниците до 10 г. възраст ще рисуват върху камък, а тези над 10 години – върху стъкло.
По същото време на кортовете в спортната зона на града ще започне турнирът по тенис на корт.
Денят ще приключи с кино прожекция в новия салон на читалище ,,Христо Смирненски -1924‘‘. Ще бъде излъчена комедията ,,Хотел Белград‘‘.
Много музика и изненади очакват жителите и гостите на Джебел и в следващите дни.

17.07.2023

Криско се „закани“ на Джебел: На 22 юли ще бъде по-шумно от Нова година!

Криско се „закани“ на джебелчани.

„Здравей, Джебел, чакам ви на 22 юли в 21 часа в центъра на града. Очаква ви един невероятен концерт. Ще бъде малко по-шумно от Нова година“, обеща музикалната звезда.

Криско ще изнесе концерт в рамките на „Дните на Джебел“, които започват на 20 юли.

11.07.2023

Стартира ремонт на площада пред читалището, въвеждат се ограничения за преминаване!

Уважаеми съграждани,

Във връзка с предстоящото стартиране на ремонтни дейности за благоустрояване на централния градски площад пред читалище ,,Христо Смирненски-1924‘‘ гр. Джебел, Ви уведомяваме, че площадът ще бъде затворен за около 3 месеца.

Предварително се извиняваме за неудобството, което ще Ви причиним през предстоящия летен сезон.

Благодарим за Вашето разбиране и търпение !

От ръководството на Общинска администрация – Джебел

P.S. Търпението ни ще бъде възнаградено с поредната нова придобивка за общината ни.

05.07.2023

Отлично осветление и… повече време за спорт в Джебел!

Повече време за спорт, дори в тъмната част на денонощието. Прохладно време и перфектни терени.
С осветление вече е площадката за мини футбол в Джебел. Подсилено е осветяването на тенис кортовете, като са монтирани допълнителни лампи.


Ентусиасти за нощен спорт пък не липсват.
„Започнаха жегите и надвечер е най-удачно човек да се пораздвижи. Поет ангажимент и изпълнено обещание – осветление в зоната за спорт. Изпълнихме желанието на любителите на тениса, които настояваха за подсилване на осветлението“, коментира кметът на общината Неджми Али.

04.07.2023

Криско и много изненади за „Дните на Джебел“ – на 20, 21 и 22 юли

Звездата Криско ще разтърси Джебел, но… Има време за хитовия изпълнител.
Общината се стяга за „Дните на джебелчани“ с уникална програма. Градът няма да спи между 20 и 22 юли.
Бридж турнир е само скромно начало на тридневния празник, а шоуто със сапунени балони, киното и тениса са загрявка за фестивала на Джебел.


Дартс, футбол, цирк, шоу на кокили, огнено шоу, дискотека на открито, ретро парад на автомобили, шах и между надпреварите… изстрели с пейнтбол.


Много музика очакват жителите и гостите на Джебел.
„Миналата година поставихме началото на “Дните на Джебелчани“, тази продължаваме. Вдигаме темпото и разнообразяваме програмата. Лятото е време за купон, който джебелчани заслужават“, казва с усмивка кметът Неджми Али.


Програмата с музикални и спортни прояви за всеки вкус започва на 20 юли – четвъртък. На сцената на амфитеатъра ще има много изненади.
Тазгодишният гост е като черешка и като торта едновременно. Криско си пожелаха младите и Криско ще има концерт на площада в центъра на Джебел на 22 юли от 21 часа.

03.07.2023

ПРОВЕДЕ СЕ НАЧАЛНА ПРЕСКОНФЕРЕНИЦИЯ ПО ПРОЕКТ „ГРИЖА В ДОМА В ОБЩИНА ДЖЕБЕЛ“

Считано от 01.07.2023 г. 110 потребители от община Джебел ще се възползват от възможностите за предоставяне на мобилни интегрирани здравно-социални услуги в домашна среда. Това стана ясно днес по време на началната пресконференция, която имаше за цел да представи дейностите по проект „Грижа в дома в община Джебел“.

На 30.06.2023 г. от 11.00 часа, в заседателната зала на Общинска администрация Джебел се проведе начална пресконференция по проект „Грижа в дома в община Джебел“, договор за БФП № BG05SFPR002-2.001-0179-C01, по Процедура BG05SFPR002-2.001 „Грижа в дома“, финансирана от Европейски социален фонд +, чрез Програма „Развитие на човешките ресурси“ 2021-2027.


Чрез мултимедийна презентация ръководителят на проекта запозна присъстващите с неговите цели и резултати. Основната цел на проект „Грижа в дома в община Джебел“ е създаване на условия за независим и достоен живот на хората с увреждания и възрастни хора в невъзможност за самообслужване чрез предоставянето на качествени, достъпни и устойчиви услуги за дългосрочна грижа, съобразени с индивидуалните нужди на потребителите в домашна среда.


С реализирането на проекта, ще бъдат надградени резултатите и дейностите по процедурите за патронажна грижа, реализирани в общината, като ще бъдат разширени възможностите за предоставяне на социални и интегрирани здравно-социални услуги в домашна среда. Ще бъдат предоставени почасови мобилни интегрирани здравно-социални услуги за нуждаещи се лица с увреждания и възрастни хора в невъзможност за самообслужване, които са зависими от грижа в община Джебел – 110 потребители за 12 месеца.


Във връзка с изпълнение на проекта, Общинска администрация Джебел уведомява всички заинтересовани лица, че приемът на заявления за ползване на услугите проект „Грижа в дома в община Джебел“ продължава и всички желаещи да ползват услугата могат да получат и подадат Заявление в деловодството на Общинска администрация – Джебел – ет. 1 на адрес: гр. Джебел, ул. „Еделвайс“, № 19.

30.06.2023

„Врати, отворени към доброто“: Талант, традиции, енергия – байрамски концерт на децата в Джебел

„Пожелаваме мир във вашия дом, мир и любов в душата. Нека молитвите бъдат чути.
Нека всички врати са отворени към доброто. Нека този свещен празник донесе взаимно уважение, толерантност и мир на всички! Нека не само този повод, но и много други да допринесат за обединението и сплотеността на голямото ни семейство. Желаем ви мир и светли надежди! Честит Курбан Байрам!“.


Посланието от децата на Джебел, отправено от сцената на новоизградения амфитеатър. В третия ден на свещения мюсюлмански празник Курбан Байрам той се превърна в център на веселието и радостта.
Най-малките джебелчани изнесоха богата програма. В нея участваха малчуганите от
фолклорните групи към читалището, детските градини и Центъра за подкрепа за личностно развитие.
Неподражаемата енергия на участниците на сцената бе оценена от стотици жители на Джебел, които останаха възхитени от талантите на децата. С дълбоко уважение към традициите те изпълниха различни танци, отразяващи богатството на културата, която ги обгръща.

27.06.2023

Джебелчани се освободиха от 31 тона отпадъци, за да получат 2 890 керемиди, 2 058 големи плочки,…

Джебелчани се освободиха от 31 тона отпадъци, срещу което получиха 2 890 броя керемиди, 919 броя капаци, 2 058 броя големи плочки и 890 броя малки плочки. Измерено в квадратни метра, става дума за 515 кв. м. големи плочки и 97 – малки.

Това е калкулацията от кампанията „Керемиди за/от смет“, която се проведе в Джебел в края на миналата седмица.

Инициативата, чиято цел е увеличаване количеството на рециклирани отпадъци, постигна добри резултати, благодарение на съвместните усилия на Община Джебел и дружеството Nordex.

Гражданите бяха призовани да предадат отпадъци от всякакъв характер – стъклени бутилки, картонени опаковки, найлони, като в замяна получиха същото количество в плочки и керемиди.

23.06.2023

От 23 до 25 юни – кампания „Керемиди за/от смет“ в Джебел

Джебел се включва в кампанията „Керемиди за/от смет“, съобщават от Общинска администрация. Идеята на инициативата е да помогне за увеличаване количеството на рециклирани отпадъци.

Днес в Джебел пристигна камионът “Керемиди за/от смет”, който е позициониран пред сградата на Общината.

Още от самото пристигане на рекламния камион на Nordex на площада пред Община Джебел, десетки граждани получиха информация по какъв ред ще бъдат приемани старите вещи. Интересът на местното население към кампанията е голям. Мнозина заявиха, че доставят на място предмети за рециклиране през уикенда.

Хората са впечатлени от екоплочките и екокеремидите на Nordex.

Гражданите могат да носят отпадъци от всякакъв характер – стъклени бутилки, картонени опаковки, найлони  в замяна получават същото количество в плочки и керемиди.

Камионът “Керемиди за/от смет” ще бъде в Джебел от 23 до 25 юни.

 

06.06.2023

Спешен ремонт на водохранилища в община Джебел заради течове!

Започват дейности по спешен ремонт на водохранилищата в Джебел с цел предотвратяване на режим на водата в някои населени места през летния сезон.

Това се налага след извършена ревизия от страна на „ВиК“ Кърджали и установени проблеми по съоръженията, които пропускат вода, обявиха от екипа на кмета на Общината Неджми Али.

Дейностите по отстраняване на компрометираните участъци стартират на 7 юни и се очаква да продължат до 10-и юни. Поради тази причина ще бъде прекъснато водоподаването на селата Папрат, Тютюнче, Сипец и махала Орлово, както и на кварталите „Боровец“ и „Изгрев“ в Джебел.

Неотложните ремонтни дейности ще наложат известни неудобства, поради което от Общинска администрация призовават гражданите да проявят разбиране и търпение.

01.06.2023

Безплатно кино за децата на Джебел и… SpongeBob, Мечо Пух, Пес Патрул в амфитеатъра

Малчуганите на Джебел получиха безплатно кино за Деня на детето.

Изненадите продължиха и след кинопрожекцията. Аниматори предложиха на децата забавни игри и състезания. Малките участници се надпреварваха с усмивки на лицата, изпълняваха задачи и показваха своите умения. Радостта и вълнението на децата направи този ден незабравим.

Освен това, на събитието се появиха и четири костюмирани героя – SpongeBob, Мечо Пух, Пес Патрул и пингвина от Мадагаскар“ Скипър“. Срещата с любимците вдъхнови още повече хлапетата, които се стремяха да направят с тях най-добрата снимка за спомен.

Над 200 деца получиха лакомства и играчки.

Аниматорите отбелязаха, че празникът на детето в Джебел се превърнал в празник на радостта. Те благодариха и на кмета на общината Неджми Али за невероятното изживяване на новооткрития амфитеатър в центъра на града.

 

30.05.2023

Всички герои от приказките оживяха в Джебел!

Учениците от Средно училище “Христо Ботев“ отново приковаха вниманието на жителите на Джебел с поредната си изява – Карнавал на приказните герои. На сцената на новия амфитеатър най-малките възпитаници на школото направиха истинско шоу. Пред блесналите очи на публиката те дефилираха, представяйки герои от приказки и книжки на български и световноизвестни разказвачи – Спящата хубавица, Червената шапчица, Пепеляшка. Принца, Котаракът в чизми, Пипи Дългото чорапче, Лиса, Вълчо, Ежко, Зайо Байо и, разбира се, Хитър Петър.

В хода на карнавала умело бяха вплетени песни, танци и драматизации на приказките.

Водещите също бяха необикновени, приказни: палячовци и феи, които забавляваха гостите и ги подканваха да се включат в шоуто.

Карнавалът премина с много смях и настроение и се превърна в истински празник за града.

Накрая, водени от родолюбивия пламък на българските народни приказки, карнавалът завърши с песенния вариант на стихотворението „ Аз съм българче“.

30.05.2023

Пътят Джебел – Мишевско: Граждани – кмет – институции и проблемът е решен

Проблем, засягащ стотици, вече е решен. Приключи ремонтът на пътния участък от изхода на Джебел до село Мишевско, който бе в окаяно състояние и създаваше огромни трудности за водачите, особено през есенно-зимния период.

Ръководството на Общинската администрация в Джебел отправи своите благодарности към Агенция „Пътна инфраструктура“ и директора на Областното пътно управление в Кърджали Ивана Калчева за професионалното отношение и взетите мерки за рехабилитацията на третокласния път.

„Това бе един ясен знак и пример, че доброто взаимодействие между институциите винаги е в полза на гражданите“, коментира кметът на Джебел Неджми Али.

На снимките: Кметът на Джебел Неджми Али и председателят на Общинския съвет Сейфи Мехмедали инспектираха пътния участък, който вече е с нова настилка

25.05.2023

Джебел отбеляза 24 май със силни думи от кмета и 5-ма пълни отличници

Джебел отбеляза тържествено 24 май – Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност. Стотици деца, ученици, техните учители, родители и граждани изпълниха новоизградения амфитеатър в центъра на града.
В богатата музикална програма се включиха малчугани от детските градини, ученици, самодейци от читалищата в общината.
„Отново е 24 май – Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост! Това е дата, която ни кара да се преклоним пред великото дело на светите братя Кирил и Методий и пред всички дейци, които градят духовната крепост на писмеността, просветата и знанието. На днешния светъл празник изказвам своята признателност към всички вас – учители, културни и читалищни дейци и самодейци в община Джебел. Вашата всеотдайност, старание, отговорност и упоритост са повод за гордост и признание. Няма нищо по-красиво от високия дух и нищо по-силно от знанието. Затова продължавайте да творите и със съвместните ни усилия да продължим заедно да изграждаме нашите деца като достойни, знаещи и можещи личности. Вярвам, че една модерна, успяваща и просперираща община се гради и развива, уповавайки се на образованието, изкуството и културата“, пише в Поздравителния адрес на кмета на община Джебел Неджми Али, прочетен от Емил Куцев, зам.-кмет.


„Откакто беше открита само преди няколко дни тази нова придобивка на Джебел – а именно сцената за културни прояви и амфитеатър вече започна да се превръща като културно средище и място за обществена дейност. Място, което започна да предлага на жителите и гостите на града ни истински стойностни преживявания. Уверен съм, че всички заедно ще продължим да работим за духовното и културното съхранение и израстване на нашата община и да превръщаме родното ни място в такова, каквото всички искаме да бъде – развита и модерна европейска община!. Пожелавам на всички здраве, творчески успехи, висок професионализъм и вдъхновение“, пожелава още Неджми Али.
Награди от Общинската администрация получиха учениците, завършили с пълно отличие. Четирима от тях са въпитаници на Средно училище „Христо Ботев“ в Джебел – Есин Хасан Хасан, Карделен Кязим Мюмюн, Пламена Юлиянова Бонева, Фатмегюл Сезгин Ахмед и Ирена Славова Димитрова от Средно училище „Паисий Хилендарски“ в село Припек.

22.05.2023

Мач в памет на бившите състезатели на ФК „Джебел“

Кулминацията на спортната програма за Деня на Джебел бе футболната среща между два тима ветерани, които имат принос за развитието на любимата игра в общината.


Мачът бе в памет на бившите състезатели на ФК „Джебел“, оставили диря в историята на клуба. Всички на терена бяха с фланелки с ликовете на покойните футболисти от джебелската школа.
Началният удар бе даден от кмета Неджми Али, а играчите доказаха, че майсторлък на зеления килим не се забравя. И двата отбора получиха възпоменателни купи.

19.05.2023

Джебел на 19 май – блясъкът на успеха! Неджми Али: Нов подход, нов модел на управление!

„Нека този ден да бъде повод за много усмивки, защото заедно променяме Джебел, а вече и надграждаме! Превръщаме родното си място в такова, каквото всички искаме да бъде – чиста, красива, развита и модерна европейска община!“.
С тези думи кметът на Джебел Неджми Али даде началото на тържествата за Празника на града пред хиляди, събрали се на едноименния площад, кръстен на сакралната дата, останала завинаги в сърцата на джебелчани като символ на желанието за свобода, равенство и демокрация.


„19-ти май се превърна в една значима дата от близката история на Джебел.
Стремежът на джебелчани за свобода постави началото на демократичните промени в България. Те показаха, че човешкото достойнство и чест са над всичко и няма да приемат унижението!
Денят и площадът ,,19-ти май‘‘ са датата и мястото – символи на човешката воля за свобода.
Денят и площадът ,,19-ти май ‘‘ са датата и мястото – превърнали 19-ти май в ,,Ден на Демокрацията‘‘.
Затова, на тази дата демократично мислещите хора от всички краища на света се събираме, за да изразим нашата признателност към организаторите и участниците в протестите срещу погазването на човешките права в България начело с нашият почетен председател д-р Ахмед Доган“, подчерта в приветствието си кметът Неджми Али.
Точно на 19 май кметът откри и най-новата придобивка на Джебел-уникалния амфитеатър, с чиято сцена за културни мероприятия ще разнообрази и подобри туристическата инфраструктура на територията на града.
В речта си Неджми Али направи отчет на свършеното през последната и настоящата година, като отбеляза, че през последните три години Програмата за развитие на Джебел е постигнала краткосрочните си цели като вече се реализира средносрочната програма. Ремонтиране на общинската пътна мрежа, напълно реновиран градски парк, ремонти на читалища, детски градини, откриване на медицински център за рехабилитация, десетки социални услуги към най-уязвимите групи, инвестиции в модерна образователна инфраструктура, са само част от изпълнените ангажименти.


„Джебел има значителен потенциал за развитие на туризма и затова полагаме последователни и целенасочени усилия в посока превръщането на града в атрактивна и предпочитана туристическа дестинация за балнеолечението и културно-историческия туризъм. В тази връзка е изработен проект за изграждане на водопроводна мрежа за минералната вода с предвидени отклонения за свързване в чертите на града, чието изграждане ще започне през настоящата година. В процес на разработване е проект за изграждане на закрит плувен басейн с минерална вода. Спечелен е европейски проект за цялостно реновиране на парка в централната градска част пред сградата на Наркооп.
Джебел ще има още едно зелено бижу в централната градска част“, посочи пред хилядите на площада Неджми Али. Джебел ще очаква съвсем скоро нова тротоарна настилка около старата сграда на Общината, ремонт на централната част около фонтана, ще се сдобие и с паркинг с до 100 места за автомобили и станция за зареждане на електромобили в началото на града…
„Инвестициите, които са предвидени да бъдат реализирани през настоящата година са само част от Програмата за развитие на община Джебел. Всичко това се случва благодарение на новия модел и начин на управление. В Общинска администрация – Джебел работи млад и амбициозен екип, вече и с натрупан административен капацитет, който дава възможност за реализиране на програмата ни за развитие. Искам да благодаря на председателя на ДПС Мустафа Карадайъ и на парламентарната ни група, за подкрепата, която ни дават, за да може да реализираме нашите идеи и цели“, посочи Неджми Али.
Кметът благодари и на всички жители на общината за подкрепата. „Благодарение на общите ни усилия показваме един нов подход, нов начин на функциониране на една община. Всички ние заедно с вас създадохме нов модел на управление, а именно моделът на добрата комуникация, поетите и изпълнени ангажименти“, посочи кметът на Джебел.
Официални гости на празника бяха Генералният консул на Турция в Пловдив Корхан Кюнгерю, кметът на побратимената турска община Йълдъръм Октай Йълмаз, който е и упълномощен представител на Голяма община Бурса, областният управител на Кърджали Даниел Делчев, зам.-председателят на ДПС Ахмед Ахмедов, евродепутатът и вицепрезидент на АЛДЕ Илхан Кючюк, кметове и председатели на общински съвети от цялата страна.

19.05.2023

Слово на кмета на общината Неджми Али по случай 19 май – Ден на Джебел

УВАЖАЕМИ  ГОСПОДА ЗАМЕСТНИК – ПРЕДСЕДАТЕЛИ,

УВАЖАЕМИ  Г-Н СЪПРЕДСЕДАТЕЛ НА АЛДЕ,

УВАЖАЕМИ ГЕНЕРАЛЕН КОНСУЛ НА Р. ТУРЦИЯ В ПЛОВДИВ,

                        Г-Н КОРХАН КЮНГЕРЮ

УВАЖАЕМИ  ДАМИ И ГОСПОДА

                         НАРОДНИ ПРЕДСТАВИТЕЛИ 

УВАЖАЕМИ   Г-Н ПРЕДСЕДАТЕЛ НА ВИСШИЯ МЮСЮЛМАНСКИ  

                         СЪВЕТ

УВАЖАЕМИ    Г-Н ОБЛАСТЕН УПРАВИТЕЛ,

УВАЖАЕМИ    КМЕТОВЕ НА ОБЩИНИ ОТ

                          Р. БЪЛГАРИЯ И Р. ТУРЦИЯ,

УВАЖАЕМИ    ГОСТИ ОТ СТРАНАТА И ЧУЖБИНА,

СКЪПИ           ДЖЕБЕЛЧАНИ,

УВАЖАЕМИ   РЕПРЕСИРАНИ,

19-ти  май се превърна в една значима дата от близката история на Джебел.

Стремежът на джебелчани за свобода постави началото на демократичните промени в България. Те показаха, че човешкото достойнство и чест са над всичко и няма да приемат унижението!

Денят и площадът ,,19-ти  май‘‘ са датата и мястото – символи на човешката воля за свобода.

  Денят и площадът ,,19-ти  май ‘‘ са датата и мястото – превърнали 19-ти  май в ,,Ден на  Демокрацията‘‘.

Затова, на тази дата демократично мислещите хора от всички краища на света се събираме, за да изразим нашата признателност към организаторите и участниците в протестите срещу погазването на човешките права в България начело с нашият почетен председател д-р Ахмед Доган.

УВАЖАЕМИ СЪГРАЖДАНИ,

УВАЖАЕМИ ГОСТИ,

Днес Турция също чества 19-ти май, празник на ,,Младежта и спорта и ден за възпоменаване на Ататюрк‘‘.

Позволете ми от Ваше име да  честитя  празника и да  пожелая много здраве и успехи на турския народ.

Türkiye Cumhuriyeti’nin 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı kutlu olsun.

За мен е чест и удоволствие да Ви поздравя с добре дошли на празника на града ни –,,19-ти май – Ден на Джебел, който се превърна в ,,Ден на демокрацията‘‘

Нека този ден да бъде повод за много усмивки, защото заедно променяме Джебел, а вече и надграждаме! Превръщаме родното си място в такова, каквото всички искаме да бъде – чиста, красива, развита и модерна европейска община!

От последния 19-ти май се проведоха поредица от предсрочни парламентарни избори. Това породи политическа криза, която съчетано с високата инфлация доведе до кризи  в икономическата и социалната сфера.

За нас, като местна власт, беше важно да задържим функционирането на различните общински дейности без отклонения и сътресения. Процеса на изработването и реализирането на проекти, както и предоставянето на различните социални и административни услуги  не беше прекъснат.

Днес, отново сме свидетели за съжаление на този процес. Все още нямаме редовно избрано правителство. Поради което, и цялата ни парламентарна група в момента дава своя принос в Българския парламент  за съставяне на редовно нормално функциониращо правителство.

Искам тук, от Джебел, да им пожелаем със силата на разума и диалога да сторят необходимото, за да има България редовно правителство.

Както виждате, местната власт е налице, които в условията на политическа, икономическа и социална криза, съумяха да запазят работещи и функциониращи системите, касаещи местната власт.

За мен е гордост, че съм част от представителите на местната власт.

 

СКЪПИ ДЖЕБЕЛЧАНИ,

Програмата за развитието на община Джебел  беше предвидена да се реализира в краткосрочен, средносрочен и дългосрочен аспект.

Смея да твърдя, че само за последните три години са изпълнени краткосрочните цели, заложени в програмата за развитието на община Джебел. Към настоящия момент вече сме на етап реализация на средносрочната програма.

Изграждането и благоустрояването на инфраструктурата беше основополагащо за изпълнението на проектите и идеите ни.

Позволете ми да маркирам само част от реализираните проекти през последната година:

 • Беше реализиран проект за ,,Реконструкция, рехабилитация и благоустройство на улици в кварталите „Младост“ и „Брягово“ в гр. Джебел и улици и подпорни стени в село Припек‘‘.
 • Облагородени са вътрешноуличните мрежи в кварталите ,,Изгрев‘‘ и ,,Еминоллар‘‘.
 • Беше изградено ново локално платно на улица ,,Йълдъръм‘‘ в гр. Джебел.
 • Над 6 км. вътрешноулична мрежа бе асфалтирана в града и в селата;
 • Открихме напълно реновиран градски парк, който предлага невероятни условия за отдих и спорт за посетителите и забавление за малчуганите.
 • Днес всички заедно открихме  най-новата придобивка  за Джебел, а именно Сцената за културни мероприятия с амфитеатрална част с места за сядане, която ще разнообрази и подобри туристическата инфраструктура на територията на града. 

Добра сцена с професионално осветление и  озвучаване – гарантиращо провеждането на пълноценни културни мероприятия!

 Но, животът не е само улици, паркове и тротоари, те са важни, но същевременно трябва да се грижим и за нашия социален живот и култура.

 • Бяха обновени изцяло сградите на читалищата в с. Мишевско, в с. Устрен и в с. Припек, както и  материално-техническата база в тях;
 • Миналата година на това място, открихме реновираната сграда на читалището с нов и функциониращ вече съвременен  киносалон, където се възобновиха кинопрожекциите след 28 години прекъсване, която придоби функциите на модерен, иновативен, информационен и образователен център. Читалището вече се превърна в активно културно средище, което даде тласък на социалния живот в общината.

Освен инвестициите в инфраструктурата, също така реализираме проекти в сферата на образованието, за да подпомогнем успешния и равен старт на децата ни в живота, за да имат равни възможности с техните връстници от големите градове.

Инвестициите в образованието са ключови за придобиването на знания, умения и компетентности, които ще дадат на нашите деца възможност за успешно кариерно развитие.

 • Миналата година открихме един от 55-те STEM центъра в страната в момента изработваме концепция за изграждането на такива STEM центрове във всички функциониращи училища на територията на община Джебел.
 • В двете основни детски градини са ремонтирани всичките 10 занимални помещения. Бяха подменени изцяло и кухненското оборудване и обзавеждане, с нови вентилационни системи , което към днешна дата ни дава възможност и в най-скоро време започваме предоставянето на услугата ,,Детска кухня‘‘ за нашите деца.

Грижи се полагат и в сферата на здравеопазването, до колкото ни позволяват възможностите.

 • За мен е удоволствие да съобщя новината, че още един поет ангажимент получи своята реализация, а именно откриването на „Филиал на специализирана болница за рехабилитация – Родопи‘‘ в гр. Джебел, която предлага предоперативна и следоперативна физикална терапия и моторна рехабилитация с най-модерната физиотерапевтична апаратура в Европа.

От услугите ще може да се възползва всеки, който има проблем с централната нервна система; периферна нервна система; заболявания на опорно-двигателния апарат; кардиологични заболявания и детска церебрaлна парализа (дцп).

Вниманието ни е насочено и към нашите родители и близки, защото разбираме, че силата на едно общество произтича от тяхната непрекъсната връзка между поколенията. В сферата на социалните услуги са обхванати над 90% от всички нуждаещи се наши съграждани, които живеят на територията на община Джебел.

 • До 2025 година удължихме предоставянето на услугата ,,Топъл обяд‘‘
 • Изпълняват се дейностите по ,,Личен асистент‘‘; „Асистентска подкрепа“; и ,,Патронажна грижа‘‘.
 • От началото на месец май тази година започва изпълнението на Проект „Грижа в дома в община Джебел“.
 • Стартира реализацията на дейностите по проект:  „Укрепване на общинския капацитет“.

Възползваме се от всяка една възможност за кандидатстване в сферата на социалните услуги.

В сферата на административно-техническите услуги община Джебел работи много активно. Според резултата  от гражданския одит, провеждан ежегодно от Програма „Достъп до информация“,  Община Джебел е на тридесет и второ място сред всички общински администрации в България. Сред всички оценявани 563 институции в страната, е на тридесето място. В сравнение с предишният период на оценяване прозрачността в община Джебел бележи ръст с около 9%.

Община Джебел има значителен потенциал за развитие на туризма и за това полагаме последователни и целенасочени усилия в посока превръщането на Джебел в атрактивна и предпочитана туристическа дестинация за балнеолечението и културно-историческия туризъм.

–  В тази връзка е изработен  проект за изграждане на водопроводна мрежа за минералната вода с предвидени отклонения за свързване в чертите на града, чието изграждане ще започне през настоящата година;

–  В процес на разработване е проект за изграждане на закрит плувен басейн с минерална вода;

–   Спечелен е европейски проект за цялостно реновиране на парка в централната градска част пред сградата на Наркооп.

Джебел ще има още едно зелено бижу в централната градска част.

– Обявена е обществена поръчка по изработени проекти за реконструкция и подмяна  на тротоарната настилка около старата административна сграда на общината и реконструкция на градски парк ,,Наздраве‘‘;

–   Изготвен е проект, като е обявена и обществена поръчка за ремонт на централна градска част/благоустрояване около фонтана, като  целият площад (пред читалището)  ще бъде изцяло реновиран с ново осветление, озеленяване, което ще придаде завършен вид  на тази част от площада;

–    По проект  ,,Красива България‘‘ по мярка достъпна среда е одобрен проект за изграждане на външен панорамен асансьор за обслужване, което ще създаде улеснение за посетителите на основната административна сграда на общината. Предстои стартиране на изпълнението;

–   Предстои обявяване на обществена поръчка по изработен проект за изграждане на модерен, осветен и съвременен паркинг с места за зареждане на електромобили на входа на града с до 100 паркоместа;

–  По Плана за възстановяване и устойчивост, мярка Подкрепа за устойчиво  енергийно обновяване на жилищния сграден фонд етап 1, сме подпомогнали сдруженията на собствениците в процедурите за кандидатстване.

 

УВАЖАЕМИ СЪГРАЖДАНИ,

Инвестициите, които са предвидени да бъдат реализирани през настоящата година са само част от Програмата за  развитие на община Джебел.

Всичко това се реализира благодарение на новия модел и начин на управление.

В Общинска администрация – Джебел работи млад и амбициозен екип, вече и с натрупан административен капацитет, който дава възможност за реализиране на програмата ни за развитие.

И тук искам да благодаря на председателя на партията г-н Мустафа Карадайъ и на парламентарната ни група, за подкрепата, която ни дават за да може да реализираме нашите идеи и цели.

 

СКЪПИ ДЖЕБЕЛЧАНИ,

Искам да Благодаря и на всеки един от вас за подкрепата, която ни засвидетелствахте по време на предсрочните парламентарни избори и през последната година.

Подкрепата, която получихме на изборите е подкрепа, както за мен като ваш кмет, така и за партията, която представлявам – ДПС. Ако не бях получил тази ваша еднозначна подкрепа, нямаше как аз и моят екип да бъдем мотивирани. Защото ако не бъдеш зареден с позитивната енергия, не я усетиш, няма как да успееш да реализираш идеите си. 

Благодарение на Вас, благодарение на общите ни усилия, показваме един нов подход, нов начин на функциониране на една община.

Всички ние заедно с вас създадохме нов модел на управление, а именно моделът на добрата комуникация, поетите и изпълнени ангажименти.

Пожелавам много здраве лично на Вас и на Вашите семейства и много приятни мигове в обновения ни град!

 

 

16.05.2023

Тестваха светлинните и звукови ефекти на амфитеатъра в Джебел

Джебел се подготвя за празника на града. Екипи от специалисти тестваха светлинните и звукови ефекти на амфитеатъра тази вечер.
Истински букет от изпълнители ще се качи за първи път на сцената на новоизградения амфитеатър в Джебел. Той ще бъде открит официално на 19 май за празника на града.
Двудневните тържества за Деня на демокрацията отново ще са повод за хиляди усмивки по лицата на жителите на общината и нейните гости.

Официалната част на празника ще предшества богата музикална програма. През целия ден на сцената ще се изявяват танцови фолклорни групи от читалища в региона и град Бурса. Джебел ще се разлюлее вечерта и с концертите на Неджи Закиров, Ведат Билир и Есил Дюран. След лазерното шоу пък купонът продължава с участието на DJ Maestro.
Програмата продължава и на следващия ден. Състезание по майсторско управление на велосипед ще бъде последвано от представление на талантите от Общинските детски комплекси в областта на площад „19 май“.
Изложба на картини от местни художници, куклено шоу за децата, джелибол игри за малки и големи на стадиона, шах турнир, футболна среща на ветерани са включени и в празничния 20 май.
Вечерта музикалната програма продължава с изпълненията на фолклорна група “Sevgi Korosu” от Бурса, а кулминацията ще бъде концерт на Анелия.

16.05.2023

Джебел изпрати 49 абитуриенти с послание: Използвайте всичко, което сте научили, за да променяте света и да постигнете големи успехи“!

„Вие сте едни от тези, които може да мислите, мечтаете и да се развивате свободно. Имате достъп до знания, технологии и опит, които никое от предходните поколения не е имало преди вас. Използвайте всичко, което сте научили, за да променяте света и да постигнете големи успехи“.
Пожеланието на кмета на Джебел Неджми Али към амбициозните млади хора. 49 абитуриенти изпратиха двете училища в града-СУ ,,Христо Ботев“ и ПГ ,,Руска Пеева“.


Радост, тъга и вълнение-емоциите, които завладяха младежите, които напускат своите школа и поемат към още по-високи цели.
„Днес е последният ден, в който прекрачвате прага на училището като ученици! Този ден е ваш, защото вие завършвате един етап от живота си и тръгвате по пътя на своето професионално развитие и с нетърпение очаквате бъдещите предизвикателства.


Тези години, прекарани заедно, са били изпълнени с много уроци, приятелства и спомени. Непрекъснато сте се развивали. Сега е време да покажете на света, че сте готови да се справите с предизвикателства, които ви очакват.
Спомняйте си своите учители с уважение и не забравяйте хубавите години в училище. Уроците за вас не свършват с последния учебен ден.
Използвайте предимствата на вашето образование и опита, които сте придобили през годините, за да допринесете за по-единна, просперираща и толерантна Европа“, пожела в своя поздравителен адрес кметът Неджми Али, който не успя да се включи в тържествата поради ангажименти в столицата.
На изпращането на абитуриентите бяха зам.-кметовете Емил Куцев и Ергин Юсеин, секретарят на община Джебел Хайрие Мехмед и началник отдел „Хуманитарни дейности“ Джейлян Сюлейман.

10.05.2023

Джебел вече разполага с Център за рехабилитация с най-модерна апаратура

Джебелчани ще могат да ползват най-модерната физиотерапевтична апаратура в Европа в изцяло реновиран Център за рехабилитация.

Кметът Неджми Али откри Филиал на специализираната болница за рехабилитация „Родопи“. Той се намира на втория етаж на бившата поликлиника в града и предлага доболнична и болнична помощ по физикална терапия, моторна и психична рехабилитация, балнео и климатолечение.

 

„С удоволствие откривам новата придобивка, която е част от програмата за развитие на Джебел, мандат 2019-2023, относно полагането на грижи за здравето на населението. Изцяло реновираният Център за рехабилитация предлага богата гама от физиотерапевтични процедури в уютна атмосфера, извършвани от квалифицирани специалисти. Това е още една стъпка в доближаването ни до европейските стандарти, към които се стремим във всяка сфера на живота“, заяви кметът на Джебел Неджми Али. Той поясни, че помещенията са били реновирани още миналата година, като идеята е била в изпълнение на Програмата за развитие на общината да бъде предизвикан интерес от потенциални партньори с готовност да инвестират средства в подкрепа на здравето на хората. „Това се случи днес и е ярко свидетелство, че Джебел се превръща в атрактивно място за инвестиции, дори в такава специфична дейност“, допълни Неджми Али.

От услугите на медицинския център може да се възползва всеки, който има проблем с централната нервна система; периферна нервна система; заболявания на опорно-двигателния апарат; кардиологични заболявания и детска церебрaлна парализа (ДЦП)

Към настоящия момент процедурите, които се предлагат са: ултразвукова терапия, TENS, йонофореза, фонофореза, вакуум терапия, електростимулация, ултрависокочестотна терапия, лазертерапия, магнитотерапия и светотерапия.

Предстои във Филиала на специализираната болница за рехабилитация да бъдат канени специалисти от Пловдив и София. Това ще става след скрининг изследвания и анализ на най-често срещаните заболявания на хората в региона.

09.05.2023

Джебел подкрепи мащабната кампания „Живот след инсулт“

Община Джебел се присъедини към Националната кампания „Живот след инсулт“.

Тя се организира от Асоциацията за инсулт и афазия, с която ръководството на общината успешно си партнира в последните две години, работейки за намаляване негативното въздействие на инсулта върху българското общество.

Кампанията се провежда в цяла Европа.

В страната ни през последните години се регистрират 45 000 случая годишно. Смъртността при инсулт в България през 2021 г. е била 12%, а едва 65% от регистрираните случаи са били транспортирани от спешната медицинска помощ.

Като част от кампанията Община Джебел ще предоставя брошури и плакати със симптомите на инсулт, а те най-общо са три: увисване на ъглите на устата; изтръпване и слабост в едната ръка; нарушения в говора.

Забелязвайки дори един от тези три симптома е разумно да се потърси незабавна помощ на тел. 112, напомнят от Асоциация за инсулт и афазия. В момента по тяхна инициатива се работи по Национален план за борба с инсулта. Положително въздействие върху негативната статистика се очаква и от реализацията на мерки по Плана за възстановяване, с които ще се разкрият и оборудват нови 10 специализирани звена, ще се закупят хеликоптери за оказване на спешна помощ, а в момента се работи и по ново специализирано компютърно приложение за Спешната помощ, с което ще се извършва бързо и точно насочване на пациент с инсулт.

Община Джебел предлага за хората с увреждания и в частност за преживелите инсулт услугите: ,,Асистентска подкрепа“; ,,Патронажна грижа“; ,,Личен асистент по Закона за лична помощ“; ,,Топъл обяд“; ,,Грижа в дома“; Филиал на специализирана болница за рехабилитация за осъществяване на физиотерапия и рехабилитация със съвременна апаратура, която предлага доболнична и болнична помощ по физикална терапия, моторна и психична рехабилитация, балнео-климатолечение.

Вече работи и Регионалната група за взаимопомощ след инсулт в социалните мрежи. Всеки пострадал от инсулт, неговите близки и хората, които го обгрижват, могат да се регистрират във Фейсбук групата на адрес: stroke.bg.kardjali.help.

Групата е част от общо 28, съответстващи на областните административни центрове групи за взаимопомощ, в които ще могат да бъдат поставяни въпроси към институциите, медицински и други експерти, ще бъде дадена гласност на пострадалите от инсулт, за да определят най-важните за тях въпроси за разрешаване, ще почувстват, че не са сами.

07.05.2023

Неджми Али в Бурса: Преди 30 години и Турция, и България загубиха един голям човек, завещал огромна любов към родното!

„Преди 30 години и Турция, и България загубиха един голям човек, който завеща на цели поколения значението на думите достойнство, чест, морал, непримиримост към неправдите, но и огромна любов към родното“, заяви на възпоменателна церемония в Бурса за 30-годишнината от смъртта на изселническия лидер Мюмюн Генчоглу кметът на Джебел Неджми Али.

В залата на културния център в „столицата на изселниците“ говориха министърът на индустрията и технологиите Мустафа Варанк, председателят на Дирекцията за турците в чужбина и родствените общности (YTB) Абдуллах Ерен, бизнесменът и син на Мюмюн Генчоглу – Турхан Генчоглу. Присъстваха депутати от Турция и България, политици и представители на местните власти.

Държавният хор за класическа турска музика в Бурса изпя любимите песни на Генчоглу, излъчен бе и филм за най-известния изселник от България.

Обръщайки се към високите гости, близките, роднините и опечалените, Неджми Али каза:

Преди да започна, позволете ми да ви приветствам най -сърдечно от името на почетния председател на ДПС – г-н др. Ахмед Доган  и председателят на ДПС – г-н Мустафа Карадайъ.

Днес, почитаме 30 годишната от кончината на един велик човек, а именно Мюмюн Генчоглу, човека отдал живота си за развитието на взаимоотношенията между Р. Турция и балканските държави.

Днешната възпоменателна церемония показва значението, което се придава към турските общности живеещи зад граница, чрез разумната политика, провеждана от Република Турция чрез установяване на приятелски отношения със страните, в които те живеят.

Господин Мюмюн Генчоглу е човекът, който измина пътя от бедните тютюневи ниви на родното село край Джебел, за да се превърне в един от най-успешните бизнесмени на Република Турция. Но не този успех остави вечния спомен в сърцата на всички нас. А това, че мъжът от Джебелско съгради най-здравия мост за хилядите изселници към местата, където те оставиха част от душите си.

Благодарение на него светът научи за „Възродителния процес“ в България. Благодарение на него бяха изградени новите домове за хилядите, които насилствено напуснаха родните си домове. Но и благодарение на него, нито един наш съгражданин в Турция не затвори завинаги страницата към родната къща, нива, градина, детските спомени от земята, която трябваше да оставят.

Преди 30 години и Турция, и България загубиха един голям човек, който завеща на цели поколения значението на думите достойнство, чест, морал, непримиримост към неправдите, но и огромна любов към родното.

Всички ние днес сме призвани да поддържаме и да продължим тази линия на поведение, а именно да укрепваме и развиваме добросъседските отношения между Р. Турция и Р. България.

05.05.2023

Букет за 19 май… Джебел ще се превърне в мелодия в Деня на демокрацията!

Истински букет от изпълнители ще се качи за първи път на сцената на новоизградения амфитеатър в Джебел. Той ще бъде открит официално на 19 май за празника на града.

Двудневните тържества отново ще са повод за хиляди усмивки по лицата на жителите на общината и нейните гости.

Денят и площадът ,,19-ти май“ са датата и мястото – символи на човешката воля за свобода. Защото Джебел празнува началото на демокрацията в страната…

След мевлид в централната градска джамия ще започне официалната част , която ще предшества богатата музикална програма. През целия ден на сцената ще се изявяват танцови фолклорни групи от читалища в региона и град Бурса. Джебел ще се разлюлее вечерта и с концертите на Неджи Закиров, Ведат Билир и Есил Дюран. След лазерното шоу пък купонът продължава с участието на DJ Maestro.

Програмата продължава и на следващия ден. Състезание по майсторско управление на велосипед ще бъде последвано от представление на талантите от Общинските детски комплекси в областта на площад „19 май“.

Изложба на картини от местни художници, куклено шоу за децата, джелибол игри за малки и големи на стадиона, шах турнир, футболна среща на ветерани са включени и в празничния 20 май.

Вечерта музикалната програма продължава с изпълненията на фолклорна група “Sevgi Korosu” от Бурса, а кулминацията ще бъде концерт на Анелия.

„19-ти май се превърна в една значима дата от близката история на Джебел. Стремежът на джебелчани за свобода постави началото на демократичните промени в България. Те показаха, че човешкото достойнство и чест са над всичко и няма да приемат унижението!

Нека и тази година, този ден да бъде повод за много усмивки, защото заедно променяме Джебел, а вече и надграждаме! Превръщаме родното си място в такова, каквото всички искаме да бъде – чиста, красива, развита и модерна европейска община! Заповядайте на площад „19-ти май“ в Джебел в ,,Деня на демокрацията“!“, призовава кметът Неджми Али.

21.04.2023

Празнично: Децата на Джебел разкриха талантите си на Рамазан Байрам

Красиви танци, песни и забавни скечове. Десетки деца представиха талантите си, украсени с прекрасни усмивки, пред джебелчани в празничен концерт по случай Рамазан Байрам.

В него се включиха възпитаниците на детските градини „Щастливо детство“ и „Изгрев“ в Джебел, училищата „Христо Ботев“-Джебел, „Христо Смирненски“-село Рогозче, „Васил Левски“-село Устрен, ОДК, читалищата „Христо Смирненски 1924“-Джебел и „Димитър Благоев“-село Припек.

Едночасова програма, която създаде много емоции и настроение за всички присъстващи.

Пожелание за здраве, щастие и благополучие отправи към всички кметът на Джебел Неджми Али.

06.04.2023

Джебел протегна ръка на гората – пълни чували, по-чиста природа

„Да протегнем ръка на горите ни“ – мотото на Община Джебел, която се включи активно в Седмицата на гората.
Кампанията е традиционен празник на българската гора и на лесовъдите в България. Отбелязва се всяка година през първата цяла седмица на месец април от 1925 г.

Екипът на кмета Неджми Али се включи в инициативата с призив към всички за съпричастност с цел по-чиста и по-благоприятна околна среда. Общински служители, съвместно с горските, събраха десетки чували с отпадъчни материали от най-различно естество. Те бяха извозени в Регионалното депо в Кърджали.

31.03.2023

Кметът на инспекция: До 15 дни 6 напълно ремонтирани улици в Припек!

Шест улици в джебелското село Припек ще бъдат напълно ремонтирани. До 15 дни се очаква дейностите по тях да приключат.


Поредната добра новина съобщи кметът на Джебел Неджми Али, който инспектира строително-монтажните работи по обекта, който е един от изпълнените в кметската програма за развитие на община Джебел. Той се финансира по Програмата за развитие на селските райони.
Проектът включва полагане на трошенокаменна настилка, а след това два пласта асфалт с обща дължина 1405 метра, както и изграждане на подпорни стени на пътните участъци.


„Припек е поредното село, което бе обхванато от плана за развитие на общината. След приключване на ремонтите, пътната инфраструктура ще е с по-добро качество и безопасност за движение както на превозни средства, така и на пешеходци“, посочи Неджми Али.

28.03.2023

Визитката на Джебел: Реализираните идеи – 5 нови улици вече са готови!

Кметът на община Джебел Неджми Али откри 5 реконструирани улици в квартал „Младост“.

„Повече от 30 години чакахме. Най-сетне и това се случи!“ – думи на жители на квартала, породени от пореден изпълнен проект, заложен в програмата на кмета в мандат „2019-2023“.

„Заедно променяме общината и ще продължим по този път“, каза кметът.

Проектът се реализира с финансиране по Програмата за развитие на селските райони.

Той включва реконструкция, рехабилитация и благоустрояване на улици  в село Припек и кварталите „Младост“ и „Брягово“ в Джебел. Градските участъци вече са въведени в експлоатация, все още се работи по тези в Припек.

Общата дължина на новоасфалтираните улици е 540 метра. Две подпорни стени с дължина 95 метра осигуряват безопасността от свлачищни процеси по ул. №9. Положени са общо 740 м бордюри.

„Беше залегнало в Плана за развитие на Джебел-вече е изпълнено. Така работим от повече от три години. Стъпка по стъпка. Но по правилния път. Минахме през кризи. Първо пандемията, после политическата криза, която продължава и до днес. Но успяваме да се справим. Показахме, че моделът на Джебел е успешният модел.

Пореден проект, чиято цел е ясна. По-добър живот за жителите, нови възможности за икономическо и социално развитие. Красивият нов облик на Джебел ще бъде видян и от бъдещи инвеститори. Той ще привлича инвестиции. Свършената работа е визитната картичка на Джебел“, посочи кметът на общината Неджми Али.

Беше принесен жертвен курбан с молитви за здраве и благоденствие.

24.03.2023

По-зелен, по-красив: Нов парк и поредна крачка към целта „Туристите ще питат за Джебел“

С още едно „зелено“ бижу за отдих ще разполага Джебел. Започва реновиране на парка до сградата на бившата потребителна кооперация „НАРКООП“ в града. Нови детски съоръжения и пейки, подмяна на всички настилки в и около парка, засаждане на нови декоративни видове дървета и храсти, разширяване на централната алея, подмяна на цялото осветление, изграждане на автоматична поливна система и ремонт на съществуващия фонтан…
Всички тези дейности са залегнали в поредния одобрен проект на Общината. Кметът Неджми Али подписа тристранен договор за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ. Средствата са осигурени от Програмата за развитие на селските райони 2014-2020 г., чрез Стратегията за Водено от общностите местно развитие на Местна инициативна група Ардино – Джебел.
Припомняме, че само преди дни кметът Неджми Али преряза лентата на обновения парк до църквата. Дейностите „По-зелен, по-красив, по-привлекателен Джебел“ обаче продължават.
„Целта ни е да постигнем една по-модерна и екологична градска среда. Убеден съм, че всеки жител и гост на града ще оцени нашите усилия. Това е поредна крачка към далеч по-мащабната ни идея за развитие на туризма. Облагородяването на публичните пространства за широко обществено ползване са сред приоритетите в програмата за развитие на Община Джебел. Предстои втори етап с още много изненади, който ще направи Джебел още по привлекателно място за туристи“, посочи кметът Неджми Али.

18.03.2023

Спечелен проект: Монтират външен асансьор на сградата на Община Джебел

Външен асансьор ще бъде монтиран на сградата на Община Джебел. Кабината на хидравличната система ще спира на всеки един от етажите, което ще улесни достъпа на възрастни хора и хора с увреждания до всяко звено на Общинска администрация. За да постигне това, Общината кандидатства за финансиране по програма „Красива България“. Проектът ще се реализира в рамките на настоящата 2023 година.

С Решение на Управителния съвет на Проект „Красива България” 2023 е одобрен за финансиране и реализация през настоящата година проектно предложение на Община Джебел са изграждане на асансьор към административната сграда на общината. Проект „Красива България“ е част от програмата на Министерството на труда и социалната политика (МТСП) за намаляване на безработицата и стимулиране на заетостта в страната и ежегодно се финансира от програмния бюджет по Националния план за действие по заетостта.
Една от основните цели на Проекта е обновяване и подобряване на обществената среда в населените места и на социалната инфраструктура. Предвидено е изграждане на асансьор от източната страна на сградата на Общината със спирки на всеки етаж. Вратите на асансьора ще са автоматични, кабината ще е панорамна, а таванът е предвиден да бъде от сатиниран инокс с вградени ЛЕД панели.
Към настоящия момент хората с увреждания могат да се придвижат само до първия етаж на сградата благодарение на наличната рампа към сградата. Достъпна среда за хората с увреждания до горните етажи липсва, а видът на съществуващото стълбище създава затруднение при придвижването на по-възрастните хора към горните етажи, също така възпрепятства комфортното и безопасното му ползване както от служителите, така и от посетителите на общинската администрация.
След реализация на проекта придвижването към по-високите етажи на сградата ще се улесни и това ще създаде комфорт и улеснение за посетителите на общината.

18.03.2023

Още един спортен празник в Джебел: „Вапцаровци“ са областни първенци по футбол

Юношите (11-12 кл) на Средно училище „Н. Й. Вапцаров“ в Момчилград са областни първенци по футбол. Това е новината от последната изиграна среща на стадиона в Джебел след серията от турнири, проведени в изминалите две седмици.


„Вапцаровци“ надвиха с класическото 3:0 връстниците си от Средно училище „Отец Паисий“-Кирково. Победителите бяха наградени от зам.-кмета Ергин Юсеин и Венета Добрева, експерт в Регионалното управление на образованието.
„Поздравявам победителите в този турнир, към който бе проявен огромен интерес през тази година. Благодаря на организаторите за този спортен празник и за чудесното гостоприемство на домакините в лицето на Община Джебел“, заяви Венета Добрева.


Зам.-кметът похвали състезателите за показаното на терена и пожела на победителите успех в следващата фаза на ученическия футболен турнир.
„Община Джебел полага сериозни усилия в подобряването на материалната спортно-техническа база на територията й. Винаги сте добре дошли в Джебел“, каза Ергин Юсеин.


В продължение на две седмици Джебел беше домакин на футболните срещи от областния етап от ученическите игри по футбол за учебната 2022/2023 г. във възрастовите групи 5-7 клас/момчета/, 8-10 клас/юноши/ и 11-12 клас/юноши/. Мачовете на отборите от първите две възрастови групи приключиха през миналата седмица, като победителите бяха наградени от кмета на Община Джебел Неджми Али.

12.03.2023

Нов парк в Джебел и топ новини: Скоро – закрит басейн с минерална вода, скейт парк, готов проект за цялостен ремонт на стадиона…

Нови алеи, детска площадка, фитнес на открито, беседка, нови пейки, осветление…
Поредното бижу в центъра на Джебел бе официално открито. Зона за отдих, напълно реновиран парк в района на църквата в града.
Лентата бе прерязана от кмета Неджми Али пред стотици жители, които изпълниха алеите.
Откриването на парка обаче бе само прелюдия към най-интересното.
„Имам още добри новини. Преди два дни подписахме договор за финансиране обновяването на парковото пространство пред сградата на Наркооп. До края на годината това, което виждате тук, ще бъде изградено в умален вариант и на още два терена в централната градска част. Уверявам ви, че с всичко което изграждаме, ще привлечем посетители не само от региона , но и от цялата страна и не само…“, обяви кметът Неджми Али.
Предстои изграждането и на водопроводната мрежа за минералната вода. До края на годината Джебел ще разполага и със закрит плувен басейн, захранван от минералния извор край града.
„Строителството върви със сериозни темпове. И тук аз говоря за проекти с осигурено финансиране. Първите стъпки за развитието на туризма и балнеолечението вече са направени. Предстоят още много добри новини в тази насока“, посочи Неджми Али.
Той допълни, че ремонтите на уличната мрежа ще продължат. Над 20 отсечки в селата ще бъдат новоасфалтирани, продължава и изграждането на детски площадки.
Общината вече проектира и скейт парк за децата.


„Това бе идея на трима младежи, които ме срещнаха преди време на улицата. Попитаха ме дали може и проектът вече е готов. Скейт паркът ще се намира в района на стадиона. Там пък приключва и проектирането за основен ремонт на стадиона , който ще се реализира на три етапа-естествено покритие на терена, писта, както и козирка“, допълни кметът.
„Работим денонощно. Вече сме в изпълнение на средносрочната програма за развитие на Общината. Съвсем скоро ще е готов и Амфитеатърът с изцяло нова озвучена сцена от където ще направим цялостен отчет на свършеното до този момент. Изпитвам истинско удоволствие от всичко това, което изграждаме заедно. Постигнахме много, а вече започнахме и да надграждаме“, категоричен бе Неджми Али.

09.03.2023

Силен областен ученически турнир по футбол в Джебел

В Джебел се проведе Областният етап от Ученическите игри по футбол за ученици от V до X клас.
Най-добрите ученически тимове от 7-те кърджалийски общини изиграха мачовете на реновирания спортен комплекс в Джебел.
Ученическото първенство по футбол, продължило цяла седмица, се проведе в две възрастови групи: 5 – 7 клас /момчета/ и 8 – 10 клас /юноши/ през учебната 2022/2023 г.


В двете възрастови групи сили премериха общо 11 отбора, като в мачовете играха около 150 футболисти.
След оспорвани срещу между отборите до финалния сблъсък във възрастова група 5 – 7 клас стигнаха отборите на кърджалийското Средно училище „П. Р. Славейков“ и момчилградското СУ „Н. Й. Вапцаров“, където „Славейковци“ надделяха с 1:0.
При юношите пък, момчетата от СУ „Н. Й. Вапцаров“ надвиха връстниците си от ПГЕЕ „Кап. Петко Войвода“ – Кърджали.
Най-добрите в Областния ученически турнир бяха наградени от кмета на община Джебел Неджми Али. Той благодари на участниците за проявения феърплей по време на целия турнир и с удовлетворение отбеляза, че е постигната още една цел, поставена преди надпреварата от домакините – всички футболисти да почувстват базата в Джебел като свой любим футболен терен, на който да покажат спортните си качества, и да си пожелаят нови срещи тук.
Кметът поздрави победителите, пожела им успешни мачове и на следващите етапи от ученическите игри през настоящата учебна година.
През следваща седмица предстои да се проведат футболните срещи във възрастова група 11 – 12 клас /юноши/.

08.03.2023

Ден на жената и… Ден на цветята в Джебел! Кметът изненада с карамфили над 1700 дами

Стотици дами от всички възрасти бяха приятно изненадани за празника в Джебел.
Работният ден за 500 жени, ангажирани в производствените цехове в общината, започна с прелестни усмивки. В 7,30 часа те получиха по един прекрасен карамфил от кмета Неджми Али при влизане на работните си места.


Топлият обяд за над 600 дами в общината пристигна днес с по едно цвете и мило пожелание от кмета на общината.


Карамфили получиха и над 200 жени в детски градини, училища, читалища, социални и здравни институции.
Над 400 карамфила бяха подарени на дамите и в центъра на Джебел.
„Здраве, късмет, бъдете все така усмихнати и чаровни!“, бе посланието на кмета Неджми Али.

03.03.2023

Джебел отбеляза Националния празник на България – 3 март

Джебел отбеляза Националния празник на България с богата музикална програма.
“3-ти март 1878 г. бележи най-значимото събитие в многовековната история на България – Денят на Освобождението. Преди 145 години България докосва своята свобода след петвековно отсъствие от политическата карта на Европа и света”, бе отбелязано в приветствието на Общината, прочетено от зам.-кмета Емил Куцев.


“Живеем в България, която е обща родина и обща съдба за всички нас и всички ние би трябвало да сме се поучили от преживените национални катастрофи.
В условията на демокрация в обединена Европа трябва да се борим за просперитета и развитието на България и за благото на всички нас – хората, без да ги разделяме на етнос, религия, език и култура. Богатството на една страна са преди всичко хората и се надявам това да е нетленна ценност за идните поколения”, гласи още празничното приветствие на Общината.
В песни, танци и стихове на сцената на реновираното читалище в общинския център се представиха децата от ОДЗ “Щастливо детство” и ДГ “Изгрев”, учениците от СУ „Христо Ботев“ и ПГ „Руска Пеева“, самодейците от читалище „Христо Смирненски”.

19.02.2023

Джебел почете паметта на Апостола на свободата

Джебел почете паметта на Апостола на свободата.

На 19 февруари се навършват 150 години от гибелта на Васил Левски. На организираното от Община Джебел поклонение присъстваха общинари, ръководители на образователни институции, ученици и преподаватели.
Пред паметната плоча на Апостола бяха поднесени венци от институциите в града, а така също и от общинския комитет „Васил Левски“.

16.02.2023

Наши представители в Комитета на регионите с призив в ЕС: По-голяма помощ и активиране на фондовете за Турция и Сирия!

Увеличаване на хуманитарната помощ и активизиране на фондовете за подпомагане при кризисни ситуации за Турция и Сирия. Поддържане на комуникационните канали с нашите турски и сирийски партньори както и със съответните правителства, като същевременно бъдат подпомагани засегнатите региони.
Призивът от Родопите към Европейския съюз (ЕС). Кметовете на Джебел, Рудозем и Белица, които представят България в Комитета на регионите в Брюксел, изпратиха писмо до председателите на Европейската комисия, Европейския съвет и ЕП-Урсула фон дер Лайен, Шарл Мишел и Роберта Мецола.
Неджми Али, Румен Пехливанов и Радослав Ревански настояват още за организиране на благотворителни кампании на ниво ЕС, както и повишаване на информираността чрез официалните канали, разпространяващи информация относно възможностите за подкрепа.
„Необходими са незабавни спешни действия: ето защо, като членове на Комитета на регионите, ние сме готови да подкрепим всяка инициатива на ниво ЕС за подпомагане на пострадалите от земетресенията в двете страни“, посочват в писмото кметовете.
Турция и Сирия бяха засегнати от опустошителни земетресение с магнитуд 7,7 по скалата на Рихтер, последвано от множество вторични трусове. Това е едно от най-мощните земетресения, регистрирани в региона през последните 100 години. Ефектът бе опустошителен — рухнаха стотици сгради, оставяйки хиляди хора по улиците през зимния сезон и хиляди други все още се издирват. За съжаление броят на смъртните случаи продължава да нараства с всеки изминал ден.
„България, като най-близката съседна държава, беше една от първите държави членки на ЕС, които показаха европейската солидарност. Повече от 150 общини се мобилизираха за оказване на първа помощ и подкрепа. В момента се фокусираме върху събирането и изпращането на одеяла, генератори, газови печки, палатки и други необходимости, които биха били от полза на пострадалите от земетресението.
Като членове на Комитета на регионите изразяваме нашето удовлетворение от действията на Европейската комисия и на Съвета за бързата реакция за мобилизирането на Механизма за гражданска защита на ЕС. С течение на времето обаче е необходимо да бъдат предприети по-нататъшни действия на ниво Европейски съюз“, посочват кметовете, част от българската делегация на групата на “Обнови Европа“ в Комитета на регионите.

10.02.2023

Неджми Али: Джебелчани, показахте, че имате огромни сърца и сте съпричастни с бедстващите след опустошителните земетресения!

Уважаеми джебелчани,
В много тежък момент за нашите братя и сестри в Турция Вие показахте, че имате огромни сърца и сте съпричастни с бедстващите след опустошителните земетресения. Включихте се в дарителската кампания веднага след като тя беше обявена. Заедно изпратихме 6 камиона със стоки от първа необходимост.
Дарителската кампания със 17 вида помощи се преустановява.
Благодаря Ви!
От този момент насетне в разрушените райони имат нужда от:
Палатки;
Одеяла;
Газови печки;
Генератори.
Призовавам жителите на общината, решили да направят дарение, да се съобразят с нуждите на пострадалите при земните трусове.

Неджми Али, кмет на община Джебел

09.02.2023

Джебел изпрати 6 камиона с помощи за пострадалите при земетресенията

Джебел изпрати 6 камиона с помощи за пострадалите от опустошителните земетресения в Турция. 3 от тях потеглиха със стоки от първа необходимост днес.

9-годишната Селин дари спестените от нея 20 лева, други деца също дариха парични средства.

Дарителската кампания, организирана от Община Джебел, продължава.

08.02.2023

4 камиона с помощи от Джебел за бедстващите след земетресенията

4-ти камион с помощи за пострадалите от опустошителните земетресения в Турция ще бъде натоварен в Джебел в четвъртък сутринта.


Джебелчани и жителите на малки населени масти откликнаха на апела на Общината за подкрепа на бедстващите в южната съседка и дариха храни и вещи от първа необходимост, пари и др.


Фирма „Атлантстрой“ дари 400 нови одеяла, още 50 бяха предадени в пункта от дружеството „ПИ ЕН ДЖИ 1962“.
Дарителската кампания продължава.

08.02.2023

Неджми Али в Брюксел: Заседанието на Комитета на регионите да започне с едноминутно мълчание за жертвите от земетресенията в Турция и Сирия!

Трябва да покажем солидарност и съпричастност към съседна Турция и Сирия, апелира кметът на Джебел Неджми Али по време на заседание на групата на Renew Europe в Комитета на регионите в Брюксел.
Неджми Али, който е бивш евродепутат и представлява България в Асамблеята на представителите на местните и регионалните власти в Европейския съюз, предложи пленарното заседание на Комитета на регионите, което ще се проведе по-късно днес, да започне с едноминутно мълчание в памет на загиналите в опустошителните земетресения.
„Съседна Република Турция, е в изключително затруднено положение през последните няколко дни, в следствие на опустошително земетресение с магнитуд 7,8 по скалата на Рихтер. Смята се, че това е едно от най-силните земетресения в региона от повече от 100 години насам“, отбеляза кметът на Джебел.
В изказването си пред групата той посочи, че различни страни вече започнаха да организират спасителни и благотворителни операции, като Азербайджан и България са сред първите. Виждаме, че Великобритания и САЩ също са сред първите, които потвърждават готовността си да предоставят цялата необходима помощ, допълни Неджми Али.
В тези много трудни времена трябва да покажем солидарност и съпричастност с Република Турция и съседна Сирия, призова той.
„Първо, радваме се да чуем, че Европейският съюз мобилизира и активира Механизма за гражданска защита на ЕС. Европейският съюз трябва да активира всички възможности и сили, за да разположи незабавно екипи за издирване, спасителни и медицински екипи, които да подпомагат местните спасителни екипи.
Второ, трябва да мобилизираме хуманитарна помощ за Турция и Сирия, тъй като въздействието на земетресението е мащабно – стотици сгради се срутиха, оставяйки хиляди хора по улиците през зимния сезон. Изпращането на медицински екипи – обучени лекари и медицинско оборудване е от първостепенно значение.
Трето, трябва да поддържаме много добър комуникационен канал с нашите турски и сирийски колеги и съответните правителства, за да обмислим изпращането на каквото е необходимо на засегнатите региони.
Наясно сме, че броят на смъртните случаи продължава да нараства и, че спасителните операции се борят с времето и трудните метеорологични условия. Ето защо, нашите незабавни действия са повече от необходими!
Нашите най-искрени съболезнования са за всички, които са загубили любимите си хора!“, заяви Неджми Али.

07.02.2023

В Джебел отвори Център за помощи – събират се храни и дрехи за Турция!

СЪОБЩЕНИЕ

Община Джебел обявява кампания за събиране на дарения за пострадалите от земетресенията в Р. Турция.

Кампанията може да бъде подкрепена с предоставяне на НОВИ И НЕИЗПОЛЗВАНИ вещи и предмети съгласно следния списък:

 1. Ръкавици
 2. Якета
 3. Боти
 4. Шапки
 5. Детски якета и детски зимни дрехи
 6. Газова печка
 7. Препарати за почистване
 8. Дамски превръзки
 9. Варива
 10. Легло
 11. Одеяло
 12. Външна батерия
 13. Консерви
 14. Бебешки пелени
 15. Бебешки пюрета
 16. Дъждобран
 17. Ботуши

Даренията могат да бъдат предадени в туристическия информационен център (ТИЦ) на входа на гр. Джебел.

Телефон за връзка:  0882084462;  0885398929; 0876440887; 0884556084

Финансови средства могат да се превеждат по обявената специална банкова сметка на Българския червен кръст (БЧК) в лева:

IBAN: BG64UNCR76301078660913 – За пострадалите от земетресението в Турция

Община Джебел отправя апел за съпричастност на всички граждани и фирми!

 

 

30.01.2023

Неджми Али към МРРБ: Спешни ремонти на три участъка, отлагането ще ги оскъпи!

Спешни ремонти по републиканската пътна мрежа в община Джебел. Отлагането им ще доведе до още по-голямо оскъпяване на дейностите по рехабилитация на участъците, ползвани от хиляди жители в региона.

За това алармира кметът на Джебел Неджми Али. Той изпрати писма до министъра на регионалното развитие арх. Иван Шишков и Агенция „Пътна инфраструктура“.

В тях се визира тежкото състояние на трасетата Джебел-Църквица-Синчец-Ардино, Джебел-Рогозче-Фотиново-Домище-Подкова, както и Добринци-Генерал Гешево.

„Крайно необходимо е да бъде рехабилитирана пътната инфраструктура от републиканската пътна мрежа в посочените участъци. Във връзка с предстоящото изготвяне на новата програма за капиталовите разходи за 2023 година, се обръщаме за съдействие за осигуряване на необходимите средства с цел обезпечаване на необходимите дейности. Отлагането ще доведе до по-нататъшно влошаване на пътната обстановка и ще породи в бъдеще необходимост от още по-големи капиталови разходи“, се посочва в писмото на кмета на Джебел до регионалния министър и АПИ.

По отсечката Джебел-Църквица-Синчец-Ардино трябва да се извърши цялостна рехабилитация, като приоритет е участъкът през урбанизираната територия на Джебел.

Необходими са ремонтно-възстановителни дейности и укрепване на свлачището по пътя Джебел-Рогозче-Фотиново, който е затворен за движение от 20 месеца. Цялостен ремонт трябва да се извърши и на участъка Добринци-Генерал Гешево.

05.01.2023

36 месеца „Топъл обяд“ за 750 души в Джебел

750 жители на Джебел ще получават „Топъл обяд“ в продължение на 36 месеца.

Социалната услуга става възможна след като кметът на общината Неджми Али подписа договор за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ. Проектното предложение бе одобрено от Агенцията за социално подпомагане.

Реализацията на дейностите стартираха на 1 октомври м.г. и ще продължат до 30 септември 2025 г. Стойността на предоставената безвъзмездна финансова помощ е в размер на 2 065 680 лева.

Ежедневно в работните дни ще се предоставя услугата „Топъл обяд“ на 750 крайни получатели, които са в затруднение да осигурят сами прехраната си, както и ще се реализират съпътстващи мерки, които да подпомагат социалното им приобщаване.

Този проект е продължение на успешно реализирания „Топъл обяд в условията на пандемията от COVID-19 в община Джебел“.

Приемът на заявления-декларации за ползване на услугата продължава, посочват от Общинската администрация.

Капацитетът към момента е запълнен, но всички, влизащи в целевите групи, ще бъдат включени като „резерви“.

03.01.2023

Джебел с обновена ритуална зала

Сватбените ритуали в Джебел вече ще се случват в нова, модерна и стилна обстановка. Обновена е ритуалната зала, която се намира в новоремонтираното читалище в центъра на града.
Реализацията на проекта и постигнатата нова визия е част от програмата ни за цялостно обновяване на централната част на Джебел и подобряване качеството на услугите за граждани.
Очакваме Джебел да стане притегателно място за брачни двойки и от други региони.

22.12.2022

Коледна магия в новата зала: 25 групи със 100-минутен концерт

Близо 100-минутна коледна приказка представиха певци, танцьори и рецитатори в Джебел.
25 групи от училища, читалища и детски градини от различни населени места в общината участваха в концерта за коледните и новогодишни празници, който се състоя в реновираната зала на читалището в Джебел тази вечер.


От коледари до танцьори на копаница, от народни песни до стъпките на Майкъл Джексън, от Пипи до Коледна фея – всички изпълнения на сцената бяха бурно аплодирани от присъстващите.


Талантливите деца и техните ръководители бяха поздравени лично от кмета Неджми Али.


„Приятно съм изненадан от броя на групите. Очарован съм от изпълнителите, не бих пропуснал и новите хореографии. Очаквам на следващото мероприятие от културния календар на Общината още повече танцьори и певци на тази модерна сцена“, отбеляза кметът.


Неджми Али зарадва изпълнители и присъстващи, че след Нова година ще бъде монтирано професионално осветление, която придобивка ще даде възможност на джебелска сцена да бъдат канени професионални театрални трупи.

21.12.2022

Коледарчетата в Джебел: Здрава гърбина, здрава и успешна година

Коледарчета внесоха празнично настроение в Община Джебел.


Децата в народни носии бяха приети в кабинета на кмета Неджми Али. Там те изпяха песни, наричаха за здраве и късмет. Малчуганите спазиха традицията и не пропуснаха да сурвакат кмета.


Неджми Али дари лакомства на коледарите от името на местната администрация с пожелание за още по-успешна 2023-та година.

08.12.2022

Елхата, светлините, децата и обещанието: Джебел ще е най-красивото бутиково градче!

„И сребърна звездица ще свети на върха…“.
Елхата на Джебел грейна празнично, а целият площад бе огласен от стотици деца, които отброиха заедно с кмета Неджми Али преди светлините да бъдат запалени.


„Благодаря ви за подкрепата, която ни давате. Всичко, което градим, е правено така, както за роден дом. Джебел трябва да стане най-красивото бутиково градче в страната и ще го направим!“, обеща Неджми Али.
Талантливи деца танцуваха и пяха за присъстващите на площада, като сред аплодиращите изпълненията им беше и генералният консул на Република Турция в Пловдив Корхан Кюнгерю.


„Нашето бъдеще е в добри ръце. Нашето бъдеще са децата, които растат в една подобрена среда и обстановка. Работим неспирно за това, с много сериозни темпове и ще продължаваме да го правим. Защото следваме програма, в която средствата са целесъобразно разпределени за всяко населено място. На финалната права сме да приключим проекти за 35 млн. лева във всички сектори. Промяната се вижда в града, кварталите, селата. Правим всичко това, защото следващата стъпка ще бъде да развием балнеолечебния туризъм, който да промени икономически общината“, посочи кметът.

Той допълни, че скоро Джебел ще разполага и с една от най-добре озвучените сцени в центъра, която ще се ползва от цялата област.
„Пожелавам на всички весели празници и ви чакам отново на 31-ви, за да посрещнем тук новата година!“, завърши Неджми Али.

07.12.2022

Неджми Али откри поредните придобивки и зарадва: Всички улици в Джебел ще бъдат преасфалтирани!

Джебел има изготвени проекти за над 35 млн. лева, за които ще търси всяка една възможност от еврофондовете за финансиране. В момента приключва техническата част от проектирането за ремонт на 13 улици и на 4 000 кв. метра тротоари, като цялата пътна мрежа в града ще бъде преасфалтирана.
Това обяви кметът Неджми Али, който откри поредните новоизградени участъци в града – локалното платно с тротоари на централната улица „Йълдъръм“, както и улица „Бистрица“ в квартал „Еминоллар“. Лентите прерязаха кметът, председателят на Общинския съвет Сейфи Мехмедали и управителят на фирмата-изпълнител Тунджай Гюлер.


На живущите на улица ,,Йълдъръм“ кметът на общината подари идеен проект за изграждането на еднотипна външна ограда пред домовете им.
„За мен е голямо удоволствие да присъствам днес тук на това меропроиятие във връзка с откриването на новоизградени инфраструктурни обекти. Защото въпреки трудните условия в страната, ние реализираме тези проекти, макар и с оскъден бюджет със собствени средства. Лесно е, когато имаш ясна програма и визия за развитие. Инвестираш наличните финансови ресурси във всяко населено място, във всеки един от кварталите, съобразно програмата за развитие на общината. С моя екип всеки ден стъпка по стъпка реализираме програмата ни за развитие. Във всичките ни населени места в общината се инвестира съобразно необходимостите, посочи кметът Неджми Али.


Той благодари и на изпълнителите за качественото и в срок успешно реализирани поредни обекти.
,,През тригодишния период от началото на мандата, преобразихме не само града си Джебел, но и селата“, допълни кметът Неджми Али.

 

06.12.2022

Неджми Али: Належащо е удължаване на срока за кандидатстване с проекти за енергийна ефективност

Належащо е удължаване на срока за кандидатстване с проекти за енергийна ефективност, след извършените промени в Наредбата за техническите изисквания към енергийните характеристики на сгради.
Това предложи кметът на Джебел Неджми Али относно кандидатстването по процедура за енергийно обновяване на общински сгради по подмярка 7.2 от Програмата за развитие на селските райони.
Това е една от основните теми в дневния ред на провеждащата се в столицата 12-та Национална среща на експертите по програми и проекти от общините, организирана от Националното сдружение на общините в Република България.


Трудности произтичащи от изключително усложнения модел на подбор, одобрение и разплащане по проектите, бе отбелязано по време на дискусията.
Посочено бе също така, че има забавяне при възстановяването на средствата, особено на тези, управлявани от местните инициативни групи. Това води до невъзможност за планиране на разходите и постоянен финансов дефицит, като много често нужните оперативни средства се осигуряват от съответните общини.

21.11.2022

180 деца в поредните футболни битки на стадиона в Джебел

Детски футболен турнир събра над 180 състезатели на възраст от 5 до 14 години на стадиона в Джебел.
В турнирната схема се включиха отбори от Момчилград, Ивайловград, Златоград, Мадан и Джебел, разделени в 4 потока – деца, Футбол-5, Футбол-7, Футбол-9.


Детските турнири в Родопите станаха особено популярни след като мъжките тимове на изброените общински центрове бяха изключени от първенствата на Българския футболен съюз.

17.11.2022

Нови асфалтирани улици в 15 села и кварталите „Изгрев“ и „Еминоллар“

Планът е изпълнен още през есента, а стотици ще посрещнат зимата с качествени пътища.
Ударно се асфалтира в Джебелско, като дейностите са приключили в последните дни в над 15 села в общината – Генерал Гешево, Добринци, Душинково, Козица, Лебед, Мишевско, Мрежичко, Подвръх, Полянец, Скалина, Щерна, Устрен и др.


Работата по пътищата е част от управленската програма за развитие на община Джебел, заложена още на старта на мандата от кмета Неджми Али.


Едновременно с това се полага нов асфалт по уличната мрежа и в кварталите на Джебел „Изгрев“ и „Еминоллар“. Ново локално платно бе изградено като част от инфраструктурата на централната улица „Йълдъръм“.

11.11.2022

СЪОБЩЕНИЕ

СЪОБЩЕНИЕ

 

На 11.11.2022г. от 11:00 до 12:00 ч. в заседателна зала на община Джебел се проведе практическа тренировка на Общинския щаб за изпълнение на Плана за защита при бедствия в община Джебел.

Тренировката е в изпълнение на чл.28, ал.4 и чл.14 от Закона за защита при бедствия и Заповед № 1111/20.10.2022г. на кмета на община Джебел.

Основната цел на тренировката бе оценяване на степента на приложимост на мерките за изпълнение, заложени в общински план за защита при бедствия, тяхното оптимизиране, както проверка на готовността, взаимодействието и координацията на съставните части на единната спасителна система и органите на изпълнителната власт за адекватно и навременно реагиране при бедствие.

Отработени  бяха действия на общинския щаб в случай на извънредни ситуации, с акцент върху повишаване на подготовката, компетентността и тренираността на службите за спешно реагиране за изпълнение на функционалните им задължения при участие в провеждане на защитни, спасителни и неотложни аварийно-възстановителни работи.

Преди тренировката се проведе лекция –семинар с участието на представители на РДПБЗН Кърджали, като присъстваха и кметове на населени места от общината.

Практическата тренировка завърши с обучение на дежурните по ОбСС при ОбА Джебел,  относно действия и реакция при критични ситуации и кризи.10.11.2022

Строителна офанзива в Джебел: Амфитеатър, локално платно, облагородяване на квартал, парк…

Центърът на Джебел в момента е строителна площадка заради реализацията на поредния етап от промяната на облика на общинския център.

На площада се изгражда амфитеатър със сцена за провеждане на културни мероприятия с места за 500 зрители.

Реновира се и паркът в централната част.

Паралелно с това се работи и по изграждане на локално платно на главната улица „Йълдъръм“.

Облагородява се и квартал „Еминоллар“.

05.11.2022

150 деца участваха в детски футболен турнир

Джебел бе домакин на футболен турнир с участието на детски отбори от 6 общини от областите Кърджали и Смолян.
След като мъжките тимове бяха изключени от първенството в Междуобластната група „Смолян-Кърджали“ и с това спряха „детските битки на футболния терен“, малките таланти поддържат форма с организирането на турнири през уикендите. Спортният комплекс в Джебел бе домакин на последната проява, а в „мини първенството“ участие взеха около 150 футболисти, на възраст от 7 до 12 години.
В състезанието се включиха отбори от Рудозем, Мадан, Златоград, Момчилград, Ардино и Джебел.

След като Общината реновира спортния комплекс в Джебел, градът се превърна с своеобразен център на развитие на аматьорския футбол в Източните Родопи. Над 40 отбора се записаха за участие в турнира “Dzhebel Cup`2022“ през август, като имаше и тимове от Гърция.

29.10.2022

Традиционният есенен събор са върна на площада в Джебел

Традиционният есенен събор се върна на площада в Джебел след двугодишно прекъсване поради ограниченията във връзка с COVID-19.

С много настроение, песни и танци на децата от детските градини и читалищата в общината бе изпъстрен първият ден от празника.
Талантливите деца от Детска градина „Изгрев“, Детска градина „Щастливо детство“, Обединения детски комплекс и самодейните състави към читалище „Христо Смирненски“ в Джебел бяха аплодирани от стотици жители и гости града.


Прекрасното слънчево време в Джебел и участието на групата към кърджалийското читалище „Юмер Лютви“ допринесоха допълнително настроение у всички, присъствали на празника.
Съборът продължава на 29 октомври.

25.10.2022

Отново есенен събор в Джебел! Два дни много музика, усмивки и забавления!

Есенният събор в Джебел се завръща. След 2-годишно прекъсване поради ограниченията заради Ковид-19, джебелчани отново ще могат да се съберат заедно, за да отбележат традиционното събитие.
Есенният събор ще се проведе в дните 28 и 29 октомври. Предвидена e музикално-фолклорна програма с участието на самодейни състави от Джебел и региона.
„Нека сме отново заедно, нека се веселим, рамо до рамо“, призовават от Община Джебел, канейки всички жители и гости на региона.

24.10.2022

Неджми Али: „Отличен“ за екипа на вицепремиера Пеканов, „внимание“ за критериите и сроковете при усвояването на европейските пари!

Кметът на Джебел Неджми Али поздрави екипа на вицепремиера Атанас Пеканов за одобрените от Европейската комисия за България 7 програми от настоящият програмен период 2021-2027, но също така посочи уязвими места в критериите и процедурите при усвояването на средствата от общините.
Това се случи по време на дискусия в рамките на Годишната среща на местните власти, която се провежда в курорта „Албена“.
Неджми Али подчерта, че екипът на вицепремиера Пеканов заслужава адмирации за прагматичния подход и кратките срокове, в които са одобрени 7-те програми, и готовността за стартиране и на всички останали програми. Много добра оценка заслужава и земеделският министър Явор Гечев за ускоряването на процеса за разглеждане на над 2000 проекта във фонд „Земеделие“, посочи още кметът.
Неджми Али предупреди за проблема, който ще се породи при едновременното отваряне приема на всички програми с административния капацитет, както в общините така и в министерствата.
„Правителството трябва да подходи далновидно при определянето на срокове за кандидатстване по процедурите, отчитайки липсата на достатъчен административен капацитет в администрациите. Едновременното обявяване на приеми по различни процедури ще доведат до блокиране работата на експертите, както в общините, така и в министерствата при управляващите органи” отбеляза Неджми Али.
Той даде за пример стартиралата програма „Модернизация на образователна инфраструктура“ по “Плана за възстановяване и устойчивост”. Като по компонент 4 са допустими само детски градини, които попадат в първа група по методология изработена от Министерство на образованието науката. „На какво основание се игнорират останалите 4 групи общини? Например в 7-те общини в област Кърджали на критериите за допустимост отговарят 3 градини в община Кърджали и две – в община Крумовград , които се намират в региони за растеж. Създава се ситуация, която ще породи реакции за неравнопоставеност между големите и малките и средни общини, предупреди кметът на Джебел.
Той предложи провеждането на съвместни работни заседания на българските евродепутати и делегацията на общините в Комитета на регионите в Брюксел. Този формат ще позволи информацията, свързана с подготвени законопроекти и инициативи, да стига по-бързо до общините, които ще имат време да се подготвят на експертно ниво.

22.10.2022

Повреден е соларен панел на спирка, неизвестен открадна лампата

Вандалски опит да бъде свален соларен панел от спирката край село Софийци е направен вчера. След като разбрал, че няма познания за демонтиране, а ще остави само щети, извършителят на деянието е откраднал лампата.
От Общинска администрация са сезирали полицията. Гражданите са призовани да съдействат с информация за разкриване на разрушителя на общественото имущество.
В началото на септември Община Джебел стартира акция по осветяването на спирките в община Джебел със соларни лампи.
Първите соларни панели, захранващи осветление за чакащите и осветление за рекламния панел със забележителностите на община Джебел, бяха монтирани на съоръженията на входа на града, а по-късно и на спирките на малките населени места.

21.10.2022

Рестарт на ремонта на проблемен път, полагат асфалт между Джебел и Рогозче

Започна асфалтирането на пътя Джебел-Рогозче. Пътностроителни екипи работят на терен от днес.

Припомняме, че кметът на общината Неджми Али предупреди ръководствата на Министерството на регионалното развитие и Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ), че всяко забавяне ще компрометира свършеното до този момент на пътя и ще оскъпи ремонта. Днес той благодари на премиера Гълъб Донев и на ръководствата на строителното министерство и на АПИ.
„Рестартът на ремонтните дейности несъмнено ще даде позитивен отзвук. Надеждата на хората в района е да бъдат асфалтирани всички фрезовани участъци, но и рехабилитацията да продължи до последния метър на проблемния път“, каза Неджми Али
Повече от година е затворен за движение пътят Джебел-Рогозче-Фотиново заради активизирало се свлачище. Това пък възпрепятства придвижването между общините Джебел и Кирково, засягайки пряко 30 000 души.

17.10.2022

28 години по-късно… джебелчани отново ще могат да ходят на кино! Първа прожекция – на 22 октомври

28 години по-късно… джебелчани отново ще могат да ходят на кино. За последно това се е случвало в далечната 1994 година.

Първата прожекция е планирана за 22 октомври в обновената кинозала в читалище „Христо Смирненски“, която бе открита на 19 май.  Лентата прерязаха кметът Неджми Али и официалните гости – председателят на ДПС Мустафа Карадайъ и посланикът на Турция Айлин Секизкьок.

Първите филми на голям екран в джебелската кинозала през уикенда ще бъдат „Безсмъртният и красавицата“, „DC Лигата на супер-любимците“, „Бай Иван“ и др.

Премиерата на „Черния Адам“, със Скалата в главната роля, ще бъде в София в петък, а ден по-късно и в Джебел.

Прожекции ще има поне два дни в седмицата, очакват се и премиерни хитови заглавия.

Билетите за деца са 6 лева, а за възрастни – от 7 до 9 лева.

16.10.2022

В Душинково казаха „Довиждане“ на аграрния сезон с песни, танци и народни борби

С песни и танци, с много настроение и емоции край тепиха, жителите на джебелското село Душинково казаха „Довиждане“ на селскостопански сезон`2022.
Стотици уважиха поканата на местните заедно да празнуват „Яран Байрам“ след двегодишно прекъсване заради ковид ограниченията. Гости на празника бяха кметът на община Джебел Неджми Али, председателят на Общинския съвет Сейфи Мехмедали и др.


По време на отслужения мевлид бяха раздадени 2 000 порции пилаф.
От столетия всяка есен, когато вече е прибрана реколтата от нивите, хората тук са организирали и голям събор. Наричали са го „Пазар изложение“. Традицията е съхранена и в съвремието.
Празникът днес бе изпъстрен с богата музикално-спортна програма, като кулминацията бяха народните борби.


Деца от фолклорните групи към читалище „Христо Смирненски“ поздравиха присъстващите със свои изпълнения.
60 състезатели в 8 категория пък се включиха в турнира по борба, като участниците бяха от Хасково, Асеновград, Димитровград, Черноочене, Момчилград и Стремци. Специално за спортната надпревара пристигнаха борци от Бургас и турския град Люлебургас. Най-интересни бяха схватките за „Баша“. Специалната награда – коч, спечели Гьокан Хазъм от Стремци, който е неколкократен републикански шампион в различни категории. На финала той надви по точки Рухан Расим, който е носител на сребърен медал от Световно първенство и бронзов медалист от Европейско в кат. 61 кг.

12.10.2022

Неджми Али: Денят на общината е признание за значимостта на местното самоуправление

Уважаеми джебелчани, служители на общинската администрация, кметове на населени места и общински съветници,
Днес отбелязваме Деня на българската община и местното самоуправление. 12 октомври е празнична дата от 1998 година с решение на Третото Общо събрание на Националното сдружение на общините в Република България. Обявяването й по-късно за официален празник с решение на Министерския съвет е признание за значимостта на местното управление, като един от фундаментите на държавността и двигател на регионалното развитие.
Днес искам да благодаря на всички Вас – служители от администрацията, кметове на населени места, общински съветници и граждани за професионализма и старанието, с които вършите своята работа.
Уважаеми джебелчани,
Променяме Джебел, населените ни места става по-добри за живеене, стремим се да облагородим всяка улица, на която има живот. Градим и в същото време се борим с кризите от различно естество.
Всичко това ни убеждава, че само ако сме заедно и в разбирателство, ще вървим напред.
Искрено се надявам, че с нашите съвместни усилия ще начертаем по-добри перспективи за развитието на Джебел и за добруването на хората от общината.
Бъдете здрави и не спирайте да вярвате в собствените си сили и възможност.
Честит празник!

Неджми Али,
Кмет на община Джебел

11.10.2022

Неджми Али в Комитета на регионите: Времето лети и трябва да побързаме, преди да стане твърде късно — преди началото на зимния сезон!

Домакинствата във всички държави членки са изправени пред предизвикателството да намалят своята покупателна способност, и по-специално домакинствата с ниски доходи, поради рязкото покачване на цените на храните и енергията. Нашите граждани не бива да бъдат поставяни в положение да избират между закупуване на храна и отопление. Това заяви в 151-вата пленарна сесия на Комитета на регионите в Брюксел кметът на Джебел Неджми Али. Той участва в дискусия по основната тема – „Годишният доклад на Европейския съюз за състоянието на регионите и градовете“.
„Наш приоритет е да гарантираме, че нашите граждани и предприятия ще се възползват от сигурна и достъпна енергия. Разбира се, ние работим по стратегиите за енергоспестяване, но се нуждаем от повече насоки от страна на Комисията относно мерките, които следва да се прилагат на практика, за да се осигурят тези икономии, но без това да води до прекъсване на предоставянето на обществените услуги“, отбеляза още представителят на България в Асамблеята на представителите на местните и регионалните власти в Европейския съюз.
„През септември 2022 г. инфлацията в еврозоната достигна 10%, като в някои държави членки нивата достигнаха до 24%. Държа да отбележа, че непрекъснатото повишаване на цените на електроенергията оказва натиск и затруднява гражданите, бизнеса и особено домакинствата изложени на риск от бедност – уязвимите групи и малките и средни предприятия.
Приветстваме този дебат за състоянието на регионите и градовете“, каза още Неджми Али в дебата относно състоянието на регионите и градовете.
„На първо място, като представители на местните власти, ние сме тези, които усещат прекия натиск от страна на нашите граждани и бизнеса, както и необходимостта от бърза реакция по време на криза, особено когато правителствата не са в състояние да направят това.
В дългосрочен план трябва да се придържаме към стратегическите си цели, а именно – да се предприемат мерки в съответствие с целите на Зеления пакт и да се подкрепи стратегическата автономност/самостоятелност на ЕС. В средносрочен и краткосрочен план обаче трябва да се справим с настоящата криза, която изисква бързи и ефикасни мерки“, каза кметът на Джебел.
„Взаимовръзката между решенията, взети на Европейско и национално ниво, и тяхното въздействие на регионално и местно ниво продължава да бъде много важна“, подчерта Неджми Али.
„Прилагането на Механизма за възстановяване и устойчивост се различава в отделните държави членки, тъй като всичко зависи от ефективността на решенията, които се взимат от правителствата. По въпроса за енергийната криза – държавите членки следва да бъдат основните участници, отговорни за използваната енергия, и следва да могат да предприемат временни и целенасочени мерки спрямо енергийния пазар (енергийния микс) – например чрез прилагане на намалена данъчна ставка върху енергията или прилагане на компенсации, но основното предизвикателство ще бъде как и кога. Времето лети и трябва да побързаме да намерим ефективни решения, преди да стане твърде късно – преди началото на зимния сезон“, подчерта още представителят на България в Комитета на регионите.
„Като представители на местната власт трябва да приоритизираме инициативите и проектите на ЕС, които биха имали пряко и видимо въздействие на регионално и местно ниво, подобрявайки ежедневието на нашите граждани и бизнеса, особено на малките и средни предприятия. Конструктивният диалог с нашите национални органи, както и с органите на ЕС, ще засили нашата европейска солидарност. Чрез намирането на решения на настоящата криза Съюзът ще стане по-видим, по-достъпен и по-близък до своите граждани“, добави още Неджми Али.

10.10.2022

От 10-и до 12-и октомври в Брюксел: Сесията на Комитета на регионите обсъжда Шенгенското пространство и бъдещето на Европа

Започва Европейската седмица на регионите. При натоварен дневен ред в Брюксел ще се проведе 151-вата пленарна сесия на Комитета, става ясно от съобщение на консултативния орган на Европейския съюз.
Кметът на Джебел Неджми Али, който е бивш евродепутат и представлява България в Асамблеята на представителите на местните и регионалните власти в Европейския съюз, ще участва в заседанията на 10-и, 11-и и 12-и октомври.
Годишният доклад на Европейския съюз за състоянието на регионите и градовете е основната тема във фокуса на вниманието по време на заседание на Бюрото на Комитета.
В дебатите ще бъдат засегнати над 10 глобални теми. В дискусията за бъдещето на Европа фокусът ще бъде и върху директивата относно емисиите от промишлеността, цифрово сближаване, преразглеждане на управлението на Шенгенското пространство.
Очаква се в сесията участие да вземе вицепрезидентът на Европейската комисия за Европейската зелена сделка Франс Тимерманс, Паскал Канфин, председател на комисията ENVI в Европейския парламент, Саймън Стил, изпълнителен секретар по Рамковата Конвенция на ООН за климатичните промени.

08.10.2022

Отново Yaran Bayram в Душинково – на 16 октомври , неделя

Скъпи жители и гости на община Джебел и региона,
на 16 октомври – неделя, след 2-годишно прекъсване, поради COVID-19 и ограниченията, ще се проведе традиционният есенен събор в село Душинково.
На този ден местните жители отбелязват края на селскостопанския сезон. От столетия всяка есен, когато вече е прибрана реколтата от нивите, хората тук са организирали и голям събор, наречен Yaran Bayramı.
На 16 октомври 2022 година те отново ще празнуват заедно.
Предвидена е фолклорна програма на самодейни състави.
В 09:00 ч. ще бъде отслужен мевлид за здраве и берекет в местната джамия.
За любителите на спорта ще има организирани борби с награден фонд.
Заповядайте!

26.09.2022

Нови детски площадки в Ридино, Генерал Гешево, Великденче и „Младост 2“

4 нови детски площадки бяха открити в населени места на територията на община Джебел. Модерни и безопасни съоръжения за игра вече радват децата в селата Генерал Гешево, Ридино, Великденче и джебелския квартал „Младост 2“.


„Децата трябва да са щастливи, населените места – облагородени, а ние да си изпълняваме предизборните обещания! Инициативите ни в тази посока продължават“, коментира кметът на община Джебел Неджми Али.

24.09.2022

Откриха реновираната мултифункционална сграда в Устрен

Откриха реновираната мултифункционална сграда в джебелското село Устрен.
В нея се помещават кметството, библиотеката, читалищната зала, както и приемната на районния инспектор на полицията.

Обновената сграда бе открита от кмета на общината Неджми Али. Присъстващите на тържеството устренци и гости на селото бяха поздравени с музикална програма на талантливи деца от Джебел.
В кметство Устрен административно се обслужват и жителите от селата Долно и Горно Ямино, Лебед и Желъдово.

19.09.2022

Защото културата е важна! Читалището в Мишевско – едно малко бижу

Жители и гости на Мишевско се събраха за официалното откриване на ремонтираното читалище в джебелското село. Кметът на общината Неджми Али преряза лентата и плисна менче с вода по стар обичай. Създаденото в далечната 1936 година читалище „Родопска искра“ е с нова визия и възможности за разширяване на диапазона от образователни и културни дейности.


„Всяка една инвестиция я изживяваме, защото аз и моят екип правим всичко с любов и огромно желание. Както и с разбирането, че градим нашето настояще за нас и бъдещите поколения. Работим усърдно, с високи темпове, с професионализъм, опитваме се с малко средства да направим много неща, и то красиви, с най-високите стандарти, които заслужава всеки един жител на община Джебел“, посочи при откриването Неджми Али.


„Животът не е само улици и тротоари, те са важни, но същевременно трябва да се грижим за нашия социален живот и култура, за да можем да подготвим нашите малки съграждани за бъдещето. Да бъдат конкурентноспособни в света, който ги очаква“, допълни Неджми Али.
Ремонтните дейности бяха по покривната конструкция, подмяна на подови настилки, гипсова шпакловка и боядисване на всички вътрешни стени, подмяна на дограмата, външно боядисване на фасадата, нови седалки, осветителни тела, окачени тавани, облагородяване на дворното пространство.

17.09.2022

300 доброволци и 3 лъча в Джебел в деня на кампанията „Да изчистим България“

Община Джебел бе една от „горещите“ точки в деня на кампанията „Да изчистим България“. На призива на кмета Неджми Али откликнаха рекорден брой загрижени за природата джебелчани, които се включиха в инициативата – служители на Общинска администрация, общински съветници, колективи на училища и детски градини, ученици, граждани.

Над 300 доброволци се разпределиха в 3 лъча, потегляйки от центъра на града. За около 3 часа бяха събрани над 250 чувала отпадъци, които се извозваха на момента от фирмата за сметосъбиране.

Ден по-рано в голямото почистване се включиха и най-малките джебелчани – малчуганите от детските градини.

15.09.2022

Детските градини в Джебел отвориха с нови занимални, кухни, оборудване

Детските градини в Джебел отвориха врати за новата учебна година след цялостен ремонт на всички занимални. Подменено е изцяло и кухненското оборудване и обзавеждане. Изградени са и нови вентилационни системи. Възстановени са асансьорите за пренасяне на храната от кухненските блокове до различните помещения в групите на децата.


Всички дейности започнаха и приключиха през лятото.
„Това е реално продължение на ремонтите, които извършихме през миналата година, когато бяха реновирани всички спални помещения“, заяви кметът на общината Неджми Али.


Припомняме, че освен ремонта на самите стаи, бяха подменени всички легла, дюшеци, чаршафи и завивки в детските заведения в града.
Детските градини в община Джебел ежедневно се посещават от 200 деца.


„С извършените ремонтни дейности през тази и миналата година се доближаваме с още една крачка до поетия ангажимент да превърнем Джебел в един модерен европейски град“, посочи кметът Неджми Али.

15.09.2022

Инициатива в Джебел „Да изчистим България заедно“ – в събота, 17 септември

Община Джебел ще се включи в националната доброволческа инициатива „Да изчистим България заедно“.
Кампанията „Да изчистим България заедно“, която е под надслов „Подай ръка на природата“, ще се проведе на 17 септември – събота,
Инициативата е насочена към личната отговорност и принос в грижата за чистотата на планетата, бъдещето и възпитанието на децата.

„Нека тази събота, на 17 септември, всеки един, който се чувства съпричастен към каузата и отговорен към средата, в която живеем, да се включи като доброволец в кампанията, организирана от Община Джебел“, съобщават от Общинска администрация.
Община Джебел ще подсигури необходимите чували, ръкавици и извозването на отпадъците.
Сборен пункт пред сградата на Общинска администрация – Джебел.
„Нека направим света около нас по-чист, по-уютен и по-зелен!“, апелират от Община Джебел

 

15.09.2022

Първи звънец за 565 деца в Джебел! Кметът: Основна цел – здрави, знаещи и можещи млади хора!

„Знанието, което могат да предадат учителите на учениците, е най-голямото богатство. Използвайте го, за да преодолявате трудностите и изпълнявате своите мечти. Пожелавам ви търпение и воля за мечтите, да развивате таланта си и да бъдете достойни граждани на Джебел, България, Европа и света. Нека си пожелаем една успешна учебна година за нашите деца. Нека в родните ни училища растат и се развиват здрави, знаещи и можещи млади хора, които с увереност да следват мечтите и постигат целите си!“.
Това пожела на всички ученици в община Джебел кметът Неджми Али.


565 деца прекрачиха прага на училища в общината. Първолаците са 55, всеки един от тях получи подарък от кмета-комплект с учебни помагала.
Във всяко учебно заведение на територията на община Джебел имаше представители на Общината – зам.-кметове, секретар, директори и началници на отдели, които приветстваха учениците и учителите за първи учебен ден от името на кмета.
Неджми Али откри новата учебна година в Средно училище „Христо Ботев“ в общинския център.
„Една от основните ни цели като Община е в родните ни училища и детски градини да растат и се развиват здрави, знаещи и можещи млади хора, които с увереност да следват мечтите и постигат целите си. Ето защо ние продължаваме със своята ангажираност за подобряване и модернизиране на образователната инфраструктура в община Джебел. Превръщаме училищата и детските ни градини в по-желана територия, в място, където е възможно да се предоставя качествено образование и възпитание“, посочи общинският кмет.


Неджми Али припомни отново за придобивката на СУ „Христо Ботев“-модерният СТЕМ център за иновативно обучение. Както и за модернизацията на спортните бази, ремонтните дейности в читалищата в Джебел, Припек и Мишевско.
„Убеден съм, че най-сигурната инвестиция на всяка една нация е инвестицията в образованието и нейната наука. Да не забравяме, че икономическото развитие на всяка една държава винаги започва от ученическия чин и от класната стая.
Пожелавам на всички една успешна, здрава и вдъхновяваща учебна година!“, завърши Неджми Али.

10.09.2022

Кметът на Джебел благодари на ОД на МВР за разкриването на вандалския акт в Мишевско

Кметът на община Джебел благодари на директора на Областната дирекция на полицията и на служителите на реда за професионалната и бърза реакция след вандалския акт в Мишевско.

Припомняме, че ден след като в двора на читалището в село Мишевско бяха съборени телени пана на оградна мрежа и 6 метални колове, полицията установи извършителя – 61-годишен мъж от същото населено място.

„Бързата реакция след вандалския акт е атестация за професионализма на служителите в ОДМВР-Кърджали и партньорството между Община и Полиция в посока към превръщане на всяко населено място в по-добро и сигурно място за живеене“, посочва Неджми Али.

08.09.2022

Вандали разбиха нова ограда в Мишевско! Призивът на Неджми Али: Това е нашият дом, не го рушете!

Вандали в региона за пореден път показаха липсата на всякакъв интелект. Този път мишена на примитивизма е станала чисто нова ограда в джебелското село Мишевско. Съоръжението е изградено около ремонтираната сграда на местното читалище, която тепърва предстои да се открие официално. Оградата е била изкривена, изкъртени са стълбовете от бетонната основа.

Местните хора очакват извършителят да бъде открит и наказан с цялата строгост на закона за повреждане на общинско имущество.

„За пореден път се обръщам с апел към жителите на региона. Всичко, което правим, е за нас и нашите деца. Всяко подобрение е в името на това Джебел да се промени, да придобие облика, който заслужава. Затова Общината не щади сили. Но всичко което се изгражда , трябва да бъде и опазено. То е на всички нас, наша собственост, част от нашите домове. И така както се грижим за тях, такова трябва да бъде и отношението към обществената собственост!“, призова кметът на Джебел Неджми Али.

Той се надява полицията да установи още днес вандалите.

07.08.2022

Кирковският „Граничар“ е шампионът на „Dzhebel Cup`2022“

Отборът на „Граничар“ е шампионът на „Dzhebel Cup`2022“. Кирковчани победиха на финала на турнира по мини футбол кърджалийския „FC Wolves“ с 4:2.

Първенецът спечели специално изработена купа за „DZHEBEL CUP` 2022“, парична награда и оригинална футболна топка.

За второто място играчите на „FC Wolves“, които до финала бяха безупречни, получиха парична награда и стъклен плакет.

Третото място в надпреварата, която бе част от фестивала „Дни на джебелчани“, си поделиха „ФК Тракия“ и „ЛА Фурия“.

Общо 16 отбора участваха в турнира – 14 от област Кърджали и два от Гърция.

Призът ”Играч на “Dzhebel Cup`2022“ получи вратарят на “FC Wolves “ Исмаил Расим.

Два дни продължи футболната битка на двата специални терена на стадиона в Джебел, като в паузите се проведоха атрактивни игри.

Сред 40 участника в надпреварата по “точен удар“ с „мерника“ си изпъкна играчът на „Космос“ Юксел Рамадан.

Интерес предизвика и състезанието по джитбол, но най-доволен остана победителят Шабан Сали от футболния тим на дружество „Кяшиф”.

Най-прецизен и точен в дузпите се оказа състезателят на „FC Wolves“ Осман Хамза.

Над 50 играчи с претенцията, че имат бомбен шут, се включиха в дисциплината за най-силен удар. Първи остана Халим Реджеб от „ЛА Фурия”, който праща топката в мрежата на съперника със скорост над 100 км в час.

Кметът на Джебел Неджми Али награди най-добрите и пожела на всички състезатели да се подготвят шампионски за следващото издание на „Dzhebel Cup“.

07.08.2022

Кметът на Джебел: Започваме изграждането на амфитеатър на 6 нива и пешеходна алея

„Амбицирани сме да извървим по целия път, за да сочат Джебел за пример, за бутиково градче, за една от най-развиващите се общини в страната. А промяната към по-добрия живот да се усеща във всяко едно населено място в общината“, обяви кметът на общината Неджми Али пред хилядите на площада в Джебел във втората вечер на празника „Дни на джебелчани“.

Над 10 000 души посетиха мероприятията в дните на фестивала – 5 и 6 август, а стотици участваха в състезанията и културните прояви.

,,Скъпи приятели, за мен е огромно удоволствие да споделим този празник.

Още през 2020 година включихме в културния календар „Дни на джебелчани“.

Всеки един, който поради една или друга причина е далеч от родното място, да може да се прибере през лятото, за да се види с близки и приятели – мисля, че заслужаваме този празник. Когато е време за купони, когато може да споделим своите щастливи мигове, и да прекараме незбравими моменти “, приветства джебелчани кметът.

„Само за две години и половина си преобразихме общината и продължаваме. Всичко което е изградено, го виждате. След 20 дни стартираме ремонта на площад „19 май“.

Ще имаме амфитеатър на 6 нива със стационарна сцена, за да може от следващото лято концертите и дискотеките на открито да ги провеждаме в по-модерна среда.

Имахте възможност да видите дейностите по промяната на парка в съседство на центъра.

Но имаме още една изненада – в скоро време стартираме с изграждането на нашата пешеходна алея по пътя за Тютюнче, ще бъде изграден тротоар с осветление в тази зона в периферията на града.

Благодаря ви за доверието, благодаря за подкрепата, защото ако не чувствам вашата подкрепа, няма как аз и моят екип, с който работим много амбициозно, с много високо темпо, да реализираме всичките тези наши идеи и проекти“, отбеляза кметът.

Във втория ден на „Дни на джебелчани“ се проведоха турнири по футбол и пейнтбол. 16 отбора се записаха за участие в „DZHEBEL CUP`2022”, а 80 бяха участниците в пейнтбол битките.

На площада имаше изложба на гоблени, втория ден продължи кулинарното изложение „Магията на Родопите“, организирана бе демонстрация и рисуване на вода “ЕБРУ”, във вечерните часове празникът продължи с концертите на Димана и Татяна, и шоуто на DJ Самет Куртулуш.

 

06.08.2022

Кметът на Джебел: Ще се случват много по-добри неща за нашето родно място

„Със съвместни усилия ще вървим напред и ще се случват много по-добри неща за нашето родно място. Ставаме една от най-атрактивните общини в Република България“, заяви в емоционално импровизирано слово кметът на Джебел Неджми Али пред хиляди на площада в първата вечер на фестивала „Дни на джебелчани“.
„На този площад искам да обявя тази вечер, че вчера подписах и договора за реновиране на пространството в центъра на града. Вече ще имаме една сцена на шест нива“, обяви кметът. Той бе аплодиран от младите хора, за които бе организирана дискотека на открито, след новината, че този формат – музика и изненади на площада, ще продължи в определени дни на сезона, а от септември започват кинопрожекциите в новия салон на читалището. Филми на голям екран ще гледат и в селата Мишевско и Припек.


Неджми Али говори и за поетите социални ангажименти.
„Искам децата на Джебел и ние да не се чувстваме изолирани от съвременния свят и няма да го допуснем. Развиваме се с бързи темпове и ще продължим да го правим по най-добрия начин. Мисля, че с всяка една инициатива го показваме, а тържествата след свършеното се случват по естествения си логичен начин. Тази вечер е доказателство, множеството и настроението на площада не е плод на специална организация, тук всеки от нас е дошъл по естествен път, това е естественото начало. След като то е такова, за мен няма съмнение, че заедно ще превърнем Джебел в едно от най-добрите места за живеене. Амбицирани сме. Благодаря ви за доверието, благодаря за подкрепата. Мисля, че със съвместни усилия наистина ще го постигнем“, каза кметът.
Сред най-сниманото в Джебел в първия ден на празника бе композицията от страхотно подредените щандове на фермери от региона. Местните стопани изложиха продукцията си в базара под надслов „Магията на Родопите“, а десетки извадиха телефоните в режим „Фото“, за да запечатат на какво се дължи дълголетието в региона.


Двудневният фестивал започна с надпревара по майсторско колоездене, в която се включиха десетки деца. Бе открита и фотоизложба, представяща най-прекрасните места в общината.
Джебел потърси и своите таланти в изобразителното изкуство. Децата рисуваха „под небето“, а лоша картина просто… не се получи.


„Пеперудите“ с най-дълги крака са в Джебел – всеобщото мнение на всички деца в родопския град, които не пропуснаха да се снимат и искрено се забавляваха с шоуто на кокили. За хилядите на площада пя „кралят на баладите“ Орхан Мурад, а на финала огнено шоу озари центъра на града.

05.08.2022

Новината в снимки: „Дни на джебелчани“, ден първи

С много настроение и емоции на площада в Джебел започна фестивалът „Дни на джебелчани“.

Ден първи в снимки:

05.08.2022

В Джебел: Вади телефона да снимаме… щандовете с „дълголетие“!

Най-сниманото в Джебел днес сутринта е… композицията от страхотно подредените щандове на фермери от региона. Местните стопани изложиха продукцията си в базара под надслов „Магията на Родопите“, а десетки извадиха телефоните в режим „Фото“, за да запечатат на какво се дължи дълголетието в региона.


Припомняме, че днес стартира празникът „Дните на джебелчани“.
Двудневният фестивал започна с надпревара по майсторско колоездене, в която се включиха десетки деца.
Бе открита и фотоизложба, представяща най-прекрасните места в Джебел.

04.08.2022

Ето как водопадът „Марф“ ромоли зад гърба ти докато чакаш автобуса…

Крепостта „Устра“, водопадът „Марф“, Счупената планина, Харман кая – всички забележителности в Джебелско са по новите спирки на ключови места в региона. Първоначално те бяха брандирани с уникалните фотоси от външната страна, но вече и вътрешният дизайн приканва всички жители и гости на общината да посетят най-красивите места в региона.

14 забележителни фотографии, качествено изпълнение и контраст от цветове – това са рекламните пана, които са поставени на места, които са видими както от пешеходците, така и от участниците в автомобилния трафик.

В петък започват „Дните на джебелчани“, а празникът отново ще събере хиляди хора в променящия се град. Подобренията не само не спират, но вече започват да се надграждат.

28.07.2022

Хайде деца! Качвайте се на велосипедите в Джебел, търси се майсторът на колелото!

Кой е най-добрият майстор на велосипеда?! Всяко дете от 1-ви до 7-ми клас може да отговори на този въпрос, включвайки се в състезанието по майсторско управление на колело.
Надпреварата е част от празника „Дни на джебелчани“ и ще се проведе на 5 август от 10 до 12 часа на площада в града.
Единственото условие към участниците е да бъдат със своя велосипед и… в добро настроение.
Желаещите да покажат уменията си могат да се запишат в сградата на Общината, етаж 3, стая № 19, или на телефони: 0883332543 и 03632/2135.

26.07.2022

Джитбол, дузпи, най-силен удар… Майсторите идват в Джебел

Джитбол, дузпи, най-силен удар… Джебел търси най-добрите с футболната топка в турнир на градския стадион, който ще се проведе в рамките на празника „Дни на джебелчани“.
Съревнованията са планирани за 6 и 7 август.
Мачовете ще се изиграят на специално отредени терени. Освен футболните мачове ще има и специални състезания за публиката, като всеки ще може да се включи в джитбол, надпревара по изпълнение на дузпи, точен удар от разстояние 30 метра, състезание по най-силен удар…
Досега участие са потвърдили отбори от цялата област, както и тимове от Гърция.
Записването става до 14 часа на 5 август в сградата на Общината, на имейл a.mehmed@dzhebel.bg, на тел: 03632/2135 или на Фейсбук страницата Dzhebel Cup – 2022 Football Summer Tournament.
От екипа на кмета Неджми Али са категорични: Емоциите са гарантирани!

обява за футболен турнир – кор

26.07.2022

Уникален турнир за региона! В „Горичката“ край Джебел ще се стреля много!

Здрави битки и много адреналин ще има в местността „Горичката“ край Джебел. Там ще бъде арената на уникален за региона пейнтбол турнир, организиран от Общината в рамките на празника „Дни на джебелчани“.

Мероприятието ще се проведе на 6 август от 15 часа със съдействието на професионален екип на “X LAND Professional Extreme Sports”, които вече над 15 години участват в сценарийни битки и турнири из цяла България и Европа.

Отборите трябва да са от пет души, като задължително условие е участниците да са навършили 18 години. Всички трябва да са с удобни спортни обувки, за препоръчване такива, които обхващат и глезена. Въпреки, че участниците ще получат на място камуфлажни дрехи, с които да играят, препоръчително е да са с по-стари дрехи и евентуално още един комплект за преобличане след играта.

Срокът за записване е до 4 август, включително, на тел. 03632/8909 или 03632/2135, или в стая №22 в Общинска администрация.

25.07.2022

Рисуване по вода, пейнтбол, футбол, DJ Самет Куртулуш и още… в „Дни на джебелчани“, на 5 и 6 август

Спорт, музика, изкуство и… джебелчани от цял свят в родния край.

Всичко ще има на празника „Дни на джебелчани“ в началото на август. Фестивалът бе замислен още през 2019 година, бяха заделени и средства от страна на Общината за първата голяма среща на джебелчани през август 2020 година, но пандемията възпрепятства провеждането му.

Тази година обаче той ще се състои в дните 5 и 6 август.

Състезание по майсторско управление на велосипед ще открие фестивала на 5 август. След това ще бъде открита фотоизложба, представяща най-прекрасните места в Джебел. Фермери от региона ще изложат своите продукти в базара „Магията на Родопите“. Джебел ще търси таланти под мотото „Аз рисувам под небето“. На площада ще има и шоу на кокили.

Орхан Мурад ще се качи на сцената с всички свои хитове, заедно с група „Зейбеклер“, а вечерта ще завърши с огнено шоу от „Агни Сатя“.

На другия ден програмата продължава с футболен турнир „DZHEBEL CUP – 2022”, изложба на гоблени и уникалната демонстрация на техниката „рисуване по вода“.

Пейнтбол турнир ще предшества концертите на певиците Димана и Татяна. Музикалната програма на централния площад ще завърши с DJ Самет Куртулуш.

23.07.2022

Мишевско отново празнува, гостите – от Бурса до Хага

След 2-годишно прекъсване поради епидемията от COVID-19, общоселският празник на Мишевско отново събра местните жители и гости от Бурса до Хага. Носталгията по родния край накара десетки живущи в Република Турция и Западна Европа да се върнат в родното село за празника.
Гости на Мишевско бяха кметът на община Джебел Неджми Али и председателят на Общинския съвет Сейфи Мехмедали.
Празнична програма изнесоха децата от Народно читалище ,,Христо Смирненски-1924” и Средно училище ,,Христо Ботев”- Джебел.
Променящият се в положителна посока микрорайон Мишевско и изпълнените предизборни обещания – това бяха акцентите в словото на кмета Неджми Али.
“Развиваме не само общинския център, но и селата си, като целта ни е да уеднаквим развитието на града и това на малките населени места, и да ги превърнем в едни истински европейски села”, каза кметът на общината. И в този контекст той даде за пример обновяващата се сграда на читалището, което в най-скоро време ще отвори врати с нова визия.
Сред най-поздравяваните в празничния ден беше Айше Сали, чиито ръчно изработени гоблени бяха подредени в специална изложба.

20.07.2022

Един мач в памет на Ерол Дурмуш – Джайски

Настоящи футболисти на Джебел и ветерани на клуба изиграха емоционален мач в памет на известния спортен деятел Ерол Дурмуш – Джайски. Срещата се състоя днес на градския стадион.
Треньорът от футболната школа си отиде от този свят на 56 години на 11 декември 2021 година след заразяване с COVID-19. Състоянието му се усложни от съпътстващи заболявания и до последно за живота му се бореха медици в пловдивска клиника.
Кметът на общината Неджми Али, който участва в днешната футболна среща, отбеляза пред играчи и фенове дирята оставена в местния спорт от Джайски.
„Загубихме наш голям приятел, отдал живота си на спорта в района. Той се гордееше със спортните успехи на джебелчани и вярваше, че с времето медалите ще стават все повече, а и по-високи върхове в различни дисциплини ще покоряват момчетата и момичетата на Джебел“, каза Неджми Али.
В памет на Джайски бе отслужен мевлид.

09.07.2022

Неджми Али: Курбан Байрам е празникът, който ни напомня за най-ценните дарове в живота

Кметът на Джебел Неджми Али поздрави мюсюлманите от общината за празника им Курбан Байрам:

Скъпи братя и сестри мюсюлмани,

Вярата е в основата на живота ни. Тя е желание за мир, за достоен живот на Вас, семействата и близките Ви.

Вярата ни учи на добро, търпение и следване на истината. Тя ни дава стремеж към велики дела.

Курбан Байрам е празникът, който ни напомня за най-ценните дарове в живота –  миговете, споделени с близките, подадените приятелски ръце, жестовете на съпричастност, взаимно доверие, уважението към всеки.

Да посрещнем празника изпълнени с надежда за по-добри дни, с очакване за сполука и благоденствие. Да бъдем добри, толерантни, състрадателни, да даряваме с обич и подкрепа тези, които имат нужда от нас.

Честит Курбан Байрам!

Kurban Bayramınız kutlu olsun!

30.06.2022

Renew Europe: Неджми Али е избран за пълноправен член на работната група за Турция

Неджми Али е избран за пълноправен член на работната група за Турция на Renew Europe/Обнови Европа в Европейския комитет на регионите (КР). Това е новината от днешното заседание в Брюксел на Renew Europe/Обнови Европа, която е една от 6-те политически групи в КР, във връзка с ротациите на позициите в целия консултативен орган на Европейския съюз (ЕС).
Неджми Али е член на българската национална делегация в асамблеята на представителите на регионалните и местни власти в ЕС.
Дейността на работната група за Турция допринася за насърчаване на сътрудничеството с местните и регионалните власти в южната съседка. Тя прави оценка на въздействието на политиките на ЕС от местна и регионална гледна точка, допринася за пряк двупосочен информационен поток относно политическите събития в Турция и в ЕС и не на последно място осигурява обмен на добри практики в конкретни области на сътрудничество.

30.06.2022

Неджми Али в Брюксел: Повече сътрудничество, мерки срещу енергийната криза! Вслушвайте се в местните власти

Реализирането на общите политически цели налага ускорено междуинституционално сътрудничество повече от всякога. Представителите на местните и регионалните власти биха допринесли значително в този процес, споделяйки проблемите, които са пряко свързани с ежедневието на европейските граждани, като дават и поглед над функционирането на Съюза на местно ниво.

Това заяви в Брюксел кметът на Джебел и член на Европейския комитет на регионите Неджми Али. В белгийската столица се проведе среща на членовете на „Обнови Европа“ в Комитета на регионите с парламентарната група на „Обнови Европа“ в Европейския парламент. Това е първата официална среща на двете групи.

Кметът на Джебел и бивш евродепутат поощри изграждането на ефикасен и ефективен канал за комуникация, който да засили сътрудничеството между двете институции – Европейския парламент и Комитета на регионите. Неджми Али, който представлява България в асамблеята на представителите на местните и регионалните власти в Европейския съюз, акцентира върху необходимостта от обединяване на усилията и съвместна работа за реализиране на общите политически приоритети с цел осигуряване на по-ефективен законодателен процес.

„Напоследък сме изправени пред опустошителните последици нa енергийната криза за предприятията, за малките и средните фирми, както и за нашите граждани. В този контекст на нарастваща инфлация се нуждаем от спешни регулаторни мерки за смекчаване на последиците от енергийната криза. По време на януарската пленарна сесия на Комитета на регионите поискахме от Комисията да предложи необходимите мерки, за да отговори на необходимостта от финансова актуализация на вече одобрените проекти на ЕС поради инфлацията, която излага на опасност тяхното изпълнение. Все още не са предприети и предложени конкретни мерки в тази насока. Проекти от такъв характер има в моята община, което ни накара да предоставим съфинансиране от бюджета на общината“, посочи Неджми Али.

Относно пакета „Подготвени за цел 55“, кметът на Джебел подчерта, че е много важно да се знае, че „универсалният подход за всички държави не би бил най-правилният, тъй като всички членки имат различни отправни точки“.

„Имайте предвид, че трябва да работим за преодоляване на социално-икономическото въздействие на кризата, за гарантиране на екологичната и цифровата трансформация, и сега да се борим с последиците от енергийната криза. Намирането на устойчиви решения, съобразени с бъдещето, без да се излага на риск конкурентоспособността на нашите предприятия, включително на малките и средните, следва да остане една от основните ни политически цели”, категоричен бе Неджми Али.

В заключение, той посочи, че за постигане на общите цели, политическото семейство трябва да бъде активно на всички нива – европейско, национално, регионално и местно, и пожела тази среща да постави началото на дългогодишно и ползотворно сътрудничество между двете институции.

29.06.2022

Джебел №1 по „Активна прозрачност“

Община Джебел е с най-висок рейтинг в региона по показател „Активна прозрачност“.
Това сочат данните от годишното проучване на Програма Достъп до информация. Те бяха анализирани по време онлайн семинар, в който се включиха представители на почти всички общински и държавни ведомства в областта.
Джебел събира 75,2 пункта, следвана от община Кърджали с 67,9 и Черноочене с 66,7.
„Резултатите на седемте общини в област Кърджали са много добри, над средните за страната. Дори рейтингът на Община Ардино, която е последна в региона, е много добър – 61,8“, анализира изпълнителният директор на Програмата д-р Гергана Жулева.
От държавните ведомства най-висок рейтинг има за поредна година Областната дирекция на МВР в Кърджали, която е на трето място сред всички дирекции в страната.
Показателите на Областна администрация я пращат на 15 място.
„Трябва да се обърне внимание на съдържанието на секции „Достъп до информация“, бяха препоръките от страна на Фондация Програма Достъп до информация. Според годишния анализ, единствено Община Джебел покрива всички изисквания.

01.06.2022

Маратон на игрите в Джебел

Маратон на игрите зарадва децата в Джебел на 1 юни, а централният площад се превърна в „Aрена за забавления“.
Детският празник бе организиран от Община Джебел, а в него се включиха десетки малчугани от различни възрасти.

Професионални аниматори създадоха много емоции и радостно настроение.
Приятната изненада на деня бе прожекция в обновената кинозала в общинския център.
Пъстрата веселба завърши с много усмивки, детска глъч, аплодисменти и щастливи родители.
„Този ден е най-слънчевият, най- веселият и жизнерадостен празник, защото е посветен на Вас. Вашите усмивки, светлинките в детските Ви очи, правят този ден вълнуващ и незабравим и за нас, възрастните.


Бъдете здрави и се радвайте на своето безгрижно и прекрасно детство, защото то е най-важният период от живота на човека. Нека дните Ви са преизпълнени с игри и приключения, с мечти и вдъхновения за велики дела!“, гласи приветствието на кмета на Джебел Неджми Али.


Той се обърна и към всички родители, отдадени на възпитанието и грижите за децата: „Децата са нашето бъдеще! Радвайте им се и ги напътствайте, за да бъдат достойни граждани на Джебел и на цяла Европа“.

01.06.2022

Кметът на Джебел участва в международната конференция „Визия Нула за Балканите“ под патронажа на президента Радев

Ние, на Балканите имаме още по-сериозни проблеми с пътната безопасност, защото при нас този проблем е най-остър. България и Румъния са страните с най-висок брой жертви на глава от населението, а ние сме 4 пъти по-зле от Швеция, която първа възприе интегрирания подход.

Това заяви президентът Румен Радев на провежданата в столицата Международна конференция „Визия Нула за Балканите“, която е под негов патронаж.

Сред поканените представители на местната власт във форума беше и кметът на Джебел Неджми Али.

„Илюзия е да се мислим, че ще можем да догоним другите, но за да постигнем сходни параметри по пътната безопасност, трябва да работим много по другите системи и елементи – проектиране на пътища, на цялостната организация на транспорта и планиране, внедряване на системи за наблюдение, контрол и нови технологични решения“, каза държавният глава.

Радев допълни, че образованието и възпитанието са ключът да имаме по-висока пътна безопасност. Той се надява в най-скоро време да започне и реализацията за спешната помощ по въздух, като средство за оказване на помощ за пътен травматизъм.

Кметът на Джебел Неджми Али проведе неформален разговор с президента Румен Радев.

28.05.2022

Промяната се случва, Припек празнува, ще има още добри новини

Живото и многолюдно планинско село Припек празнува днес.
Всяка година през месец май припекчани организират празник на родопския фолклор, традиции и колорит, с който отбелязват разбуждането на природата и началото на активния земеделски сезон.


Гости на Припек бяха зам.-кметовете на община Джебел Емил Куцев и Ергин Юсеин, Али Мехмед – директор на дирекция в Общинска администрация, и Джейлян Сюлейман, началник отдел.
Емил Куцев поздрави жителите и гостите на Припек от името на кмета на общината Неджми Али.
„Промяната, която започнахме в Джебел, с новия модел на управление се усеща, както в града, така и така и в населените места на общината. Промяната е и в Припек, което става по-добро място за живеене“, отбелязва кметът на общината.


Неджми Али припомни реализацията на проект за благоустрояване на Припек.
„Направеното дава заряд и на припекчани, и на ръководството на Община Джебел. Тук ще се случват все по-добри неща“, допълва кметът.


„В очите на много млади хора видях искрата на доволството, че отново гостуват на родители и близки“, отбеляза в словото си Емил Куцев и изрази надежда, че те отново ще се върнат в родното село.
„От две години и половина в община Джебел се работи при наложен нов модел, базиран на добрата комуникация между Общинска администрация, представлявана от кмета на общината и гражданите. Водещ мотив е стриктното спазване на правилото „Поети и изпълнени обещания“, подчерта Емил Куцев.

24.05.2022

Спектакъл за буквите и знанието на площада в Джебел

Джебел отбеляза с много настроение, силни думи и спектакъл за буквите и знанието 24 май – Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост.


Песни, танци, драматизация,…“Пипи Дългото чорапче“, „Моя страна, моя България“, „Я кажи ми, облаче ле бяло“ – над 20 изпълнения, които заслужено бяха аплодирани от присъстващите на площада стотици джебелчани. В програмата участваха детски градини, училища и читалища от града и региона.
„На този ден засвидетелстваме своето уважение и признателност към Вас за всеотдайните грижи, които полагате – с много любов – за обучението и възпитанието на нашите деца, за просвещението на младите хора, за опазването на народните традиции и култура.


Няма нищо по-красиво от високия дух и нищо по-силно от знанието, затова продължавайте да творите блага със своя интелект, за да продължим заедно да вървим по пътя на успеха“, се посочва в поздравителния адрес на кмета Неджми Али до всички просветители.


И още:
„Скъпи ученици, Вие сте тези, от които зависи бъдещето развитие на общината ни. Пожелавам Ви да бъдете любознателни и последователни в усвояването на знания в училище.
Уважаеми дейци на културата, Благодаря Ви за това, че продължавате все така да съхранявате и развивате духовното в нашата община и във всички нас.


Скъпи съграждани, 24-май е и личен празник на всеки един от нас, защото истинското израстване на личността започва от първата научена буквичка, от първата написана дума, от първата прочетена книга“.


Трима абитуриенти, които завършват средното си образование с пълно отличие, бяха наградени. Възнаградени бяха още 9 изявени ученици.

23.05.2022

80 ястия с марката „Вкусно от Джебел“

Баници, сарми, баклава,… общо над 80 традиционни за Джебелския край ястия бяха показани в кулинарна изложба в рамките на програмата за Деня на Джебел.

Пренесени през десетилетията от кухните в старите селски къщи до модерно обзаведените вече такива, представените местни кулинарни шедьоври показаха, че марката „Вкусно от Джебелско“ с основание печели симпатии.

Експозицията на гозбите нямаше състезателен характер, но десетките дегустатори – жители и гости на града, споделиха, че ястията са наслада за очите и вкусовите сетива.

Ръководството на Община Джебел благодари на всички участници със свои вкусотии, изложени в залата на Общинската администрация.

20.05.2022

Най-добрите в шаха, футбола, тениса, с велосипеда…

Девет спортни турнира вдигнаха допълнително адреналина за празника на Джебел. След битките, победителите получиха и награди.

Турнирът по футбол за деца спечелиха учениците от СУ ,,Христо Ботев“-Джебел, а този за служители и работници – „Кяшиф“ ЕООД.

Футболната купа „19 май“ вдигна тимът „Тракия“, при ветераните „Джебел“ спечели първото място, а „Бурса“ зае второто.

Най-добър по тенис на маса бе Онур Емин, а на корта първото място зае Алпер Мюмюн.

Най-добрите по бридж се оказаха Исмет Сали и Бекир Дургуд.

Много емоции предизвика надпреварата по майсторско управление на велосипеди. Кристиян Димитров спечели турнира в категория 1-4 клас, а Каан Юсеин бе най-добър при батковците-5-7 клас.

Националното шахматно турне ,,Асеневци“ бе спечелено в Джебел от Еминали Салиф, а на второ и трето място застанаха Лучиано Караро и Недим Исмаилов.

20.05.2022

Неджми Али с благодарствени думи към уважилите Джебел на 19 май

Скъпи приятели,

След две години ограничения, Джебел отново празнува! За пореден път бяхме заедно, за да отбележим нашия Ден.

Благодаря на всички от сърце. Хилядите на площада са най-добрата оценка за организацията на двудневните тържества. Благодаря на всички Вас, джебелчани и гости на града, че заедно споделихме емоцията на празника.

Благодаря на гостите, които уважиха Деня на демокрацията в Джебел.

Благодаря на президентите на Република България г-н Румен Радев и Република Турция г-н Реджеп Тайип Ердоган за приветствията, които ни изпратиха. Затова, че техните погледи са насочени към Джебел, че Джебел е част от сърцата им.

Благодаря на всички, които ни поздравиха, на гостите, които споделиха празника ни и които се превърнаха в джебелчани, пък било и за ден.

Благодаря на изпълнителите, че Джебел стана част от програмата им.

Но най-вече, благодаря на хилядите, които изпълниха площада!

С уважение, Неджми Али, кмет на община Джебел

19.05.2022

Президенти, дипломати и политици поздравиха Джебел на 19 май!

„Всекидневните Ви усилия, любов и гостоприемство грижовно съхраняват наследеното от предците и извайват духа на настоящето, хвърляйки мост към бъдещето. Вярвам, че то ще е благодатно, споделено и по-справедливо за всички нас, които милеем за Отечеството ни“. С тези думи се обръща президентът на България Румен Радев към кмета на Джебел Неджми Али и жителите и гостите на града. Поздравителният адрес е по повод празника на града.
„Прекланям се пред паметта на всички наши шехиди и отдавам почит към нашите ветерани в този важен ден, в който отбелязваме 33-та годишнина от мирните протести, започнали на 19 май 1989 г. в Джебел срещу потисничеството, преследването и асимилационната политика на комунистическия режим срещу турците в България и другите мюсюлмани.
Борбата за идентичност, демокрация и свобода на турците в България е един от най-големите удари срещу комунистическия режим.
Тази славна съпротива несъмнено е неразделна част от историята на движенията за демокрация и свобода в цяла Източна Европа“, се посочва в приветствието на турския президент Реджеп Тайип Ердоган, прочетено от зам.-председателя на Партията на справедливостта и развитието Ефкан Аля.
„Площад „19 май“ отново събира минало, настояще и бъдеще! Днес повече от всякога трябва да помним уроците от миналото, за да имаме успешно и спокойно бъдеще. Бъдеще, което заедно градят неуморно хората на Джебел – най-голямото богатство на общината. Бъдеще, в което младите хора виждат перспектива за развитие в родния си край, а възрастните се радват на достойни старини“, пише в поздрава си Илияна Йотова, вицепрезидент на Република България.
„Позволете ми да Ви поднеса сърдечните поздрави на един специален за нас човек – нашия почетен председател д-р Ахмед Доган!
На нас от този площад най-много ни отива да кажем, че имаме мисия. 32-години ние следваме евроатлантическите ценности и зададохме такава посока за развитието на България, защитавайки демокрацията“, заяви на площад „19 май“ Мустафа Карадайъ, председател на ДПС.
„Всеки ден трябва да защитаваме и да отстояваме мира и демокрацията. Те не са даденост. Те са ценност, за която всеки ден трябва да се борим“, подчерта лидерът на ДПС.
Нека в този празничен за Вас ден бъде отдадено заслуженото на всички, които с трудолюбие и вяра в по-доброто и светло бъдеще съградиха и продължават да съграждат днешния облик на града. Облик, в който духът и ценностите са водещи и Вие като съвременници не преставате да давате част от себе си“, заяви областният управител на Кърджали Даниел Делчев, който бе сред гостите на Джебел в празничния 19 май.
На празника на Джебел присъстваха и посланикът на Р Турция в България Н. Пр. Айлин Секизкьок, зам.-главният мюфтия на България Бейхан Мехмед, зам.-председателят на ДПС и кмет на община Кърджали д-р инж. Хасан Азис, зам.-председателите на ДПС Ахмед Ахмедов и Станислав Анастасов, зам.-председателят на НС Мукаддес Налбант, зам.-председателят на ПГ на ДПС Хамид Хамид, членовете на ЦОБ Филиз Хюсменова и Камен Костадинов, председателят на Младежко ДПС и народен представител Сезгин Мехмед, областният председател на ДПС Кърджали Ресми Мурад, народните представители Байрам Байрам, Адлен Шевкед, Павлин Кръстев, Джейхан Ибрямов, Мюмюн Мюмюн, Елхан Кълков, Хайри Садъков, Гюнер Ахмед, Севим Али, Фатме Рамадан, Ешереф Ешереф.
Събитието уважиха още почетният председател на Конфедерацията на балканските турци в Турция Турхан Генчоглу, генералният консул на Р Турция в Пловдив Корхан Кюнгерю, депутатите от турския меджлис Зафер Саръкая и Емине Гьозгеч от АК парти, Юксел Йозкан от Републиканската народна партия – CHP, Фахретин Йокуш и Орхан Чакърлар от Партията на доброто – İYİ parti, кметът на побратимената община Йълдъръм, Бурса, Октай Йълмаз, кметът на община Нилифер, Бурса, Тургай Ердем, председателят на Балгьоч – Бурса, Гьокан Сьозючетин, областни и общински председатели и общински кметове на ДПС от областта и страната.

19.05.2022

Словото на Неджми Али за Деня на Джебел

УВАЖАЕМИ  РЕПРЕСИРАНИ,

УВАЖАЕМИ Г-Н ПРЕДСЕДАТЕЛ,

ВАШЕ ПРЕВЪЗХОДИТЕЛСТВО Г-ЖО СЕКИЗКЬОК,

УВАЖАЕМИ Г-Н ЕФКАН АЛЯ,

УВАЖАЕМИ  ГОСПОДА ЗАМЕСТНИК ПРЕДСЕДАТЕЛИ НА ДПС,

УВАЖАЕМИ  Г-Н Заместник- Главен мюфтия на Р.България;

УВАЖАЕМИ  Г-Н ОБЛАСТЕН УПРАВИТЕЛ,

УВАЖАЕМИ  ДАМИ И ГОСПОДА  НАРОДНИ ПРЕДСТАВИТЕЛИ    

ОТ БЪЛГАРСКИЯ И ТУРСКИЯ ПАРЛАМЕНТ,

 

УВАЖАЕМИ  Г-Н ГЕНЧОГЛУ,

УВАЖАЕМИ  ДАМИ И ГОСПОДА КМЕТОВЕ НА ОБЩИНИ ОТ Р.

БЪЛГАРИЯ И Р. ТУРЦИЯ,

 

УВАЖАЕМИ  ГОСТИ ОТ СТРАНАТА И ЧУЖБИНА,

СКЪПИ ДЖЕБЕЛЧАНИ,

 

19-ти Май е Денят на смелостта за джебелчани.

Ден за силни думи и за презареждане на демокрацията. Вятърът, който задуха от площада преди 33 години постави началото на демократичните промени в България.

Ден и за повече усмивки, защото заедно превръщаме родния край в една модерна европейска община. Променяме и градим!

След две години ограничения заради пандемията от COVID-19, като кмет на община Джебел имам удоволствието да Ви поздравя с добре дошли на празника на града ни – на площад ,,19-ти май‘‘.

Площадът, където за пореден път ще покажем нашата заедност и нашата сила. Те са завещание от поколения за поколения джебелчани.

 

19-ти Май се превърна в историческа дата, изпълнена с много емоции в нашата памет. Затова след 34 години все още се събираме, за да изразим нашата почит към организаторите начело с нашият почетен председател
д-р Ахмед Доган и участниците в протестите срещу погазването на човешките права в България.

Техните действия положиха началото на промените в България и превърнаха 19-ти май в ,,Ден на демокрацията‘‘. На тази дата демократично мислещите хора от всички краища на света се събираме, за да покажем, че не сме и няма да забравим героите от тези събития.

 

УВАЖАЕМИ СЪГРАЖДАНИ,

УВАЖАЕМИ ГОСТИ,

 

Днес Турция също чества 19-ти май, празник на ,,Младежта и спорта и ден за възпоменаване на Ататюрк‘‘ ( 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı).

Позволете ми и от Ваше име да им честитим празника и да им пожелаем много здраве и успехи на турския народ.

От две години и половина съм ваш кмет на община, но за първи път имам честта да произнасям празнично слово пред Вас. Тази година обаче искам да кажа няколко думи не за празника, а за отговорността, която всички носим. Носим я пред този град и неговите хора.

Градът ни празнува с вярата, надеждата и мъдростта. На фона на петдесетгодишната ни история, нашите 2 години и половина са като мигване на окото. От гледна точка на човешкия живот обаче, това е време, което не трябва да бъде пропилявано.

Пандемията от COVID-19 завладяла целият свят не подминава и нас и забави изпълнението на заложените проекти и идеи в ,,Програмата за развитие на община Джебел‘‘, но въпреки това има какво да отчетем.

Изминаха 30 месеца от началото на мандата. Сякаш вчера бе денят, в който с гласа си подкрепихте идеите за развитие на нашия роден край. Приехте изцяло общата ни воля, да превърнем Джебел в мястото, което да бъде нашият дом. Гласувахте за това, Джебел да се откъсне завинаги от своята застиналост и безвремие. Пожелахте промяната, в която повярвахме и знаехме, че заслужаваме.

След 30 месеца от началото на промяната е редно да се запитаме- наистина ли сме направили правилния избор?

Първото нещо, което бързам да изразя, е че гласувайки за кандидата на ДПС в мое лице, поставихте началото на връщането към нормалността.

За първи път от много години се яви кандидат за кмет с ясна, конкретна и изпълнима управленска програма. Повече от нормално е програмата на избрания кандидат кмет да намери своята реализация.

Днес, е време да разберем, че тя не е била програма на хартия и голи слова. След 30 месеца е време да разберем, че програмата ни в никакъв случай не е била изпразнена от смисъл и съдържание. Съвсем естествено нейно състояние е да се превърне в реални дела – неща, които всеки може да види и усети. Ако не си имал път довчера, днес да се прибираш до своя дом по нов път. Ако не си имал вода – да имаш вода в своя дом, така, както е редно да живееш в една подредена община.

Естествено проявление на политическата и човешка коректност е избраният кмет да се отчете пред своите избиратели. Естествено е, защото той изпълнява програмата не за себе си, а за своите избиратели.

За това кратко  време постигнахме много. Джебел и всичките населени места се промениха и продължават да се променят.

Преди 2 години и половина дадохме старт на плана ,,Джебел‘‘. Заедно превръщаме общината от периферия в център. За Джебел вече се говори с респект.

 • Нов асфалт в селата. Над 20 км. вътрешноулична мрежа бе асфалтирана в селата;
 • Над 70% са решени проблемите с водоснабдяването, като са водоснабдени 8 населени места, в които е нямало такова откакто съществуват селата;
 • Изградени са 11 детски площадки не само в града, но и в селата, както и един стрийт фитнес на градския стадион;
 • Имаме изцяло реновирани 3 тенис – корта и 3 изкуствени игрища за футбол;
 • 4 населени места, в които липсваха сгради на кметства, вече имат такива и предоставят услуги на населението;
 • Вечният проблем, който се поставяше на всички събрания във връзка с уличното осветление, е разрешен почти на 90%. Уличното осветление бе изцяло подменено с LED осветление, като в момента светят над 1000 нови улични тела, които са допълнително поставени на територията на цялата община; Джебел вече може да се види от самолет.
 • Имаме изцяло нова светеща входна табела с LED осветление, която посреща жителите и гостите в тъмната част на денонощието. Между ,,светещия вход‘‘ и първите сгради на Джебел е изградено улично осветление с нови електрически стълбове, която се оформи като зона кръстена ,,алея на светлината‘‘.
 • Към днешна дата приключи първият етап от изграждането на обект ,,Ремонт на улична мрежа на територията на община Джебел‘‘, който бе реализиран с подкрепата на ПГ на ДПС и лично на председателя на ДПС- г-н Мустафа Карадайъ, за което му благодарим.
 • Обновени са над 11 200 м2 тротоарни площи със съответните нови бордюри;
 • Изцяло са реновирани, обновени и асфалтирани паркингите в междублоковите пространства, като всичките са с положена хоризонтална маркировка и LED осветление;
 • Централната градска част е с изцяло нова визия, където се намираме в момента;
 • Реновирана и изградена е нова пешеходна улица;
 • Има изградени нови тротоарни площи и изградена улична инфраструктура и в кварталите на града;
 • Изградихме изцяло нов пеещ фонтан със синхронизирано LED осветление в центъра на града, който за сега все още не пее, но надявам се догодина да пропее…… Миналата седмица заработи и вторият светещ фонтан.
 • Имаме изцяло реновиран и разширен модерен общински пазар за зеленчуко – производителите, който вече функционира от 3 дена;
 • От днес, смея да кажа, че джебелчани вече имат една нова и модерна придобивка. А именно мултифункционалната зала в читалището, която ще може да посреща най-добрите театрални постановки със съответното озвучаване и сценично осветление, но и не само – А бих казал, че джебелчани вече си имат своята кино арена Джебел с на-модерната съраунд система за озвучаване и съвременен прожекционен екран. Бих казал, че това вече е черешката на тортата.

УВАЖАЕМИ ДАМИ И ГОСПОДА,

Освен за настоящето, трябва да се грижим и за нашето бъдеще – нашите деца. Подкрепяме и реализираме проекти, за да подпомогнем техният успешен и равен старт в живота наравно с децата от големите градове. Може да сме малка община, но за Джебел вече се говори в цялата страна, заради добрите примери, които даваме.

 • Нашата гимназия е сред 55-те средни училища в страната с изградени STEM кабинети. В плана за възстановяване и устойчивост са предвидени средства за подобни центрове във всяко училище. Ние вече имаме изграден такъв център. Чрез него ние даваме надежден старт на нашите деца, за да могат да се развиват във всяка конкурентна среда. Центърът е оборудван по последна дума на техниката с изцяло дигитални зони, снимачни студиа с 3D- принтери, очила за виртуална реалност и много други дигитални джаджи.
 • В този контекст изцяло обновихме 10-те спални помещения в двете детски градини в гр. Джебел, като беше подменена изцяло легловата база, като една част от тях се оказаха от недалечната 1975 година…………….а най новите от 1994 година ( Тук искам да благодаря на г-н Кяшиф Кяшиф – нашият местен бизнесмен за подкрепата му в това направление). В дворовете на детските градини има изградени нови детски площадки за малчуганите.

 

Наравно с децата във фокуса на вниманието ни са и нашите родители и близки, защото силата на едно общество идва от неговата непрекъсната връзка между поколенията.

 • В условията на продължителна социална изолация породена най-вече от COVID-19, спечелихме проект за предоставяне на услугата ,,Топъл обяд‘‘ на уязвимата част от нашите съграждани, като увеличихме предоставянето на тази услуга от 170 потребители на 750 души в рамките на цялата община. Водим регистър на нуждаещите се и го актуализираме през 3 месеца, като работим в много тясна връзка с БЧК, чрез които периодично биват подпомагани стотици наши съграждани с хранителни пакети.
 • Паралелно вървят дейностите по ,,Патронажна грижа‘‘ и ,,Личен асистент‘‘;
 • Имайки предвид, че почти 2/3 от населението на община Джебел се намира извън пределите на страната, чрез интерактивният ни сайт предоставяме информация за нормативните изменения касаещи гражданите. Тук искам да спомена, че Община Джебел е общината, която предоставя над 100 вида административни електронни услуги, като възможности за електронни плащания на данъци, такси и услуги.

Община Джебел има значителен потенциал за развитие на туризма и през годините полага последователни и целенасочени усилия в посока превръщането на Джебел в атрактивна и предпочитана туристическа дестинация.

 • След активна комуникация с Министерство на културата Средновековната крепост ,,Устра‘‘ беше предоставена безвъзмездно за стопанисване и управление на община Джебел за срок от 10 години.

 

Един от основните акценти в програмата за развитие на община Джебел за балнеолечението и културно-историческия туризъм не можа да бъде реализирано поради световната пандемия от  COVID-19, която засегна най-вече сектора – туризъм.

Надяваме се през следващите години да привлечем стратегически инвеститори и да съчетаем балнеолечението с културно-историческия туризъм за което общината ни има сериозен потенциал със своите природни дадености. Следва обаче да бъде отбелязано, че културно – историческият туризъм набира все по – голяма сила в пределите на община Джебел.

 

СКЪПИ ПРИЯТЕЛИ,

 

Може да продължим да изброяваме още много…., защото наистина темпото е неимоверно високо в община Джебел, екипа работи на макс.

Подкрепата, която ни дадохте миналата година на всички избори, подкрепяйки политическата партия, която представлявам, а именно ДПС бе своеобразна оценка от Ваша страна за работата на нашия екип. Това ни стимулира още повече, че се развиваме в правилната посока и ни дава още повече сили да продължим в това направление.

Благодарности….

 

 

УВАЖАЕМИ ДЖЕБЕЛЧАНИ,

УВАЖАЕМИ ГОСТИ,

 

В този ден искам да благодаря за усилието на всеки един от вас – за усилието да пазим, за желанието да градим, за хъса да искаме. Благодаря Ви и за доверието, което се стараем да заслужаваме всеки ден.

 

И в този прекрасен ден Ви пожелавам от сърце да сте здрави. Нека имаме мъдростта да различаваме правилното от неправилното. И силата да избираме доброто, както за големите решения, пред които сме изправени, така и във всекидневните ни малки избори, в отношението ни един към друг. Нека изберем да бъдем добри хора, защото това дава смисъл на живота.

 

БЛАГОДАРЯ ЗА ВНИМАНИЕТО!

БЪДЕТЕ ЗДРАВИ!

 

Sağlıcakla kalın

Teşekkür ederim

19.05.2022

Признанието на Джебел – посмъртно звание „Почетен гражданин на Джебел“ за големия Мюмюн Генчоглу!

Създателят на изселническата организация „Балгьоч“ в Бурса бе обявен за Почетен гражданин на Джебел. Званието на Мюмюн Генчоглу бе присъдено посмъртно на тържествената сесия на Общинския съвет в Джебел по повод празника на града. То бе получено от сина на Генчоглу-Турхан.

Кой е Мюмюн Генчоглу

Бедно тютюнджийско семейство в село Желъдово, емигрантските куфари, в които са натъпкани спомените за родния край, животът на изселник в Турция до… върховете в бизнеса в южната ни съседка. Животът на Мюмюн Генчоглу е достоен за кинолента. Един от най-влиятелните хора в Турция, създател на най-голямата в Европа изселническа организация „Балгьоч“.

Мюмюн Генчоглу е човекът, благодарение на когото светът научи за „Възродителния процес“ в България. През 1985 година той създава Федерацията на балканските изселници „Балгьоч“. Започва серия от митинги, срещи с премиери, президенти, министри и дипломати на различни държави. „Балгьоч“ е най -голямата изселническа организация, не само в Турция, но и на територията на цяла Европа. Целта на създадената организация е да обединява всички изселници от различни страни.

След месец май 1989 г., когато започва изселническата вълна, Мюмюн Генчоглу осигурява препитание за хиляди наши съграждани чрез своите фирми и на приближените си. С негово съдействие се реализира проектът „Изселнически жилища“, чрез който се изграждат домовете на пристигащи хора от България в Бурса.

Мюмюн Генчоглу е и един от най-успешните бизнесмени в Турция. Четири поредни години през 80-те е обявен за „Данъкоплатец на годината“. Преди това пък е №1 в категорията „Турски бизнесмен с най-голям износ“. Президент е на спортния клуб „Бурсаспор“, избран е за депутат в парламента…

Мюмюн Генчоглу напуска този свят при автомобилна катастрофа на 7 февруари 1993 година.

19.05.2022

Планът, промяната, площадът… Неджми Али за пътя на Европа до сърцето на Джебел

„Алея на светлината“, над 20 километра новоасфалтирани улици в селата, над 11 000 кв. метра ремонтирани тротоари, водоснабдяване, нови паркинги, игрища, развитие на образователната инфраструктура, та дори и кинозала…

Само част от нещата, които вече се случиха в плана „Джебел“. Бурените, които обграждаха общината са в миналото. Джебел се превърна от периферия, най-малкото, в интерес. Интересно как така бързо се случват нещата към по-добро.

Отговорът не е тайна. Споделен е от кмета Неджми Али…

 -Г-н Али, нещо се случи в Джебел. Сякаш в една безкрайно дълга нощ някой влезе в стаята и запали осветлението. Допреди време градът бе част от региона, но все встрани. Виждаше се като през бурени…

 -Ако трябва да продължа метафората, ключът към осветлението си има име. Нарича се нормалност. Аз и екипът ми се протегнахме и натиснахме бутона. За първи път от много години се яви кандидат за кмет с ясна, конкретна и изпълнима управленска програма. Повече от нормално бе програмата да намери своята реализация.

-Нека поговорим за плана „Джебел“. 30 месеца по-късно резултатите са повече от видими. Каква е тайната на програмата?

 -Проблемите бяха ясни, изготвихме решенията и започнахме да ги изпълняваме. Този план не бе само на красиви думи и проекти на хартия. Съвсем естествено бе да доведе до реални неща, такива, каквито всеки да види и усети. Ако не си имал път довчера, днес да се прибираш до своя дом по нов асфалт. Ако не си имал вода – да имаш вода в своя дом, така, както е редно да живееш в една подредена община. От началото на мандата постигнахме много. Джебел и всичките населени места се промениха и продължават да се променят. Преди няколко години дадохме старт на плана ,,Джебел“. Заедно превръщаме общината от периферия в център. Постигнахме това, че днес за Джебел се говори с респект.

-Толкова ударно строителство не се е случвало, нека поговорим в цифри.

 -Успяхме да асфалтираме над 20 километра вътрешноулична мрежа в селата. Проблемите с водоснабдяването са решени на 70 процента. Водоснабдени са осем населени места, в които е нямало вода откакто съществуват. Неудобно е в 21 век да продължаваме да говорим за проблеми с пътища и вода. Но това бе положението. Не бих казал, че започнахме от нулата. А по-скоро от положение със знак минус пред него, особено по отношение на административния капацитет, който го развиваме непрекъснато. Трябваше да наваксваме. И смея да твърдя, че се справяме доста добре. Надявам се съвсем скоро да дойде и моментът, в който ще надграждаме.

Към момента можем да се похвалим с 11 детски площадки в града и селата, както и със стрийт фитнес на градския стадион. Ремонтирахме три тенис-корта и три игрища за футбол с изкуствено покритие. В четири населени места вече има сгради на кметствата, като там се предоставят съответните услуги на жителите.

-Това вече не е метафора, осветлението в Джебел наистина бе включено. Джебелчани говорят за Алея на светлината?

 -Да, разрешихме проблема с уличното осветление почти на 90%. Той бе поставян на всички събрания преди изборите. И бе нормално. Няма човек, който иска да живее в мрак. Затова и изцяло подменихме уличните тела с LED осветление, в момента светят над 1000 допълнително поставени улични лампи. Поставихме светеща табела на входа на града. Между него и първите сгради на града са поставени нови улични стълбове. Там именно се оформи и т.нар. „Алея на светлината“. За мен всъщност това е пътят на Европа, който прокарахме до сърцето на Джебел.

Към днешна дата приключи и първият етап от ремонта на уличната мрежа. Проектът бе реализиран с подкрепата на парламентарната група на ДПС и лично на председателя Мустафа Карадайъ, като тук е мястото да благодаря за огромното съдействие и принос към тази поредна стъпка към европейското развитие на Джебел.

Обновени са над 11 200 кв. метра тротоарни площи със съответните нови бордюри. Джебелчани вече се радват на обновени и асфалтирани паркинги в междублоковите пространства, разбира се, с поставено там LED осветление. Успяхме да съградим изцяло нова визия на централната градска част, разполагаме с нова пешеходна улица, пеещ фонтан със синхронизирано осветление. От дни жителите на общината се радват и на модерен общински пазар за зеленчукопроизводители и втори светещ фонтан в централната градска част.

Най-новата ни придобивка е мултифункционалната зала на читалището. Тя ще може да посреща най-добрите театрални постановки. А и не само, това е и киноарена „Джебел“-с най-модерната съраунд система за озвучаване и прожекционен екран.

-Давате отлични примери затова как трябва да се развива една община. Къде е Джебел в очите на младите?

-Джебел винаги е бил в сърцата на всички поколения. Нашата цел е да преустроим така родния си край, че да няма нужда житейския път на младите хора да ги отвежда зад граница. Желанието ми е всичко добро като практика в Европа да намери място за развитие именно тук. Нашите грижи сега, всъщност са гаранция за бъдещето ни.

Затова подкрепяме и реализираме проекти в сферата на образованието, за да подпомогнем успешния и равен старт на децата ни в живота, наравно с техните връстници от големите градове.

Нашата гимназия е сред 55-те средни училища в страната с изградени STEM кабинети. В плана за възстановяване и устойчивост са предвидени средства за подобни центрове във всяко училище. Ние вече имаме изграден такъв център. Чрез него даваме надежден старт на нашите деца, за да могат да се развиват във всяка конкурентна среда. Центърът разполага със снимачно и аудио студио, дигитална зона, професионална гримьорна, апаратна, стая за подготовка на учители, офлайн зона. Целта ни е образованието да пленява, да развива, да насочва.

Преди гимназистите, започнахме от най-малките. Изцяло обновихме 10 спални помещения в двете детски градини, подменена е цялата леглова база, която бе от 1975-а година. Получихме огромна подкрепа и от бизнеса в това отношение. Всички гледаме в една посока-децата са бъдещето и ние трябва да направим всичко възможно то да е успешно.

-Казахте бъдеще, какъв е хоризонтът на Джебел?

-227 са слънчевите дни в годината в общината. Това е даденост за инвестиции – било в алтернативните енергоизточници чрез фотоволтаични системи или разработване на богатството ни от минерална вода чрез изграждане на хотели и спа центрове.

Община Джебел има значителен потенциал за развитие на туризма и през годините полага последователни и целенасочени усилия в посока превръщането на града в атрактивна и предпочитана туристическа дестинация.

Средновековната крепост „Устра“ е уникална забележителност, а вече е и в категория „обект с национално значение“. Предоставена бе за управление на Общината за срок от 10 години. Надяваме се през следващите години да привлечем стратегически инвеститори и да съчетаем балнеолечението с културно-историческия туризъм, за което общината ни има сериозен потенциал.

-Болшинството от населението в региона е застаряващо, за съжаление много от младите са зад граница, какво се случва с възрастните, за които няма кой да се грижи?

-Наравно с децата във фокуса на вниманието ни са и нашите родители и близки, защото силата на едно общество идва от неговата непрекъсната връзка между поколенията.

В условията на продължителна социална изолация, породена най-вече от COVID-19, кандидатствахме и увеличихме предоставянето на услугата „Топъл обяд“ на нашите съграждани в социално неравностойно положение. От 170 потребители, в момента тя достига до 750 души в цялата община. Водим регистър на нуждаещите се и го актуализираме през 3 месеца, като работим в много тясна връзка с БЧК, където работят много добри професионалисти. Паралелно вървят дейностите по ,,Патронажна грижа“ и ,,Личен асистент“.

-Месец май е специален за Джебел. Площад „19 май“ събира минало, настояще и бъдеще. Какъв вятър духа в момента там?

-Вятърът на площада винаги е олицетворявал промяната. Този вятър донесе демокрацията в България, той кали хората, които всяка година са там в Деня на града. Този вятър на площада дава силата ни. И носи промяна, да. Винаги към по-добро. В момента тя се усеща. 19 май определено е Ден на демокрацията.

 -Каква е мечтата Ви за Джебел?

-Тя вече се осъществява.

18.05.2022

Най-малките дадоха тон за празника в Джебел

Най-малките в Джебел дадоха тон за празника на града. Тържествените прояви вече стартираха с концерти в центъра.

Танци, песни и стихотворения от лъчезарните и усмихнати малчугани от детските градини „Щастливо детство“, „Изгрев“ и „Песнопой“ покориха площад „19 май“. Народни носии, ръченица, турски танц и, разбира се, танцът на врабчетата и танцът на гъбките.


Освен изпълненията на най-малките, всички почитатели и любители на изкуството и културата имаха възможност да видят мини-изложбата за предмети от бита и културата на местното население, както и фотоснимки под надслов ,,Джебел минало и настояще“.

17.05.2022

Наградиха най-добрите на бридж, тенис и майсторско управление на велосипед, футболните битки продължават

Джебел навлиза в решителната фаза на богатата спортна програма, организирана от Общинска администрация във връзка с празника на града – 19 май.

Трети пореден ден на битки и емоции, както на терена, така и сред агитките на отборите, участващи в турнира по футбол за купата „19 май“.

Днес се изиграха полуфиналните срещи „Тракия“ – Великденче“ и ,,Мечта“ – „Ридино“.
В турнира за служители и работници приключиха срещите в груповата фаза, като битките на игрището бяха: „Кяшиф ЕООД“ – „ГСУ Джебел“ и „Общинска администрация“ – „Кметове на кметства“.


На 18 май са финалите и в двата турнира: „Тракия“ – „Мечта“ и ,,Кяшиф“ – „Общинска администрация – Джебел“.
Приключи футболният турнир за деца. Купата бе спечелена от учениците на Средно училище „Христо Ботев“.
Днес приключи и турнирът по бридж. В него участие взеха 20 любители на популярната игра с карти, разделени на 10 състезателни двойки.
След 5-дневен маратон станаха ясни и победителите в турнира по тенис. На кортовете излязоха 22-ма състезатели от цялата област.


Наградени бяха и най-добрите състезатели по тенис на маса.
Кулминацията не деня беше състезанието за майсторско управление на велосипед.


Най-добрите велосипедисти от цялата община премериха сили за наградите „19-ти май – Ден на Джебел“.
На специално изградения състезателен комплекс в двора на Професионална гимназия “Руска Пеева“ уменията си показаха около 50 деца, които бяха разпределени в две възрастови групи – 1-4 клас и 5-7 клас.
Всички участници получиха грамоти от кмета Неджми Али, а първенците – купи и медали.

14.05.2022

Брандираха новите спирки в Джебел с природни забележителности от общината

Забележителностите на територията на община Джебел, които всеки трябва да посети, вече са видими на ключови места в региона.

Културно-историческите обекти в Джебелско бяха брандирани върху новите спирки, като 7 са изцяло нови, а 9 – основно ремонтирани.


14 забележителни фотографии, качествено изпълнение и контраст от цветове – това са рекламните пана, които са поставени на места, които са видими както от пешеходците, така и от участниците в автомобилния трафик.
Позиционирани на най-добрите локации в общината са крепостта „Устра“, водопадът „Марф“, Счупената планина, Харман кая,… и, разбира се, новият център на Джебел.

14.05.2022

Силни думи на изпращането на абитуриентите от ПГ „Руска Пеева“

Животът има нужда от Вас. Светът се крепи на младостта. Вие сте нашето продължение, нашата надежда, нашата вяра.
Докажете го!
На добър час, Випуск`2022!

Това пожелаха на абитуриентите от ПГ „Руска Пеева“ ръководството, учителите и учениците на джебелската гимназия.

Гости на церемонията по изпращането на абитуриентите бяха кметът на общината Неджми Али и екипът му.
„Да се наречеш абитуриент е гордост, защото всеки един от Вас е стигнал до тук и е извървял първата важна пътека от живота си. До сега, Вашето училище беше мястото, където се учихте на знания, дисциплина, на отговорност, но също така и мястото, където срещнахте, много истински приятели, мястото, в което израснахте и имахте възможност да помислите за бъдещето.

Скъпи абитуриенти, Бъдете себе си пред предизвикателствата на живота. Превърнете трудностите в победи, а мечтите – в реалност! И не забравяйте – успехът се крие в самите вас!“, каза кметът на Джебел.

13.05.2022

Хайрие Мехмед е избрана за председател на Контролния съвет на асоциацията на общинските секретари

Секретарят на Община Джебел Хайрие Мехмед бе избрана за председател на Контролния съвет (КС) на Националната асоциация на секретарите на общини в Република България (НАСО РБ). Това е новината от 31-ото Общо събрание на асоциацията, което се проведе в Стара Загора.

Първоначално Хайрие Мехмед бе избрана за член на КС на НАСОРБ, мандат 2022-2026, а по-късно присъстващите гласуваха доверие тя да ръководи съвета.

Националната асоциация на секретарите на общини в Република България е учредена на 31 октомври 1997 г. в съответствие с принципите на Конституцията на Република България, ЗЛС и ЗМСМА. Асоциацията е организация с идеална цел и функционира на принципа на доброволността на своите членове. Към момента в нея членуват 178 местни администрации.

13.05.2022

Джебел изпрати 19 „свободни европейци“, отлично подготвени абитуриенти

„Вярвайте в бъдещето и успешно се реализирайте в желаните от вас професии. Посрещайте достойно предизвикателствата на живота, за да израствате и ставате още по-силни и все по-мъдри!“, пожела кметът на Джебел Неджми Али на абитуриентите в СУ „Христо Ботев“.
19 зрелостници бяха изпратени от малки и големи, учители и родители с чудесно тържество в двора на школото. Имаше от всичко, и сълзи, и прегръдки, но най-вече преобладаваха щастливите усмивки, които сякаш разказаха за миг всички години на ученическия живот.
„Спомняйте си своите учители с уважение и не забравяйте хубавите години в училище. Уроците за вас не свършват с последния учебен ден. Вие сте едни от тези, които може да мислите, мечтаете и да се развивате свободно. Имате достъп до знания, технологии и опит, които никое от предходните поколения не е имало преди вас. В днешно време, като свободни европейци, имате възможности и нови перспективи, които може да използвате по най-добрия начин. Виждайки промяната, виждайки възможностите, пожелавам ви да разкриете своята същност и своето признание и да бъдете достойни граждани на Джебел и на цяла Европа“, пожела още кметът на Джебел, който уважи тържеството по изпращане на Випуск 2022.

09.05.2022

Първо открит урок, после шахът носи… награди! Джебел част от турнето „Асеневци“

Първо открит урок, а после игра с награди. Турнир по шахмат за Деня на Джебел.
Ентусиасти от всички възрасти могат да се включат в надпреварата на 19 май.
Тя стартира в 15 часа с първи стъпки в най-древната игра. Следва едновременна игра, а после турнир с награди, посочват организаторите от екипа на кмета Неджми Али.
Желаещите да участват могат да се запишат на номер 0885 398 929, Джейлан Сюлейман.
Джебел е един от градовете домакин на Национално шахматно турне „Асеневци“. Мероприятието се организира съвместно с Общината и е уникално, защото до момента не е организирано нещо подобно в България. Това е кампания, която ще обхване 30 общини от цялата страна и над 100 учебни заведения.
Приоритетната група на участниците е 1-4 клас, но може да се включат и други, които имат желание.

09.05.2022

Седмокласникът Мутлухан стана кмет на Джебел за един ден

Седмокласник пое управлението на Община Джебел. Мутлухан Мехмедали се превърна в кмет за един ден, а негови заместници станаха връстникът му Сезер Юмер и десетокласникът Мерт Хасан. Ученичката Мелтем Сюлейман пък се нагърби с работата на секретар на администрацията.
Децата се справиха повече от отлично с напътствията на Неджми Али. Кметът на Джебел прие учениците в рамките на инициатива по повод Деня на Европа.


„След две години ограничения заради пандемията от COVID-19, имаме възможността всички джебелчани, от страната и чужбина, отново да се съберем на площада и заедно да отпразнуваме празника на града ни. Една немалка част по предварителната подготовка е приключила, но предстои най-трудното, а именно същинската организация на мероприятията, поради което призовавам всеки един от екипа да положи максимални усилия, за да бъдат осигурени едни приятни мигове на всички джебелчани и гости на града ни по време на празника“, разпореди новият кмет Мутлухан Мехмедали по време на работна среща с екипа си.
Денят премина ефективно и остави незабравими впечатления у възпитаниците на Средно училище „Христо Ботев“. Всички поздравиха кмета на Джебел Неджми Али за хубавите неща, които се случват в общината, и му пожелаха да продължава да работи с неуморния си хъс за превръщането на Джебел в един истински европейски град.

05.05.2022

Тенис, футбол, бридж – купи, медали, емоции за Деня на Джебел

Отлична спортна база, част от новата визия на Джебел, както и отличен повод да отприщи много емоции.
Четири турнира организира Общината като част от програмата за Деня на Джебел-19 май.
Спортните страсти започват още на 12-ти с турнир по тенис на корт, който ще продължи до 18-ти. Ентусиасти да пробват кортовете на новия комплекс могат да се запишат за участие до деня преди старта на надпреварите.
В спортната програма за празника влиза и футболен турнир на малки врати. Отборите трябва да заявят участие до 9 май, а старта на битките за Купата „19-ти май“ ще бъде даден на 14-ти.
Любителите на тениса на маса пък могат да покажат най-добрите си умения в надпревара, започваща на 16 май, като също е необходимо да заявят участие до 13 часа в деня на откриване на надпреварата.
В рамките на два дни (16-17 май) ще се проведе и турнир по бридж.

30.04.2022

Представено от децата на Джебел: Байрамски песни, танци и стихове

Байрамски песни, танци и стихове, предавани от поколения на поколения, изпълниха децата на Джебел в петък – 29 април.

Възпитаниците на детските градини „Изгрев“ и „Щастливо детство“, Обединен детски комплекс, читалище ,,Христо Смирненски” и Средно училище „Христо Ботев“ бяха бурно аплодирани от стотиците присъстващи на площад „19 май“.

Рамазан Байрам, който започва на 2 май и продължава до 4-ти, е краят на 30-дневния пост, който се спазва от изгрев до залез слънце през целия Свещен месец Рамазан.

28.04.2022

Програмата за Деня на демокрацията – какво и къде ще има на 18 и 19 май

Община Джебел има удоволствието да Ви покани на празника на града ни – на площад „19-ти май“. Площадът, където за пореден път ще покажем нашата заедност и нашата сила. Истински празник в Деня на демокрацията!
Поканата е отправена от кмета на община Джебел Неджми Али. Рамо до рамо, от близо и далеч, джебелчани ще празнуват след две години ограничения заради пандемията.
Близо 30 мероприятия са включени в празничната програма.

Тя започва още на 18 май. На сцената в центъра на града ще се качат малчугани от детските градини, самодейни състави, а местни изпълнители ще подгреят джебелчани преди изпълненията на Соня Немска, Преслава и DJ Faro. Три футболни турнира, кулинарна изложба са включени в програмата за деня.

На следващия пък ще бъде открита обновената кино зала в читалище „Христо Смирненски“, след което кметът Неджми Али ще даде официален старт на празника на града. Професионални шахматисти ще покажат умения, а фолклорни състави от Разград и Бурса ще се качат на сцената. Кулминацията на вечерта ще бъдат концертите на Есил Дюран и Тони Стораро.

26.04.2022

Неджми Али: Община Джебел има удоволствието да Ви покани на празника на града ни – на площад „19-ти май“

 УВАЖАЕМИ ДЖЕБЕЛЧАНИ,

 СКЪПИ СЪМИШЛЕНИЦИ,

19-ти май е Денят на смелостта за джебелчани.

Ден за силни думи и за презареждане на демокрацията. Вятърът, който задуха от площада преди 33 години постави началото на демократичните промени в България.

Ден и за повече усмивки, защото заедно превръщаме родния край в една модерна европейска община. Променяме и градим!

След две години ограничения заради пандемията от COVID-19, Община Джебел има удоволствието да Ви покани на празника на града ни – на площад „19-ти май“. Площадът, където за пореден път ще покажем нашата заедност и нашата сила. Те са завещание от поколения за поколения джебелчани. Така ще успеем!

Заповядайте на ,,Площад 19-ти Май“ в гр. Джебел в ,,Деня на демокрацията“!

Неджми Али, Кмет на община Джебел

21.04.2022

Джебел откри STEM центъра, кметът: За малката община говорят в цялата страна!

3D аниматор, 3D дизайнер, осветител, звукооператор, тонрежисьор, сценарист… Част от професиите, към които ученици в Джебел могат да направят своите първи крачки в реална работна среда.

Това става възможно със STEM центъра, който бе изграден и официално открит в Средно училище „Христо Ботев“ в града. Нагледен пример за отличното взаимодействие между образователна институция и местна власт.

„Може да сме малка община, но за Джебел вече се говори в цялата страна, заради добрите примери, които даваме. В Плана за устойчивост са предвидени средства за подобни центрове във всяко училище. Ние вече го имаме. Нашата гимназия е сред 55-те в страната със STEM кабинети. Чрез него ние даваме надежден старт на децата в кариерното им развитие. Затова и бяхме толкова мотивирани в реализацията му. Щастлив съм, че се развиваме с толкова бързи темпове“, заяви при откриването на новата придобивка в СУ „Христо Ботев“ кметът на Джебел Неджми Али.

В церемонията по откриването участваха още началникът на Регионалното управление на образованието Демитра Мирянова, директорът на училището Незиха Хасан, консултантът на проекта Чавдар Тодоров, председателят на Общинския съвет Сейфи Мехмедали, зам.-кметовете Емил Куцев и Ергин Юсеин и секретарят на Общинска администрация Хайрие Мехмед, началник отдел „Хуманитарни дейности“ Джейлян Сюлейман, главния архитект на община Мехмед Мюмюн и др.

Преди демонстрациите в STEM центъра, кметът на Джебел Неджми Али даде категорична заявка за бъдещето.

Директорът на училището, кметът и шефът на сесията прерязаха лентата на STEM центъра.

„Когато се отворят новите програми за устойчивост, нашата амбиция е да се превърнем в един от лидерите в национален мащаб по усвояване на европейски средства. Нашата цел е да дадем един сериозен икономически тласък, както и такъв във всеки сектор на обществения живот“, посочи Неджми Али, пожелавайки успех в образователния процес.

„Центърът е изграден около идеята за прилагане на технологии, основополагащи за бъдещите поколения. Учениците ще разработват игри за мобилни телефони, ще използват СТЕМ комплектите на Майкрософт за учене по физика, география, биология и т.н., които свързват допълнителната електроника с наличната дигитална техника. Учениците ще решават казуси, които са предоставени от партньорите по проекта или местната училищна общност, които са реални и изискват знания от съответните изучавани предмети“, обясни Незиха Хасан, директор на училището.

Центърът разполага със снимачно студио, аудио студио, дигитална зона, гримьорна, апаратна, стая за подготовка на учители, офлайн зона. Оборудването се състои от лаптопи, интерактивни дисплей, компютри за моделиране и рендиране, 3D–принтер, озвучителна техника, видеокамери, осветителна техника, очила за виртуална реалност.

STEM центърът в СУ „Христо Ботев” в Джебел е изграден благодарение на спечелен проект по националната програма „Изграждане на училищна STEM среда“ на Министерството на образованието и науката.

STEM/Science, Technology, Engineering, Math/ най-общо означава Наука, Технология, Инженерство, Математика. Подходът STEM обаче е много повече от „залепване“ на понятията заедно. Това е философия на образованието, която обхваща преподавателски умения и учебни предмети по начин, който прилича на реалния живот.

Като учебна програма STEM е основана на идеята за фокусирано обучение по четирите направления – наука, технология, инженерство, математика – в интердисциплинарен и приложен подход. Вместо да се преподават четирите дисциплини като отделни и дискретни предмети, тя ги интегрира в последователна парадигма на обучение, базирана на реално приложение.

18.04.2022

Алинур Акташ и Неджми Али разговаряха за визията на Джебел и бъдещето му на балнеолечебна дестинация

Как да се развиват добрите взаимоотношения в трудните времена – това бе акцент в разговора между кмета на Бурса Алинур Акташ и кмета на Джебел Неджми Али.

Кметът на Голяма Община Бурса посети днес Джебел и не спести добрите си думи за променящата се визия на града. Пред Неджми Али гостът отбеляза, че реализираните проекти, заложени в програмата за развитие на Джебел, му позволяват само в рамките на няколко месеца да забележи положителната промяна в общината. Алинур Акташ гостува в Джебел в края на лятото на м. г. и новата му визита позволява това сравнение.

По време на срещата днес Алинур Акташ и придружаващите го лица от екипа му пожелаха успех на Неджми Али за проектите му относно голямата цел за превръщане на Джебел в балнеолечебна и културно-историческа туристическа дестинация.

Град Бурса се утвърдил като един от водещите културно-исторически туристически центрове в Турция и този опит ще бъде от полза за амбициозния джебелски екип, смята Алинур Акташ.

На срещата присъстваха и депутатът от Меджлиса Атилла Йодюнч и бившият депутат Шевкет Орхан.

 

17.04.2022

Джебел се включи в кампанията „Събрахме за ВТОРА ЛИНЕЙКА, започваме за Трета“

С подкрепата на десетки доброволци и ученици с добри сърца, Джебел за пореден път показа своята съпричастност и подкрепи благотворителната кампания „Капачки за бъдеще“ за даряване на втора детска неонатална линейка. Тя се провежда на 16 и 17 април 2022 г. едновременно в 28 града в цяла България.
Още веднъж показахме, че „Заедно можем повече“. Събрахме за ВТОРА ЛИНЕЙКА, започваме за ТРЕТА! Децата на България заслужават повече“.

16.04.2022

Джебел и Йълдъръм с общ проект по европейска програма

Общ проект по европейска програма е резултатът от работещия протокол за побратимяване между общините Джебел и Йълдъръм.

Община Йълдъръм в партньорство с Община Джебел и Техническия Университет в гр. Бурса подаде проектно предложение „Together for Climate Resilience / Заедно за климатична устойчивост“ по програмата на ЕС Town Twinning between Turkey and EU-II (Twinning for a Green Future) Grant Scheme (TTGS-II).
Основната цел на програмата е да засили диалога между турските и местните власти в Европейския съюз и да укрепи капацитета им за разработване на програми и проекти от различен мащаб, насочени към климата и околната среда.
Новата визия за партньорство между побратимените общини бе дефинирана от кметовете по време на посещението на Неджми Али в Йълдъръм в началото на м. г., а вчера гост на Джебел бе Октай Йълмаз, кмет на общината, която е в пределите на „столицата на изселниците“ на Бурса.


Съвместният европроект бе една от темите на разговора между двамата. Гост на Джебел вчера бе и депутатът от Бурса Осман Местан.
Община Йълдъръм даде ифтар в централната джамия на Джебел. На общата рамазанска трапеза седнаха близо 400 души, а храна бе доставена на още 100 души в различни населени места.

07.04.2022

Кметът на Джебел към здравните работници: Вдъхвате сила, увереност и най-вече надежда! Благодарим!

   В края сме на един труден период. Една пандемия, която промени живота ни, настройките в обществото, която ни накара да погледнем по различен начин на света, на това, което имаме, да преподредим приоритетите си.
Пандемията отшумява, но изводите от нея остават.

   Уважаеми лекари, медици, здравни работници,
Позволете да Ви поздравя със Световния ден на здравето и професионален празник на здравния работник!
Преди всичко – искрена благодарност за всички Вас, за Вашия всеотдаен ежедневен труд. Благодарност за това, че вдъхвате сила, увереност и най-вече надежда!
Желая Ви никога да не губите вярата и оптимизма си, за да продължавате да давате най-доброто от себе си в името на хората. Защото здравето е предпоставка за качествен живот и просперитет!
   Честит празник!
Неджми Али, кмет на община Джебел

01.04.2022

Кметът на Джебел на форум „Преоформяне на нашето бъдеще – повратната точка за суверенна Европа“ във Виена

„В тези времена на широко разпространена политическа несигурност, популизъм и война в Европа убедено подкрепяме утвърждаването и укрепването на демокрацията, демократичните институции, както и принципите на правовата държава“, посочва в своя декларация кметове от осем държави, които обмениха опит и идеи в австрийската столица Виена. Сред участниците във форума, под надслов „Преоформяне на нашето бъдеще – повратната точка за суверенна Европа“, бяха председателят на групата на АЛДЕ в Комитета на регионите Франсоа Декостер и кметът на Джебел Неджми Али, който е член на Бюрото на Renew Europe в Комитета на Регионите.

„От историята знаем, че човешките права не са даденост, те трябва да бъдат отстоявани постоянно, макар и понякога болезнено. Днес е по-важно от всякога да си спомняме това. Основните права на човека дават възможност на хората да оформят живота си свободно в зависимост от техните желания, поемайки лична отговорност“, отбелязват лидерите на местните власти Будапеща, Виена, Тимишоара, Букурещ, Рига, Варшава, Братислава, Сплит и Джебел.

„Срещата премина в конструктивен дух. Всеки от нас сподели къде какви постижения има съответната община, по какъв начин се решават основните проблеми на местната власт. Обсъдени бяха и кризите, породени вследствие на ковид пандемията и трудностите пред общините в европейски мащаб, разбира се и вследствие на войната в Украйна, която допълнително засили инфлацията“, коментира Неджми Али след форума във Виена.

Предложение на джебелския кмет е този формат кметски срещи да бъде разширен и в следващи дебати участие да вземат представители на местните власти в целия Европейски съюз.

Констатирайки, че „свободата на изразяване претърпя обещаваща трансформация с навлизането на цифровите платформи“, кметовете декларират: „Приветстваме възможността хората да изразяват мнението си. Същевременно засилващите се тенденции за ограничаване в свободата на изразяване на другомислещите чрез изказвания, подбуждащи към омраза, клевета или дискриминационно съдържание нямат място в демократичния свят“.

„Медиите играят съществена роля за реализиране на целите при осъществяване на демократичен контрол и информираност. Ограниченията наложени върху медиите от някои държави в Европа и извън нея, по никакъв начин не могат да бъдат толерирани или приемани. Същото се отнася и за разпространението на фалшиви новини от антидемократични и популистки движения. Ето защо безусловно подкрепяме защитата на независимите и критични доклади като основен демократичен принцип“, пише още в декларацията на кметовете.

Осъждайки по категоричен начин агресията на Русия в Украйна, кметовете декларират: „Сега Европа трябва да се възползва от възможността да вземе собствената си съдба в свои ръце и да създаде стабилен, сигурен и автономен ред в областта на сигурността за бъдещето“.

28.03.2022

Неджми Али се среща с кметове от 8 държави по темата „Суверенна Европа“

Кметове от осем държави ще обменят опит и идеи в австрийската столица Виена. Поканени на срещата на либералните кметове от Нова Централна Европа (NCE) от групата на АЛДЕ в Комитета на регионите са председателят й Франсоа Декостер и кметът на Джебел Неджми Али.

Форумът е под надслов „Преоформяне на нашето бъдеще – повратната точка за суверенна Европа“ и е организирана от австрийската либерална партия NEOS.

Неджми Али, който е член на Бюрото на Renew Europe в Комитета на Регионите, ще дебатира с кметове и зам.-кметове на Будапеща, Виена, Тимишоара, Букурещ, Рига, Варшава, Братислава и Сплит.

Фокусът на дискусията на 29 март ще бъде върху правата на човeка, а участниците се очаква да подпишат декларация срещу всякакви форми на война, популизъм и фалшиви новини.

27.03.2022

Над 70 на над 700 метра – походът за здраве в Джебел

Над 70 души казаха „Да“ на здравословния и активен начин на живот и се включиха в инициативата на кмета на Джебел Неджми Али „Да посрещнем заедно пролетта“. Поход за здраве и много усмивки на над 700 метра надморска височина.


На път към великолепните естествени лебедови езера в село Лебед, туристите имаха възможността да се насладят на великолепната панорамна гледка – на юг към върховете на Гюмюрджински и на север – към връх Алада.


„Беше чудесно. Прекрасно време и уникални гледки“, коментираха участниците в похода, организиран от Общинската администрация в Джебел.


Проявата бе планувана за миналия уикенд, но лошото време стана причина за отлагането за 27 март. По „пътя на здравето“ в неделния ден тръгнаха както джебелчани, така и жители на съседни общини и области.

08.03.2022

Цветя от кмета на Джебел за над 2000 дами

,,В тези тежки времена на пандемия, проблеми от различно естество, кметът не ни е забравил“.
Думи на шивачка от цех в Джебел. Поводът-над 2000 жени в общината получиха цветя за 8 март от Неджми Али.


Мил жест, който върна усмивките по лицата. Красиви цветя имаше не само за служителките в Общинската администрация, но и за дамите във всички предприятия, учебни заведения, детски градини, читалища, здравни служители и частния бизнес.


Не бяха забравени и жените, възползващите се от социалната услуга „Топъл обяд“-цветя бяха осигурени за 500 дами.

03.03.2022

Честит национален празник!

Честит национален празник, скъпи съграждани!
Нека бъдем по-сплотени и по-единни, за да защитаваме с достойнство европейската си принадлежност и ЗАЕДНО уверено да градим един модерен Джебел в интерес на бъдещите ни поколения!
Честит национален празник!

Кмет на Община Джебел

Председател на Общински съвет – Джебел

23.02.2022

Кметът на Джебел към МРРБ: „Замразените“ ремонти засягат придвижването на 30 000 души

За цялостна рехабилитация на пътя Джебел-Църквица-Синчец-Ардино, довършване на ремонта на пътя Джебел-Рогозче-Подкова, както и възстановяване на експлоатацията на участъка в района на свлачището по отсечката, настоява кметът на Джебел Неджми Али. За пореден път той се обърна с писмо към министъра на регионалното развитие, за да насочи фокуса на вниманието към проблемните места по пътната инфраструктура в общината, които не търпят отлагане.

Той припомня, че повече от осем месеца е затворен за движение пътят Джебел-Рогозче-Фотиново заради активизирало се свлачище. Това пък възпрепятства придвижването между общините Джебел и Кирково, засягайки пряко 30 000 души. В същото време бе прекратен ремонтът през м.г., като на места има фрезовани участъци, без положена асфалтова настилка, което пък ще компрометира свършеното до момента и ще оскъпи още повече ремонта, ако той се отложи за по-късен етап, алармира кметът.

„Разрешаването на визираните проблеми през настоящата година се очаква от жителите на двете общини-Джебел и Кирково, като това ще има позитивен отзвук в общественото пространство“, посочва в писмото си до Министерството на регионалното развитие и благоустройството и до Агенция „Пътна инфраструктура“ кметът на Джебел Неджми Али.

21.02.2022

Стихове и песни за Деня на майчиния език в Джебел (видео)

„На 21 февруари отбелязваме Международния ден на майчиния език. Празникът с особено усещане в настоящето в община Джебел. Празник, който дава заряд и за утрешния ден на родния край. Затова на 21 февруари поколенията си подават ръка, за да бъдем силни джебелчани, независимо в коя точка на света се намираме.
Деца на Джебел, обичайте майчиния език в стиховете и музиката, изучавайте го книжовно, за да бъдете значими“, с тези емоционални думи се обърна към най-малките джебелчани кметът на общината Неджми Али в Международния ден на майчиния език.


Празникът се отбелязва от 2000 година, като понастоящем в света съществуват 7 000 езика.
Възпитаници на училища и детски градини от община Джебел рецитираха и пяха на майчин език, показвайки и красотата на танците, по случай празника. Изявите им пък бяха включени в специално видео, подготвено за Международния ден на майчиния език.

20.02.2022

Неджми Али разказва пред EURACTIV за случващата се промяна в Джебел

Кметът на Джебел и член на българската делегация в Комитета на регионите Неджми Али представя в интервю за европейското издание EURACTIV основните идеи и цели в програмата за развитие на  общината в сърцето на Родопите. Това съобщават от Националното сдружение на общините в Република България.

Как ограничените ресурси развиват умението за търсене на алтернативни подходи в решаването на най-належащите проблеми в сферата на ВиК и уличната инфраструктура, улично осветление и междублоковите пространства – това са част от акцентите в интервюто, което е част от специалния доклад за възгледите на европейските общности за бъдещето на Европа. Публикацията е озаглавена „Да променим живота на българските планински общности“.

Г-н Али, защо политик с дълъг опит в европейските институции и българския парламент се хвана да е кмет на малък планински град като Джебел?

Не бих искал да Ви дам еднозначен отговор, тъй като мотивите да приема това поредно предизвикателство не са един или два.

Един от основните  мотиви е чувството ми за дълг към хората, които години наред ме подкрепяха.  Изпитвах тяхната гордост в мое лице през целия си житейски път в политиката и управлението.

Друг мотив, който  бих искал да изтъкна и не е по маловажен, е че човек не би трябвало да бяга от поредното житейско изпитание. Не бих могъл да отрека и друго важно обстоятелство – очакването на моите съграждани. Поетата отговорност всъщност бе отговор на очакването за промяна.

Те видяха в мое лице личността с богат опит в политиката, управлението и живота, който трябваше да спре безвремието, в което Джебел се оказа.

Какво може да се направи с ресурсите, с които разполагате в общината? Какво представлява планът „Джебел“?

Бих искал да започна с един любопитен факт – бях от малкото кандидати за кметове на общини с изготвена управленска програма. Смея да твърдя, че надхвърляше срока на един мандат.

В този смисъл, изработената програма за развитие на община Джебел бе с краткосрочна, средносрочна и дългосрочна визия.

Започвам неслучайно с краткосрочната, защото в нея бяха заложени най-спешните задачи – онези, които години наред бяха неглижирани, а точно тях съгражданите очакваха да бъдат решени спешно. И още нещо важно за краткосрочната част от програмата е, че тя дава основата за реализирането на идеите в средносрочната и дългосрочна част от нея.

В програмата за развитие си бях поставил за цел още в рамките на краткосрочния период съгражданите ни да почувстват промяната в живота им. И това се случи още в началото на мандата на втората година.

Вярно е, че общини, като Джебел разполагат с много ограничен ресурс. Местните приходи в бюджета на община Джебел са едва в рамките на 10-15%.  От друга страна точно това обстоятелство се оказа добър генератор за търсене и намиране на алтернативни решения. Това провокираше моя професионализъм – да откривам възможности при кризисни ситуации, каквито всъщност са ограничените ресурси.

В много спешен порядък се налагаше да решим въпроса с водоснабдяването в населените места; асфалтирането на вътрешно уличната мрежа в селата; подобряването на  уличното осветление в тях; благоустрояване на уличната мрежа и междублоковите пространства са все реализирани решения от спешен порядък.

Бяха изградени и много спортни съоръжения. За първи път от много години Джебелчани усетиха промяна във всяко кътче на общината.

Районът на Източните Родопи в България векове наред са били известни с отглеждането на висококачествен тютюн, но сега се търси алтернатива. Има ли алтернатива?

Да, с производството на тютюн се приключи преди доста години. Но това не е процес присъщ само на Джебел. Световна тенденция е свиването на консумацията  като процес. Общини, като Джебел също се лишиха от една традиционна култура, присъща за Родопите. В същото време, младото поколение се ориентира към новите технологии, с които намериха своята реализация в големи компании в IT сектора.

Алтернатива естествено има. Заложена е и в програмата за развитие на общината – това са балнеолечението и културно-историческия туризъм. Това са  естествените ресурси, с които разполага община Джебел.  Там сме заложили приоритетите за развитие.

В сферата на туризма, като първа стъпка направихме необходимото за актуване на средновековната крепост Устра. Предприеха се стъпки за прехвърляне на крепостта на  Община Джебел от страна на Министерство на културата за стопанисване и управление на археологическата ценност  за срок от десет години.

Световната пандемия засегна и нашата община. Не постигнахме очакваното ниво на инвестиции в балнеолечението. Изграждането на хотели със спа комплекси се очертава да се реализират едва след приключване на пандемията. Наличието на обекти с национално и местно значение, както и наличието на минерален извор са добра предпоставка за развитието на общината в това направление. Това ще даде силен тласък на местната икономика.

Джебел е планински град с над  4000 души население, който изглежда не се обезлюдява като много други подобни български градчета. Защо?

Любопитен факт е, че  програмата ни за развитие даде тласък на сектор строителство. Инвестициите в изграждане на жилищни сгради е добър пример в това отношение. Новите инвестиции са в размери, които са много добри за мащабите на Джебел. Обезлюдяването, което се забелязва в някои райони на северна България, при нас го няма. Факт е, че голяма част от жилищата, които в селата са самостоятелни къщи, са реновирани и този процес продължава. Това, което споделих дотук е отговор на въпроса Ви. Щастлив съм да отбележа факта, че Джебел не се обезлюдява.

Вашият град е съвсем близо до границата с Гърция и Турция. Какви възможности създава това?

Всяка възможност, която предоставя разположението на нейната територия е добра за хората. В този смисъл, ние имаме особената привилегия  да пътуваме свободно и бързо до две съседни нам държави. Нашата близост с ГКПП Маказа ни дава възможност за бърз достъп до Егейско море в Гърция. В рамките на 4-часово пътуване имаме достъп до световния мегаполис Истанбул – град с уникални исторически и архитектурни забележителности.

От друга страна, тази наша локация, дава възможност и за бърз достъп на туристите от Гърция и Турция, които посещават нашите забележителности.

Получавате ли подкрепата на централната власт – сега и по времето на предишните правителства?

Ние сме в началото на новия програмен период на ЕС. Конкретно на въпроса Ви за сработването с централната власт ще Ви кажа следното: когато е във интерес на обществото, когато е за благото на нашите съграждани – политиците следва и са длъжни да намерят общ език. В този смисъл разчитам и се надявам за добър диалог и сработване с новата изпълнителна власт в лицето на новото правителство. Ние, представителите на местната власт, ще направим нужното за развитието на регионите на всички нива – национално и европейско.

Помага ли Ви опитът в Европейския парламент и контактите, които имате в Брюксел и Страсбург?

Всеки опит е добър съветник – независимо дали става въпрос за управление на местно, централно или европейско ниво. Oпитът ми в Брюксел и Страсбург дава отражение в дълбочината и перспективата при реализация на управленската програма. Естествено, че съм запазил контактите си с колегите от Европейския парламент.

Освен тези контакти в момента като член на Комитета на Регионите и в Бюрото на Renew Europe в Комитета на Регионите разширявам и затвърждавам своите контакти с колегите от посочените институции. Съчетанието кмет на община и член на Бюрото на Renew Europe  дава възможност за реализиране на  политики, които допринасят за решаване на регионални, национални и европейски казуси. 

19.02.2022

Джебел почете паметта на Апостола на свободата

Ръководството на Община Джебел, ръководствата на двете средни училища в общински център и граждани почетоха паметта на Апостола на свободата Васил Левски.

Венци и цветя бяха поднесени пред барелефа на най-големия национален герой на едноименната улица в центъра на града от кмета Неджми Али, председателя на Общинския съвет Сейфи Мехмедали, представители на учебните заведения и др.

България отбелязва 149 години от гибелта на Васил Левски.

18.02.2022

Културното министерство прехвърли крепостта Устра на Община Джебел

Средновековната крепост Устра вече е прехвърлена на Община Джебел. Предаването на обекта бе извършено след сключен договор между Министерството на културата и Общинската администрация.

Комисия, сформирана от двете ведомства, направи оглед на място вчера и извърши фактическото предаване и приемане на археологическата недвижима културна ценност.

Тя се намира в местността „Калето“, в землището на село Устрен, и е с площ 22 250 кв. метра. Средновековната крепост е с класификация на архитектурно-строителен паметник на културата от Античността и Средновековието, в категория „Национално значение“.

След прехвърлянето, Община Джебел ще може да кандидатства по различни програми, с които да превърне крепостта в туристическа атракция.

Крепостта е проучвана в периода 1971-1973 г. от проф. Стамен Михайлов и Иван Балкански, регистрирана от Иван Велков. Дължината на крепостната стена е 113 мeтра. Запазената обща площ на крепостта е 1286 кв.м. Има три кули и е строена около Х в., с охранителни функции. По археологически данни най-ранната й датировка е при управлението на Константин VII Порфирогенет (913-959 г.), като съгласно открития археологически материал животът в крепостта се отнася в периода XI-XIV в., особено интензивен през XIII век. Споменава се в съчиненията на Г. Акрополит и Теодор Скутариот.

Крепостта е с най-високата надморска височина в Източните Родопи и местоположението й позволявало контрол по пътя към западната част на планината.

През 2006 г. са извършени нови наблюдения и изследвания на района, които са установили, че на спускащия се на североизток от билото хребет са запазени следи от мащабни фортификационни дейности. Ръбът на хребета е много тесен и на места представлява гребен от вертикални риолитни скали.

В подножието на склона, спускащ се на североизток от „Средновековна крепост Устра“ има скалиста кулминация, свързана чрез тясна седловина с него. Тя има стръмни, трудно достъпни склонове и е заобиколена от две малки реки, сливащи се източно от нея. Върху нея е изградена средновековна крепост „Мал асар“. Разстоянието между двата обекта е 1,7 км. Вероятно двете крепости са били част от една фортификационна структура.

„Средновековна крепост Устра“ попада в природна забележителност „Скални образувания в м. Калето“, съгласно Заповед № 1799 от 30.06.1972 г. на Министерство на горите и опазване на околната среда, обнародвана в ДВ бр. 59/1972 г.

Новината от 17 февруари дава „зелена улица“ за една от главните цели на община Джебел, заложени в началото на мандата на кмета Неджми Али, а именно „Средновековна крепост Устра“ да се превърне в притегателен център за развитие на туризма, е на път да се осъществи.

Припомняме, че м. г. Министерският съвет реши да предостави крепостта безвъзмездно на Общината за срок от 10 години. Този факт, сам по себе си, ще даде възможност културната ценност да бъде развита и популяризирана. Нещо повече – ще бъде възможна нейната реставрация, консервация и модернизация. Ще бъдат изградени екопътеки, а мястото около крепостта  – облагородено. За целта ще може да се кандидатства и по европейски проекти. До момента това не е било възможно, нито от страна на държавата, нито от страна на Община Джебел, тъй като земята под крепостта е била горски фонд, собственост на Министерството на земеделието и горите, а самата крепост не е била дори държавна собственост, т.е., ничия.

Любопитното е, че самата крепост освен културно-историческа  стойност има и интересна географска забележителност – попада едновременно в територията на две села, на Устрен – в местността „Калето“, и на Воденичарско – в местността „Ардашлък“.

Тези и още редица интересни факти, отнасящи се и до историческата й стойност ще допринесат за развитието на туризма в района.

28.01.2022

Бюрото на Renew Europe предлага два акцента от изказване на кмета на Джебел да влязат в дневния ред на Еврокомисията

Неджми Али в Комитета на регионите: Нуждаем се от спешни регулаторни мерки за смекчаване на последиците от енергийната криза, както и от финансова актуализация на вече одобрени европейски проекти

 

Нуждаем се от спешни регулаторни мерки за смекчаване на последиците от енергийната криза – тази позиция на кмета на Джебел Неджми Али, изразена по време на пленарно заседание на Европейския комитет на регионите, стана един от акцентите и в дневния ред на групата Renew Europe в Комитета на регионите.

В туит на Бюрото на Renew Europe се посочва още един акцент от изказването: „Настоятелно призоваваме Комисията да предложи необходимите мерки, за да отговорим на необходимостта от финансовата актуализация на вече одобрените европейски проекти поради високите нива на инфлацията, която създава риск за тяхното изпълнение“.

Бюрото на групата Renew Europe в Комитета на регионите предлага двата акцента да бъдат включени в дневния ред на Европейската комисия.

В изказването си пред членовете на асамблеята на представителите на местните и регионалните власти в Европейския съюз Неджми Али заяви: „Последните две години промениха и продължават да променят живота ни по безпрецедентен начин. Местни и регионални власти са в челните редици на управлението на пандемията през двугодишния период, като същевременно сме изправени пред предизвикателствата на цифровата и екологична трансформация. Осъзнаваме отговорността си за реализирането на целите на Кохезионната политика на ЕС, смекчаването на опустошителните последици от пандемията, както и подготовката за технологичните, икономическите и социални тенденции в Европа“.

Обръщайки се към комисаря по регионалната политика Елиза Ферейра, Неджми Али подчерта: „В контекста на енергийната криза, пред която сме изправени има унищожителни последици за бизнеса особено за малките и средни предприятия (МСП), които са гръбнакът на всяка една икономика, по-късно ще засегне неизбежно и гражданите“.

Припомняме, че кметът на Джебел е един от българските представители в Европейския комитет на регионите, която структура играе ключова роля при създаването на новите закони на Европейския съюз.

„Като представители на местните и регионалните власти, всеки ден сме изправени пред предизвикателства, свързани със спестяването на електроенергия. Като пример в това отношение е спирането на уличното осветление в общините. В този контекст, преди началото на петата вълна на пандемията и нарастващата инфлация, се нуждаем от спешни регулаторни мерки за смекчаване на последиците от енергийната криза. Настоятелно призоваваме Комисията да предложи необходимите мерки, за да отговори на необходимостта от финансова актуализация на вече одобрени проекти на ЕС поради високите нива на инфлацията, която създава риск за тяхното изпълнение.

Освен това бих искал да наблегна на важността от осигуряване на синергия между Кохезионната политика, Механизма за възстановяване и устойчивост и другите инвестиционни инструменти. Това е абсолютно необходимо, за да се гарантира възстановяването на най- засегнатите сектори от кризата, за преодоляването на социално-икономическото въздействие на кризата, както и за гарантирането на екологичната и цифровата трансформация. В този контекст се нуждаем от достатъчен времеви период за постигане на нашите дългосрочни цели“, каза Неджми Али.

Той приветства създаването на Европейската общност за практики в областта на партньорството за периода 2021-2027 г., което би засилило сътрудничеството и координацията между местните и регионалните власти, особено за обмен на информация за добрите практики при усвояването на фондовете на ниво ЕС.

Неджми Али се обърна и към Лиляна Павлова, вицепрезидент и член на Управителния комитет на Европейската инвестиционна банка.

„Преди повече от година дискутирахме потенциала и възможностите, които Европейската Инвестиционна Банка трябва да разгърне, за да подпомогне местните и регионалните власти за преодоляване на опустошителните последици от COVID-19 и да се подпомогне прехода към устойчивост. Приветстваме ангажираността на ЕИБ да инвестира в региони с по-нисък БВП на глава от населението по време на настоящата дългосрочна бюджетна рамка на ЕС. Бих искал обаче да подчертая отново нашата загриженост по отношение на местните бизнеси и малките и средни предприятия (МСП), които са особено засегнати от настоящата криза, изправени пред затруднения с ликвидността поради намалените си дейности. Трябва да сме сигурни, че те получават подкрепата, от която се нуждаят. Поради това Ви призоваваме за по-тясно сътрудничество с Комисията и страните членки, като същевременно предложите конкретни инициативи за бърз и пряк достъп до финансиране.

Накрая бих искал да наблегна върху общата ни цел, ангажираност и готовност за подобряване на благосъстоянието на нашите граждани и местни бизнеси. В този смисъл приветстваме и насърчаваме този вид ключови междуинституционални срещи и сътрудничество. Това ще допринесе за успешното прилагане на политиката за сближаване във всички държави – членки на ЕС“, каза кметът на Джебел.

13.01.2022

Подаръци за бебе №1 за 2022-ра и за последното през 2021-ва в Джебел

Руя (Сън – б. р.) е бебе №1 на Джебел за 2022-ра година. Щастливите родители и момиченцето живеят в един от кварталите в общинския център.

Момиченце е и последното бебе за 2021 година – Анелия, чието семейство също е от Джебел.

Служители на Общинската администрация посетиха домовете на двете щастливи семейства, поднесоха им подаръци от името на кмета Неджми Али и им предадоха неговите пожелания за здраве, щастие, много детски усмивки и палави игри.

31.12.2021

Кметът: Нека с всеки нов ден през предстоящата година да се раждат нови надежди, да работим за достойното бъдеще за любимия Джебел!

   Уважаеми жители, гости и приятели на Джебел,
На прага на новата 2022-ра година искам да Ви пожелая много здраве, щастие, късмет и успехи през идните 365 дни. Нека с всеки нов ден през предстоящата година да се раждат нови надежди, да работим за достойното бъдеще за любимия Джебел, пазейки вярата в нашето утре и носейки ясното съзнание, че просперитетът на общината е в нашите ръце!
   Скъпи приятели,
Благодаря Ви за подкрепата, вярата и разбирането! Нека Новата година бъде изпълнена със здраве, изобилие, щастие, късмет, благоденствие и спокойствие! Нека заедно сбъднем всички свои мечти!

Неджми Али,

Кмет на община Джебел

25.12.2021

Кметът и Общинският съвет с поздрав към християните за Рождество Христово

Кметът на община Джебел Неджми Али и Общинският съвет

Поздравяват всички християни в общината по случай светлия празник Рождество Христово!

Нека този празник, който учи на мъдрост, направи хората по-добри и отговорни, взаимното уважение помежду ни да расте и заедно да работим за нашето общо бъдеще!

Пожелаваме на всички да изживеят радостта в празничните дни, да простят грешките и да подновят обичта си един към друг.

23.12.2021

Дуално обучение: Джебел се готви да „произвежда“ най-добрите машинни монтьори!

Джебел се подготвя да даде на бизнеса най-добрите машинни монтьори – едни от най-търсените кадри в региона и като цяло в страната. През следващата учебна година в Професионалната гимназия „Руска Пеева“ се въвежда специалността „Металообработващи машини“ в дуална форма на обучение. 

Кметът Неджми Али вече изпрати положително становище във връзка с План-приема за учебната 2022/2023 година. Осмокласниците в новата паралелка ще успеят да прилагат наученото в предприятието „Кяшиф“, където вече е подготвен обучителен център. От компанията е изпратена заявка до Регионално управление по образованието относно необходимостта от кадри и възможностите за обучение на учениците по тази специалност.

„Дуалното образование чрез работа залага в учебните програми както стандартната теоретична подготовка, така и задължителен стаж в дадено предприятие в зависимост от специалността. Предимствата на такава форма на обучение са много, особено за самите ученици, които придобиват практически опит. В резултат на това те излизат подготвени на пазара на труда, което пък позволява започването на по-добра работа срещу по-високо заплащане. Тези модели на обучение се прилагат успешно в Германия, Австрия и Швейцария, където младежката безработица е сведена до минимум“, коментира Неджми Али.

Дуалното обучение не е нещо ново за общината. С подкрепата на кмета през настоящата учебна година то бе въведено чрез специалността „Производство и обслужване в заведенията за хранене и развлечения” по Професия „Ресторантьор”.

Инвестициите в образователна инфраструктура са приоритет в програмата на Общината. Почти завършен е напълно обновеният физкултурен салон в СУ „Христо Ботев“. Цялостен ремонт е направен на съблекалните и баните. Ремонтирани са коридорите, сменени са врати и дограми.

Приключва изпълнението и на STEM центъра в училището, а свършеното до момента показва уникални резултати в иновативната форма на обучение, която тепърва предстои да бъде представена пред обществеността.

„Ще продължим да развиваме в инфраструктурно отношение образователната база. Целта ни е още днес да подготвим нашите деца за едно динамично утре“, категоричен е кметът на Джебел Неджми Али.

21.12.2021

„Чудесни са, не ме боли гърба!“: 240 нови легла в детските градини в Джебел!

„Чудесни са, красиви и удобни, а вече не ме боли гърбът, когато ставам от сън…“.

Думи на малчуган от детска градина в Джебел пред кмета на общината Неджми Али. Всички 240 детски легла бяха подменени с нови в детските заведения в общинския център в партньорство между Общинската администрация и фондация „Хюсние Кяшиф“. Следобедният сън на най-малките е в нови комплекти – матраци, завивки, възглавнички.

Дарението на фондацията възлиза на 50 000 лева, а стойността на пълния ремонт на 10-те спални помещения в двете джебелски градини e на обща стойност 150 000 лева. Реновирането на детските заведения бе едно от обещанията на Неджми Али в предизборната му кампания.

Неджми Али, известният бизнесмен Кяшиф Кяшиф и дъщеря му Сибел Кяшиф посетиха детските заведения, където бяха посрещнати с пита, мед, много детски усмивки, песни и народни танци в изпълнение на най-малките. В тържеството участие взеха и председателят на Общинския съвет Сейфи Мехмедали, директорите на детските градини „Щастие“ и „Изгрев“, гости.

Легловата база в градините не е подменяна от самото им отваряне. Някои от леглата са били на повече от 45 години.

„Аз прекарах годините си в детската градина на такова легло. Затова подехме чудесната идея на кмета Неджми Али и помогнахме с финансиране за нови легла и аксесоарите към тях. Това е първа крачка към едно продължително партньорство“, сподели шефът на фондацията Сибел Кяшиф.

„Това е едно добро сътрудничество, което е естествено продължение на основната ни цел – да работим за по-доброто бъдеще на нашите деца. Чрез инвестициите, които правим в образователната инфраструктура, ние ще ги подготвим по най-добрият начин за реалния живот“, посочи кметът на Джебел Неджми Али. Той благодари на бизнесмена Кяшиф Кяшиф за дарението и доброто партньорство.

„Положихме основите и ще продължим да развиваме в инфраструктурно отношение образователната база. Вярвам, че този позитивен пример, даден от г-н Кяшиф, създал и развил структуроопределящата компания, ще зареди и други представители на бизнеса за инициативи, които ще повишат самочувствието на децата на Джебел“, отбеляза още кметът на общината.

Неджми Али допълни, че в инвестиционната политика на Общината догодина е залегнал и ремонт на всички занимални в детските градини.

03.12.2021

АПИ увери кмета на Джебел: Ремонт на „отхапания“ път през пролетта!

Ремонтни дейности по пострадалия от свлачище път Джебел-Рогозче, в участъка край Самодива, ще стартират през пролетта на следващата година, при осигуряване на финансов ресурс. Поради въведеното зимно поддържане на пътищата от републиканската пътна мрежа се преустановяват всякакви дейности с изключение на аварийни работи.

Това отговарят от Агенция „Пътна инфраструктура“ в отговор на многобройните писма от страна на Община Джебел относно експлоатационното състояние на пътищата в района.

Участъкът Джебел-Рогозче е затворен за движение от април т.г. поради активизиралото се свлачище. В началото на годината пътят буквално бе „отхапан“ вследствие на дестабилизационни процеси. Това от своя страна наложи жителите на редица села да използват алтернативен маршрут, който увеличи разстоянието до общинския център Джебел с повече от 80 километра.

От активната кореспонденция между Пътната агенция и Община Джебел стана ясно, че към момента в процес на съгласуване е технически проект за укрепване на проблемния участък.

В същото време приключиха кърпежите в участъка Мишевско-Църквица, част от пътя Джебел-Църквица-Синчец-Ардино. През последните три години по него са изпълнявани ремонтни дейности на стойност 147 117 лева, посочват от АПИ.

„През следващия строителен сезон Агенцията ще предприеме всичко необходимо, за да се възложат ремонтни дейности за подобряване експлоатационното състояние на двата републикански пътя (Джебел-Мишевско-Църквица и Джебел-Рогозче) и осигуряване на безопасните условия за движение“, уверяват от АПИ в писмо до Община Джебел.

Припомняме, че вчера приключи ремонтът на пътя между Мишевско и Църквица, един от участъците в най-окаяно състояние в Източните Родопи. Кметът Неджми Али благодари за съдействието на шефа на Областното пътно управление в Кърджали-Ивана Калчева, за ремонта на въпросната пътна отсечка.

02.12.2021

400 + Добрият белобрад старец – на площада в Джебел за светлините на елхата

Настроение, светлини и многолюдно присъствие като за Новогодишна нощ, а бе само тържество по повод запалването на светлините на елхата в Джебел.

Това се случи тази вечер, когато на площада в общински център се събраха около 400 малки и големи джебелчани, за да аплодират изпълненията на децата, подготвили кратка програма за грейването на коледното дърво. Освен елхата, радостно грееха и очите на малчуганите в компанията на най-добрия белобрад старец в света.

„За мен е чест и удоволствие трета година да бъдем заедно във вечерта на запалването на светлините на елхата, която радва най-много децата, но настроението ще стигне до всеки дом.

За мен 2021-ва бе година на три изпитания, които заедно преодоляхме. Благодаря за доверието и подкрепата.

Продължаваме да се развиваме като град и община. Стараем се и ще продължаваме да вървим по пътя, който сме трасирали, който ще ни отведе до едно от първите места в Южна България по развитие.

Пожелавам 2022-ра да е година без болести“, заяви в приветствието си към джебелчани кметът на общината Неджми Али.

Кулминацията на вечерта бе обратното броене за запалването на светлините на елхата и мига, в който площадът на Джебел доби визията, с която след 29 дни местните жители и гости на града ще се поздравят с ЧНГ`2022.

02.12.2021

Ремонтираха пътя между селата Мишевско и Църквица

Днес приключва ремонтът на пътя между Мишевско и Църквица.

Участъкът между двете джебелски села бе определян в последните години като най-разбития в Източните Родопи.

С приключването на „кърпежите“ ще бъде улеснено движението на МПС както между двете села и общинския център, така също е по пряката връзка между Джебел и Ардино.

От екипа на кмета на Джебел Неджми Али отбелязват, че ремонтните дейности на пътя, който бе в окаяно състояние, преди началото на зимния сезон са станали възможни благодарение на активния диалог между новото ръководство на Областно Пътно управление, в лицето на директорката Ивана Калчева, и Общината.

24.11.2021

ВИДЕО репортаж: 5 детски площадки и фитнес на открито в раздел „Изпълнено“ в Джебел!

Пет нови детски площадки и един стрийт фитнес вече са част от раздел „Изпълнено“ в програмата „Нова визия“ на Джебел.

Част от детските съоръжения се намират в двора на две детски градини, една от тях е обособена в квартал „Прогрес“, който се сдобива с кът за малчуганите за първи път. На люлки, пързалки и катерушки вече се радват и децата в селата Вълкович и Папрат, посочват от екипа на кмета на Джебел Неджми Али. Площадките са сертифицирани съгласно всички изисквания за безопасност.

За обичащите да спортуват също е помислено. За тях вече има съвсем нов стрийт фитнес в спортния комплекс  в Джебел.

Новите придобивки са част от стратегията за развитието на общината, която, както се вижда, променя изключително приятно облика на региона.

22.11.2021

Идея с площ 450 квадрата: Джебел ще има модерен пазар!

Джебел ще има обновен и модерен пазар. Започва ремонт на тържището за зеленчуци в общинския център, обявиха от екипа на кмета Неджми Али.

Предвидено е пазарът да бъде разширен със 180 квадратни метра. Повърхността на съществуващата стоманена конструкция ще бъде изцяло почистена, грундирана и пребоядисана. Цветните плексигласови плоскости от покрива над пазарната част ще бъдат подменени с покривни „сандвич панели“. Целта е от една страна да се спре пречупването на светлината, която се отразява на търговския вид на плодовете и зеленчуците, а от друга страна за опазване от жегите през летните периоди. Централната част на покрива ще бъде подменена с прозрачен плексиглас с цел осигуряване на естествена светлина на пазара.

„Подмяната на плексигласовите плоскости се прави по препоръка на търговците на плодове и зеленчуци, които продават своята произведена стока на пазара.

Всички щандове ще бъдат реновирани и пригодени за създаване на улеснение за търговците и гражданите. Ще има нов тип подредба на търговските маси, което да улесни както движението на гражданите, така и търговията на територията на пазара. Ще бъдат подменени всички тротоарни плочи, както под разширената част, така и в прилежащите площи на пазара“, заяви кметът на общината Неджми Али.

Предвижда се нов подход със стъпала, като ширината им ще бъде 6 метра.

След ремонта и разширението общата покрита пазарна площ ще надхвърли 450 квадратни метра.

За товаро-разтоварната дейност за търговците на зеленчуковия пазар е изграден подход с малък паркинг с асфалтово покритие.

18.11.2021

По „алея на светлината“ ще се влиза вече в Джебел

Джебел „разцепи мрака“ в буквалния смисъл, светвайки с обемни релефни букви „Д-Ж-Е-Б-Е-Л“ и „D-Z-H-E-B-E-L“.

Електрическата табела на входа е най-новата придобивка за променящия визията си град.

Светещата входна табела вече посреща жителите и гостите в тъмната част на денонощието.
Между „светещия вход“ и първите сгради на Джебел са реновирани с нови електрически стълбове и тази зона ще се оформи като „алея на светлината“, по която в града ще влизат моторните превозни средства.

05.11.2021

Светещият Джебел!

Д-Ж-Е-Б-Е-Л! Светещи обемни букви с лед модули.

„Триъгълникът“, в който цъфтят цветя във всеки сезон на годината, на площад „19 май“ в Джебел от тази вечер е с още един елемент. Светещ, перфектно допълващ зацветената зона и придаващ нова визия на града, който, по думите на самите джебелчани, става по-добро място за живеене.

Снимки: Рейхан Ферад

01.11.2021

Всички идеи за свобода, равнопоставеност, взаимно уважение съзряват в класните стаи, в читалищата, библиотеките!

Уважаеми
учители и културни дейци,
книжовници и просветители,

Позволете ми да Ви поздравя с един от най-светлите празници-Денят на будителите.
На 1 ноември се прекланяме пред всички наши предци, допринесли с перо и слово към възвисяването на нашата нация. Към тези хора, които и до днес водят всички по пътя на знанието.
То е светлината, която извежда към просперитета и развитието и е най-ценният ресурс за всеки един народ.

Всички идеи за свобода, равнопоставеност, взаимно уважение съзряват в класните стаи, в читалищата, библиотеките. И всички предани към знанието хора са гарант за тяхното опазване.
Като потомци на онези духовни учители, ние сме длъжни да съхраним и предадем на следващото поколение мъдростта и духа на нашите предци.

На всички вас, съвременни просветители, които запалвате искрата на любовта към книгите и познанието, пожелавам здраве, силен дух и светлина, за да показвате пътя, по който да върви обществото ни.

Честит празник!

НЕДЖМИ АЛИ
Кмет на Община Джебел

22.10.2021

Кметът резна лентата, грабна ракетата, а… Джебел вече си има супер кортове!

Желание, последователност, изпълнена програма. Максимални резултати, подпечатани в контрола за качество с… десетките детски усмивки. Още една придобивка за Джебел от плана за промяна „Неджми Али“.

„За мен е огромно удоволствие да открия този тенис корт. Надявам се това да бъде едно добро продължение на всички наши инициативи, които полагаме на територията на нашата община“, заяви кметът на Джебел Неджми Али след като преряза лентата на обновената тенис площадка. Той демонстрира и отлична форма с ракета в ръка, като показа няколко удара, включвайки се в играта на малките таланти.


На събитието присъстваха множество джебелчани, сред които немалко деца. Всички те се увериха, че кортовете са с една от най-висококачествените настилки с каучукова подложка с акрилно покритие, каквато няма не само в региона, но и в съседни области.


„Всяка една инвестиция се извършва по най-високите стандарти. Качеството е на преден план. С минимални средства постигаме максимални резултати“, допълни още кметът.
Доказателство, че въпреки пандемичните условия, Общината съумява стъпка по стъпка да изпълнява програмата за развитието на района.

14.10.2021

Неджми Али към комисар Ленаревич: Нуждаем се от дългосрочна визия и “стратегия за устойчивост”за реакция при извънредни ситуации!

“Природните бедствия, кризите и извънредните ситуации, като например горските пожари през изминалото лято, изискват бързи и целенасочени действия, на първо място с цел спасяването на човешки животи и целостта на засегнатото население“, заяви в Пленарната сесия на Комитата на регионите в Брюксел Неджми Али вчера. Кметът на Джебел взе отношение по време на дебатите относно природните бедствия с Европейския Комисар по управление при кризи – Янез Ленарчич и специалния представител на генералния секретар за намаляване на риска от бедствия на ООН – Мами Мидзутори.

Неджми Али посочи, че през лятото на 2021 година България бе сред засегнатите от пожари държави, като обърна специално внимание на нуждата от дългосрочна визия и съобразени с бъдещето решения в тази област не само на национално, но и на регионално и местно ниво.

По думите на кмета на Джебел, ефективната реакция по време на бедствия трябва да бъде фокусирано в 3 основни направления:

“На първо място, следва да се съсредоточим върху изграждането на капацитета, превантивните мерки и плановете за готовност на регионално и местно ниво. Нашата основна цел трябва да бъде превенцията и затова са необходими конкретни насоки на Комисията за ефективно управление и възможностите за финансиране не само на национално, но и на регионално и местно ниво. Плановете за готовност трябва да дават възможност за ефективна и бърза реакция при извънредни ситуации. Ето защо тези планове на регионално и местно ниво следва да бъдат анализирани от националните органи и комуникирани със съответните служби на ЕС, така че да може да бъде осигурена необходимата подкрепа не само на етапа на подготовка – като осигуряване на обучения, изграждане на инфраструктура и логистика, но и при възникване на реална необходимост.

На следващо място, трансграничните региони са особено чувствителни към извънредни ситуации, тъй като често са изолирани, имат ограничен достъп до обществени услуги и често се намират в планински, селски и отдалечени райони. Ето защо от особено значение е разработването на трансгранични проекти от общ интерес, за управлението на кризи, както и осигуряването на достъп на местните и регионалните власти до съответното финансиране.

Трето, управлението на кризи и реакцията при извънредни ситуации са успешни само ако необходимата подкрепа бъде осигурена своевременно. Ето защо се нуждаем от екипи на ЕС готови за реакция в критични и извънредни ситуации, които да оказват допълнителна подкрепа на съответния местен, регионален и национален капацитет. Това е особено необходимо и жизненоважно за живеещите в най-уязвимите и отдалечени райони, където достъпността може да бъде голямо предизвикателство“.

В заключение, Неджми Али подчерта, че “Просперитетът на нашите региони и на местното население са приоритетни в нашите политически платформи . Ето защо се нуждаем от съобразени с конкретните нужди решения и “стратегии за устойчивост” за реакция при извънредни ситуации, които да отразяват потребностите и особеностите на нашите региони”.

12.10.2021

Неджми Али: Изцяло от общността зависят успехите на една община

Днес за първи път отбелязваме Деня на българската община и местното самоуправление. Датата 12 октомври е свързана с публикуването през 1882 г. в „Държавен вестник” на Закона за общините и градското управление. Това е първият законодателен акт, който регламентира дейността на общинските съвети, на кметовете и техните помощници.
 Уважаеми джебелчани,
   думата община идва от общност. Съвместните стремления, знания, опит, труд, които съвсем по-късно формират едно административно понятие. Отбелязването на тази дата е свързано с идеята за местно самоуправление. Идеята за взаимност, компромис, изслушване при вземане на най-важните решения за развитие на тази общност. Този ден трябва да напомня, че изцяло от общността зависят успехите на една община. Прогресът, зададените цели, тяхната реализация. Това не е Ден на кмета и екипа. Това е ден, в който думата избори, кандидати и електорат отсъстват. Ден, в който да се напомни, че всички ние носим съвременната отговорност при формирането на политиките, изпълнението им и отговорността да претворим нашето населено място в по-добро кътче за децата ни. Които пък един ден ще поемат щафетата, надграждат, винаги и само в името на общността!
С уважение, Неджми Али, кмет на Община Джебел

12.10.2021

Първо присъствено заседание на Комитета на регионите, Неджми Али с най-голям европейски стаж в делегацията

Първата присъствена сесия на националната делегация на Европейския Комитет на регионите, мандат 2020-2025, започна вчера в сградата на Европейската комисия в Брюксел.

Кметът на община Джебел Неджми Али е един от 10-те членове на Комитета на регионите, избрани от Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ). Той е и с най-голям европейски стаж в делегацията, с над 240 доклада като евродепутат.

Европейската седмица на регионите и на 146-ата пленарна сесия на Комитета на региони бе открита на 11 октомври ще продължи до 14 октомври.

Европейският комитет на регионите е консултативен орган на ЕС, съставен от местни и регионални представители на изборни длъжности от 28-те страни от Съюза. В рамките на Комитета те могат да споделят мнението си за законодателството на ЕС, което пряко засяга регионите и градовете.

Досега заседанията се провеждаха онлайн, като първото беше в началото на юни 2020 година.

08.10.2021

Още села в община Джебел с нови асфалтирани улици, започва и „кърпенето на дупки“

Без празници заради ковид пандемията в есен`2021, но с нови асфалтирани улици!

Четвъртата вълна на пандемията и продължаващата епидемиологична обстановка възпрепятстваха провеждането на традиционните есенни празници в Джебел и тази година, но жителите на общината изпращат лято`2021 с добри новини.

На максимални обороти продължава асфалтирането на улици в населените места в община Джебел. В началото на октомври в „строителни площадки“ са се превърнали селата Рогозари, Великденче, Мишевско, Слънчоглед, Воденичарско, Търновци, Телчарка, Вълкович и Плазище.

По време на лятната кампания бяха ремонтирани пътни участъци в Добринци, Генерал Гешево, Устрен, Ямино, Мрежичко, Козица, Ридино, Рогозче, Душинково, Полянец и Китка.

Кампанията „Повече асфалтирани улици в селата“ бе акцент в програмата за развитие на общината, представена от кмета Неджми Али в началото на управленския мандат.

В следващите дни пък предстои така нар. „кърпене на дупки“ в компрометирани участъци в различни населени места.

06.10.2021

Джебел отмени есенните празници, Неджми Али: Няма по-важен приоритет от човешкото здраве!

Четвъртата вълна на пандемията и продължаващата епидемиологична обстановка отново възпрепятстваха провеждането на традиционните есенни празници в Джебел. Панаирите в общинския център и “Яран Байрам” в село Душинково бяха отменени за втора поредна година.
„Отново е наложително да пренаредим приоритетите си. А няма по-важен приоритет от опазване здравето на хората. Продължаваме да смятаме, че не е целесъобразно провеждането на масови мероприятия на територията на общината“, посочи кметът на Джебел Неджми Али. Той призова за пореден път към спазване разпоредбите на Министерството на здравеопазването в обръщение към жителите на общината:
Ето посланието на кмета Неджми Али:
УВАЖАЕМИ ЖИТЕЛИ И ГОСТИ НА ОБЩИНА ДЖЕБЕЛ,
   Пандемията през 2020 година постави всички нас пред големи изпитания, свързани с опазване здравето на хората. За съжаление те продължават и през настоящата година. Успехът на предприетите мерки зависи до голяма степен и от личната ни дисциплина при тяхното спазване.
Затова, в името на здравето на всички ни, Община Джебел и през настоящата година няма да организира традиционните есенни празници и събори. Октомври ни събираше, празниците даваха сцена на културни дейци, фолклорни състави от детските градини, образователните и културни институции и спортни клубове.
   Пандемията от COVID-19 и продължаващата извънредна епидемиологична обстановка в страната наложиха отново да пренаредим приоритетите си. А няма по-важен приоритет от опазването на здравето на хората. Продължаваме да смятаме, че не е целесъобразно провеждането на масови мероприятия на територията на общината. С цел опазване живота и здравето на хората, Общинското ръководство и през тази година няма да организира селищни празници от културния календар на Джебел.
   Призоваваме всички Вас, жители и гости на общината, да се обединим и всички заедно да спазваме разпоредбите на Министерството на здравеопазването.
   Само с общите ни усилия и съпричастност ще имаме възможност и занапред да бъдем заедно в празници и делници.

05.10.2021

Неджми Али поздрави учителите – най-щедрите на емоции, време и усилия за децата

„Няма човек, който да не помни своя първи учебен ден и своя първи учител. Учителската професия е сред най-важните и значими, наред с всички онези професии, които оформят човека като обществена, духовна личност!“.

С тези думи кметът на Джебел Неджми Али поздрави всички преподаватели в общината с Международния ден на учителя. Той отправи благодарност за „щедрите емоции, време и усилия“, които учителите ежедневно даряват на децата.

„Приемете моите най-сърдечни поздравления по повод 5 октомври. Вие, уважаеми учители, най-добре знаете, че ако децата не намират сигурност и подкрепа в училище, няма как да учат и успяват. Винаги сте били щедри: щедри на емоции, на време, на усилия. Благодаря Ви!

Няма човек, който да не помни своя първи учебен ден и своя първи учител. Учителската професия е сред най-важните и значими, наред с всички онези професии, които оформят човека като обществена, духовна личност.

Днешният ден е прекрасен повод да благодарим на любимите учители за труда им, както и да се обадим на по-възрастните колеги и да ги поздравим за празника им. Защото както в началото е Словото, така и в началото на всеки съзнателен човешки човек стои един Учител.

Най-вече Ви благодаря за Вашата отдаденост и за това, че намирате сили да се усмихвате след нелекия работен ден!

Пожелавам Ви здраве, творчески успехи, добри ученици, търпение, оптимизъм и достойна оценка на вашия труд! ЧЕСТИТ ПРАЗНИК!“, пожела кметът на Джебел.

03.10.2021

750 души в община Джебел ще продължат да получават топъл обяд

750 жители на община Джебел ще продължат да получават всеки ден топъл обяд. Срокът на социалната услуга бе удължен до 10 декември.

Това стана възможно след като Община Джебел изпрати предложение до Агенцията за социално подпомагане. Впоследствие бе сключено допълнително споразумение за удължаване на договора за доставка на безплатна храна за обяд.

Първоначално услугата се предоставяше от началото на годината до 30 септември. В рамките на работните дни 750 потребители получаваха безплатна храна за обяд.

Програмата „Топъл обяд“ обхваща хора, които са затруднени да осигурят сами прехраната си поради бедност и продължителна социална изолация в условията на пандемия от COVID -19.

01.10.2021

Уважение, обич, преклонение: Всички достолепни джебелчани бяха изненадани от кмета Неджми Али

Гости посрещнаха всички жители на Джебел над 90-годишна възраст. Те бяха посетени от служители на Общинската администрация по повод Международния ден на възрастните хора.
Инициативата бе организирана от кмета Неджми Али, а целта-да се отдаде почит към хората от третата възраст и техния принос към обществото.
„Старостта е естествена част от живота на всеки един човек. Времето, в което живеем, налага необходимостта да обръщаме все по-голямо внимание на възрастните хора между нас. Нека не само на този ден, а винаги да изразяваме уважението и обичта си към възрастните хора, да им покажем, че не сме безразлични към тях, да им дарим усмивка!“, е посланието на кмета на Джебел.

01.10.2021

Нова услуга в Джебел: Мобилен екип от медици ще обслужва най-уязвимите хора!

Най-малко 40 души в Джебел ще се възползват от поредната социална услуга, която стартира в общината. Чрез нея ще се предоставят грижи в домашна среда на възрастни хора и лица с увреждания по време на пандемията.

Новият проект стартира на 1 октомври и е на стойност 118 003 лева.

Чрез процедурата „Патронажна грижа +“ ще се осигури адекватна здравно-социална подкрепа. Проектът е насочен към хора с увреждания от община Джебел, възрастни хора в невъзможност от самообслужване, лица над 54 години, други уязвими групи, включително лица, поставени под карантина във връзка с COVID-19.

Услугите ще се предоставят в рамките на 12 месеца.

Патронажната грижа ще се осъществява от екип, в който влизат лекар, социален работник, медицинска сестра, психолог, санитари и шофьор. Услугата ще се предоставя по график за посещения, като се съобразява с обстоятелството, че един потребител може да ползва услуги не повече от 2 часа дневно. С оглед осигуряване на гъвкавост за ползване на патронажи грижи, заявления от кандидат-потребители ще бъдат приемани безсрочно-при заявена нужда.

Екип на патронажната грижа ще извършва доставки до домовете на хората, като храната и лекарствата се закупуват със средства на нуждаещите се. За предоставянето на здравно-социалната услуга ще се грижат специалисти – медицински сестри и санитари.

26.09.2021

Поход на джебелските общинари до Устра за Световния ден на туризма

В навечерието на световния ден на туризма служители от Общинска администрация в Джебел организираха поход до крепостта Устра. Групата беше водена от кмета на общината Неджми Али.

Това е първият организиран поход след добрата новина за джебелчани: Министерският съвет реши да предостави крепостта Устра безвъзмездно на Общината за срок от 10 години. В момента се финализира процедурата, като предстои подписване на заповедта от министъра на културата.

Световният ден на туризма се отбелязва всяка година на 27 септември. Целта е да се създава осведоменост сред обществото в световен мащаб за значението на туризма, както и за неговата социална, политическа, финансова и културна стойност за всички хора.

Туризмът играе ключова роля за насърчаване на социалното общуване и ни кара да съхраняваме и пазим националното и световното наследство.

Световният ден на туризма се чества във всяка държава, която се стреми да развие и усъвършенства този бранш.

След уреждане на формалностите на база решението на правителството от месец август за прехвърляне на Устра на Джебел, Обшината ще може да популяризира културната ценност и да я направи по-достъпна за туристите. След тази стъпка, предстоят реставрация, консервация и модернизация на крепостта. Ще бъдат изградени екопътеки, а мястото около крепостта  – облагородено. За целта ще може да се кандидатства и по европейски проекти. До момента това не е било възможно, нито от страна на държавата, нито от страна на Община Джебел, тъй като земята под крепостта е била горски фонд, собственост на Министерството на земеделието и горите, а самата крепост  не е била дори държавна собственост, т.е., ничия.

Самата крепост освен културно-историческа  стойност има и интересна географска забележителност – попада едновременно в територията на две села, на Устрен – в местността „Калето“, и на Воденичарско – в местността „Ардашлък“.

Тези и още редица интересни факти, отнасящи се и до историческата й стойност ще допринесат за развитието на туризма в района. И така, една от най-впечатляващите крепости в Източните Родопи, която ще остави без дъх всеки осмелил се да  изкачи високия връх, на който се намира, ще получи вниманието, което заслужава, подобно на останалите известни крепости в област Кърджали.

25.09.2021

Атидже Алиева-Вели в Джебел: Не можем да позволим България да върви назад!

Интересна дискусия предизвика срещата на евродепутата Атидже Алиева-Вели в Джебел с кметове на населени места, земеделски производители и потенциални бенефициенти по програмите на Европейския съюз.

Акцент в организирания от Атидже Алиева-Вели, която е член на групата „Обнови Европа – Renew Europe“ в Европейския парламент и член на Комисията по земеделие и развитие на селските райони, семинар бяха възможностите и европейските средства, предвидени за малките земеделски стопанства.

Реформата в Общата селскостопанска политика (ОСП) 2021-2027 дава възможност за промяна на сектора и в Източните Родопи.

„Новата ОСП ще започне да се прилага от началото на 2023 година. Нейната цел е да насърчи устойчив и конкурентоспособен сектор, който може да подкрепи поминъка на земеделските стопани и да осигури здравословна и устойчива храна за обществото, както и жизнеспособни селски райони. За България са предвидени 15 милиарда лева за сектор „Земеделие“, информира евродепутатът.

Около 60 милиарда евро годишно се разпределят за общата селскостопанска политика в Европейския съюз, отбеляза кметът на Джебел Неджми Али, който е с два мандата в Европейския парламент.

„Тези средства са разпределени в три направления. За подпомагане на доходите посредством директни плащания, като гаранция за справедливи доходи за земеделските стопани и увеличаване на конкурентоспособността, са осигурени около 43 милиарда годишно. Второто направление обхваща мерките за развитие на селските район, като средствата са около 14 милиарда евро. Около 3 милиарда евро се предвиждат за антикризисни мерки за справяне с трудни ситуации, като внезапен спад в търсенето на земеделска продукция и др.“, отбеляза Неджми Али.

В контекста на възможностите за селските райони, по време на дискусията бе подчертана значимостта на политическата ситуация в момента в България.

„Ако досега Европа определяше рамката си за развитие на 7 години, в момента Европа ще начертае един хоризонт до 2050 година. И през следващите 2 години България ще трябва да има ясни стратегически планове за следващите 30 години. Затова следващото Народно събрание и следващото правителство ще начертаят нашия живот за 30 години напред“, каза Атидже Алиева-Вели.

Атидже  Алиева-Вели подчерта, че е от изключително значение е ДПС да има силно представителство в следващото Народно събрание „Приоритетите на ДПС съвпадат с тези на Европейския съюз.  Говорейки за чиста вода, чист въздух, чиста храна и станали приоритети на ЕС от 2019 г., имайки формулата не можем да стоим безучастни и да позволяваме България да върви назад. Изпускаме възможности заради липсата на политическа стабилност“, категорична е Атидже Алиева – Вели.

Местните производители отправиха покана към нея за нова среща след парламентарните избори.

 

23.09.2021

Хранителни продукти за 796 нуждаещи се в община Джебел

796 бенефициенти в община Джебел ще получат хранителни продукти от Фонда за Европейско подпомагане на най-нуждаещите се лица.

741 едночленни и двучленни семейства в общината са включени в списъците за предоставяне на продукти. Броят на тричленните и по-големи семейства е 55.

Бенефициентите от двете групи ще получават по един индивидуален хранителен пакет, включващ 15 вида трайни продукти, но с различно съдържание на пакета.

Кампанията вече стартира, 8 са пунктовете в област Кърджали. Чрез служителите и доброволците на БЧК правоимащите лица в цялата област ще бъдат подкрепени с близо 130 тона хранителни продукти и индивидуални консултации по пет вида, съпътстващи хранителната програма мерки.

22.09.2021

22 септември – великото дело за независима българска държава и равнопоставеност в Европа

На 22 септември се навършват 113 години от обявяването на Независимостта на България. Увенчава се великото дело за независима българска държава и равнопоставеност в Европа.
На 22 септември 1908 година в Търново политици и дипломати успяват да постигнат международно признаване на Независимостта на България.
Този ден е и повод за размисъл за свободата и демокрацията, за успехите, които могат да се постигнат заедно.
Пожелавам на всички оптимизъм и вяра, че заедно можем да успеем!

Неджми Али, кмет на община Джебел

15.09.2021

Първолаците в Джебел тръгнаха с кметско пожелание „устремени, мотивирани, любопитни“

Първият звънец разтуптя сърцата на 53 първолаци в община Джебел, които влязоха в класните стаи. За всички тях имаше големи изненади. Децата получиха пълен комплект учебни пособия, подарък от кмета Неджми Али.

„Радвам се, че и тази година училищните врати се отварят празнично, за да посрещнат ученици, учители и всички, които изпращат с благопожелание за добро начало своите деца и внуци“, каза кметът, който откри учебната година в Средно училище „Христо Ботев“ в общинския център.
„Днес, денят е пълен с приятни емоции, амбиции, мечти – дори и с мъничко притеснение и вълнение от предизвикателствата, пред които сме изправени.

Сигурен съм обаче, че всички заедно – учители, родители и ученици ще направим завръщането на нашите деца в училище положително преживяване и ще им помогнем да усетят удоволствието от ученето“, посочи Неджми Али.
Той пожела на всички ученици да бъдат устремени и мотивирани, любопитни, смели в мечтите си и удовлетворени от резултатите, които постигат.

„През тази година вашето училище ще бъде по-различно и от вас ще се изисква повече отговорност, самостоятелност и дисциплина. Доверете се на вашите учители, които с любов и търпение ще ви поведат по пътя на науката и мъдростта и ще ви помогнат да опознаете света около вас. С упоритост и целеустременост усвоявайте новите знания, за да достигнете мечтите и стремежите си“, пожела кметът на Джебел.

Представители на Общинското ръководство уважиха тържествата по откриването на учебната година във всички школа в региона.

10.09.2021

В Бурса ще научат за проектите, идеите, размахът в развитието на Джебел

Новата визия на Джебел впечатли кмета на Голяма Бурсенска община Алинур Акташ, който остана очарован от видяното по време на визитата си в общинския център.

Позитивното въздействие от видяното повлия и върху въпросите, които Алинур Акташ зададе на домакина си, кмета на община Джебел Неджми Али, а именно функционирането на една община в рамките на Европейския съюз, формирането на бюджета, работата на Общинската администрация и Общинския съвет.

В Бурса ще научат за проектите, идеите и размахът в развитието на Джебел.
Продължаване на сътрудничеството, разработване на съвместни идеи и проекти с културна и икономическа насоченост – това бяха основните акценти при срещата между кметовете на Джебел и Бурса. Делегация от турската община гостува в общинския център днес.

Неджми Али запозна своя колега с проектите, заложени в програмата му още от старта на мандата, тяхното изпълнение, както и бъдещите такива за развитието на града и общината.
„Връзката между двете общини винаги е била силна. В Бурса живеят огромен брой изселнически семейства. Нашата цел е не само да запазим тези добри взаимоотношения между местните власти, но и да ги надграждаме. Това, което сме свършили към момента в общината, е най-добрата визитка за това какво можем, какви са нашите възможности и потенциал“, посочи кметът на Джебел Неджми Али.


Алинур Акташ посети новата джамия в Джебел, която бе реставрирана със съдействието на Голяма Бурсенска община. Гостът отбеляза, че при интерес от страна на местните земеделци може да се постигне партньорство в аграрния сектор, като сред опциите е и алтернативното земеделие.

07.09.2021

Тенис кортове с акрилно покритие в Джебел!

Тенис кортовете с най-висококачествената настилка в Източните Родопи ще бъдат тествани до дни от любителите на популярната игра в Джебел.
Кметът на общината Неджми Али инспектира днес дейностите по обновяването на спортния комплекс в града, като акцент е приключващият ремонт на площадката за тенис. До края на септември в актива на разширяващата се и модернизираща база ще бъдат добавени двата тенис корта с каучукова подложка с акрилно покритие, каквато настилка няма не само в региона, но и в съседни области.
Десетки джебелчани практикуват тенис на корт, но досега ползваха площадка с бетонно покритие. Те ще могат да усетят разликата от играта на корт с каучуково покритие с положени два акрилни слоя.
В началото на есента спортният комплекс в Джебел ще покрива условията за провеждане на състезания, а базата вече позволява тук да се подготвят и членове на клубове по тенис и професионални състезатели.

06.09.2021

Неджми Али: Актът на Съединението респектира Европа и света с каузата си

Уважаеми съграждани,
Днес се навършват 136 години от Съединението на Княжество България с Източна Румелия! 136 години от най-славните и достойни мигове в историята на България.
Актът на Съединението, организиран с национални сили, осъществен разумно и тактически точно, респектира Европа и света с каузата си.
Затова днес мъдростта, времето и зарядът за бъдещето, който ни дава 6 септември, трябва да отдадем почит на всички, които сбъднаха мечтите за териториална и държавна цялост на България ни.
В деня, обединил България, приемете искрените ми пожелания за здраве, успехи и благоденствие.
Честит празник!
Неджми Али, кмет на община Джебел

03.09.2021

800 порции ашуре раздадоха кметът на Джебел и районният мюфтия

800 порции ашуре бяха раздадени днес в двора на джамията в Джебел.
Отбелязването на Деня Ашуре по време на месец Мухаррем, което се организира от Община Джебел съвместно в Районното мюфтийство и местното настоятелство, вече се превръща в традиция.

„Денят Ашуре символизира братските чувства, мира и толерантността. Заедно преодоляхме много препятствия и днес се радваме на плодовете на сплотеността в този наш хубав роден край, който заедно го правим още по-добро място за живеене“, приветства присъстващите кметът на общината Неджми Али.
Поздрави на джебелчани бяха предадени от посланика на Република Турция Айлин Секизкьок, която миналата година бе гост на града. Тогава посланик и кмет заедно раздаваха ашуре.

За отбелязване е солидното присъствие в празничното мероприятие в Джебел на духовници – зам.-главният мюфтия Ахмед Хасан Бахадър, кърджалийският районен мюфтия Басри Еминефенди, мюфтиите на Хасково и Стара Загора – Ерхан Реджеб и Сейхан Мехмед.
Неджми Али и Басри Еминефенди раздадоха на всички присъстващи ашуре, помагаха им двамата местни имами.


Басри Еминефенди отбеляза, че денят Ашуре е исторически момент от създаването на човечеството и се празнува за спасяването му с Ноевия ковчег в месеца Мухаррем.
Ашуре се дава на близки, приятели и комшии без разлика каква религия изповядват. Според преданията, търсейки начин да нахрани вярващите, които се качили на кораба му, пророк Нух (християнският Ной) призовал всички да изсипят в голям съд наличната храна, с която разполагат, за да приготвят ястие.

23.08.2021

Обучение на преброители и контрольори за преброяване 2021 г. в община Джебел

Днес,  23 август 2021 г. от 10.00 часа в в киносалона на НЧ „Христо Смирненски 1924г.“ гр. Джебел се проведе обучение на одобрените преброители и контрольори в община Джебел за предстоящото преброяване на населението и жилищния фонд в България.

Още преди обучението на всички участници бяха раздадени обучителни материали, предпазни маски за многократна употреба и дезинфектанти.

По време на обучението преброителите и контрольорите се запознаха със Закона за преброяването, съдържанието на преброителните карти, начина и времето на работа, правата и задълженията им. 

Преброяване 2021 ще се проведе от 7 септември до 3 октомври на два етапа.

Първият етап ще се осъществява чрез попълване на електронна преброителна карта  по интернет от 0.00 часа на 7 септември 2021 г. до 24.00 часа на 17 септември 2021 година.

Вторият етап ще се проведе от 18 септември до 3 октомври – с преброители, които ще посещават домакинствата в часовете от 8.00 ч. до 20.00 ч. всеки ден, включително събота и неделя.

18.08.2021

Кабинетът реши: Община Джебел ще управлява за срок от 10 години „Средновековна крепост Устра”

Министерският съвет прие решение за безвъзмездно предоставяне за управление на археологическа недвижима културна ценност – публична държавна собственост, на община Джебел за срок от 10 години.

„Средновековна крепост Устра” с класификация на единична археологическа недвижима културна ценност и категория „национално значение“ се намира в област Кърджали, община Джебел, в землището на с. Устрен, посочват от правителствения пресценър.

Дейностите, свързани с опазване на културната ценност и осъществяването на други научни, културни, образователни и туристически дейности ще извършват в съответствие с изискванията на Закона за културното наследство от Регионалния исторически музей – Кърджали.

Припомняме, че Община Джебел направи постъпки за предоставяне на управлението върху крепостта, за да може да се реализира програмата за развитие на туризма в региона, която бе представена в началото на мандата от кмета Неджми Али.

10.08.2021

9 месеца след трагедията в Ридино: Благодетели възстановиха изгорялата къща

Изпепелената от пожар къща в джебелското село Ридино преди 9 месеца вече е напълно възстановена, а днес обитателите й получиха ключовете от хората, които финансираха ремонта.

Припомняме, че инцидентът стана на 8 ноември миналата година, когато в огнените пламъци загина 62-годишният стопанин на дома. Къщата, която не била застрахована, изгоря до основи.

Община Джебел, местното население на Ридино в лицето на Илхан Емин и гурбетчиите Себо Кълъч, Динчер Кабадайъ и Фартин Дурмуш организираха благотворителна кампания за нов дом на останалите без покрив техни земляци.

Днес при благодарните стопани да връчат ключовете за новия дом дойдоха кметът на община Джебел Неджми Али, председателят на Общинския съвет Сейфи Мехмедали, кметът на Ридино Илхан Емин и дарителят Себо Кълъч.

08.08.2021

11 села в Джебелско с нови асфалтирани улици

Лятната кампания за асфалтиране на улици в населените места в община Джебел е в разгара си. Тя е акцент в програмата за развитие на общината, представена от кмета Неджми Али в началото на управленския мандат.

Ремонтирани са вече участъци в 11 населени места – Добринци, Генерал Гешево, Устрен, Ямино, Мрежичко, Козица, Ридино, Рогозче, Душинково, Полянец и Китка, съобщи кметът на общината Неджми Али след обход на обектите.

Кампанията „Край на кърпежите на черни пътища, асфалтът решава проблемите завинаги“ продължава.

06.08.2021

Превантивни мерки срещу разпространението на пожари в Джебелско

Извънредно заседание за намаляване на рисковете от пожари се проведе в Джебел днес. В него участваха представители на всички институции, които имат отношение към превенцията за намаляване на риска от пожари, каквито възникнаха на различни места в Източните Родопи в последните дни.

В Джебел са набелязани необходимите мерки за превенция и недопускане на пожари, гласи новината от проведеното съвещание на кмета на общината Неджми Али и ръководителите на местните звена за „Пожарна безопасност и защита на населението“ и „Охранителна полиция“ с кметовете на населени места. Обсъдена бе актуалната ситуация в Джебел и района, свързана с повишената пожароопасност, вследствие на метеорологичните условия – високи температури и  засушаване.

Всеки един от кметовете и наместниците е инструктиран за правилата за пожарна безопасност. Те ще сведат до знанието на земеделските стопани и местните жители набелязаните мерки, в това число и забраните за изгаряне на стърнища и други растителни отпадъци, за използване на огън в близост до горски територии и др.

Физически лица, преминаващи или пребиваващи в горския фонд на община Джебел, ще бъдат изрично предупреждавани да спазват противопожарните правила.

Кметовете са в режим на постоянен контрол по изпълнението на предвидените противопожарни мерки и мероприятия в горския  и земеделски фонд на община Джебел.

23.07.2021

След среща с министър Комитова: Продължава ремонтът на пътя от спирка „Джебел“ до Рогозче!

Ремонтът на 15-километровия участък от Рогозче през Джебел до пътя за „Маказа“ ще бъде възстановен. Ще продължат дейностите и на другите стартирали преди два месеца ключове пътни обекти в област Кърджали.
Това е новината от проведената днес среща на министъра на регионалното развитие и благоустройството арх. Виолета Комитова с представители на местната власт и фирмите, извършващи текущи ремонти и поддръжка на републиканската пътна мрежа.

От област Кърджали в разговора участва кметът на Джебел Неджми Али.

Тревожно писмо от Община Джебел за спрян ремонт на важни пътни участъци е една от причините за кадрови промени в Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ), съобщават медиите. На 20 юли министър Комитова уволни председателя на Управителния съвет на АПИ Апостол Минчев заради „замразени“ пътни ремонти в някои региони в страната.

Дни преди това кметът на Джебел Неджми Али е изразил притесненията си от преустановените ремонтно-възстановителни дейности по републикански път III-508, в частта находяща се на територията на Община Джебел, посочват още медиите. Освен 15-километровия път, кметът отбелязва и невъзможността да се използва за движение участъкът Самодива – разклон Стоманци, който е затворен за движение повече от три месеца за рехабилитация и укрепване поради установено свлачище.

С писмото на шефа на АПИ до Областното пътно управление в Кърджали „замразен“ бе и ремонтът на пътя Бял извор-Жълтуша-Неделино.

„Писмото на Минчев няма юридическа стойност и ще бъде отменено веднага след назначаване на ново ръководство на АПИ, което се очаква да стане до един-два дни“, каза на срещата министърът. Тя заяви, че започнатите ремонти ще продължат до тяхното завършване, а плащанията ще се извършват поетапно на траншове.

„Правим всичко възможно извършените до момента ремонтни дейности по републиканските пътища да бъдат разплатени на строителните фирми“, увери министър Комитова.

По време на продължилия повече от три часа разговор представителите на местната власт информираха архитект Комитова за инфраструктурните обекти, по които е започнат ремонт и рехабилитация и които са били спрени. Те увериха, че по-голямата част от обектите са вече частично изпълнени, но дори и извършените по тях дейности не са били разплатени от АПИ, като за някои от тях плащания не са правени още от началото на годината.

На срещата стана ясно, че фирми-изпълнители са получавали от АПИ задания за изпълнение на дейности със закъснение за по-ранен период.

„Цялата порочна практика, формулирана като текущ ремонт и поддръжка трябва да бъде променена“, каза регионалният министър, защото според нея под прикритието на формулировката текущ ремонт и поддръжка в редица случаи се извършва ново строителство без съответните за това документи.

„Трябва да се изгражда свързаност между отделните региони, строителството не трябва да спира и не може да се избират територии, в които да се работи по политически линии, убедена съм в това“, подчерта Виолета Комитова и беше категорична, че строителството няма цвят и е на българските граждани.

Министърът на регионалното развитие и благоустройството предложи на участниците в срещата да започне провеждането на подобни регулярни срещи с ръководството на МРРБ поне веднъж на всеки три месеца.