Макар и в необичайна форма – в режим „като на филм“, лишени от възможността да грабнат овациите на овациите на публиката, талантите на Джебел отбелязаха с настроение и богата програма Международния ден на майчиния език.

„Миналата година пяхме, танцувахме и рецитирахме пред препълнения салон на читалището в Джебел. Тази година сме приятно изненадани от видеото с нашите изпълнения и приятелите ни от различните училища. Пеем, танцуваме и рецитираме като в красив филм“, коментираха от Танцова група към Народно читалище „Христо Смирненски“ в Джебел.

Община Джебел отбелязва Международния ден на майчиния език – 21 февруари, в условията на пандемия от COVID-19  и без масови мероприятия. Изпълненията на певците, танцьорите, рецитаторите и театралите бяха събрани във видео, което се излъчва в Мрежата.

В празничната програма участват Симона, Еджрин, Алекс и Мелда от Средно училище „Христо Ботев“ в Джебел, рецитаторите от Основно училище „Христо Смирненски“ в село Рогозче, Ляра Ферди от ПГ „Руска Пеева“ в Джебел, театралният състав на детската градина в село Припек, танцовата група към читалището в Джебел, талантите от Основно училище „Васил Левски“ в село Устра.

Денят на майчиния език се чества ежегодно по света от 2000 година насам с цел насърчаване на многоезичието и културното многообразие, а датата е избрана от ЮНЕСКО неслучайно. На 21 февруари 1952 г., в Дака – столицата на днешен Бангладеш, от куршумите на полицейски служители са били убити студенти – участници в демонстрация за защита на родния си език – бенгалски, който те са поискали да се признае за официален език на страната.

Днес в света се говори на повече от 6 000 езика, като 96% от тях се използват от малка група хора (около 4% от населението на планетата), 2 500 от тях са застрашени от изчезване, като 33 са европейски.

„Не е достатъчно само да бъде докосван и ползван като подарък, майчиният език трябва да се развива, да се изучава книжовно. И това е наш дълг. Всичко, което видяхме на нетрадиционната сцена от децата на Джебел на този 21 февруари, ни зарежда и задължава“, заяви кметът на Джебел Неджми Али.