УВАЖАЕМИ  РЕПРЕСИРАНИ,

УВАЖАЕМИ Г-Н ПРЕДСЕДАТЕЛ,

ВАШЕ ПРЕВЪЗХОДИТЕЛСТВО Г-ЖО СЕКИЗКЬОК,

УВАЖАЕМИ Г-Н ЕФКАН АЛЯ,

УВАЖАЕМИ  ГОСПОДА ЗАМЕСТНИК ПРЕДСЕДАТЕЛИ НА ДПС,

УВАЖАЕМИ  Г-Н Заместник- Главен мюфтия на Р.България;

УВАЖАЕМИ  Г-Н ОБЛАСТЕН УПРАВИТЕЛ,

УВАЖАЕМИ  ДАМИ И ГОСПОДА  НАРОДНИ ПРЕДСТАВИТЕЛИ    

ОТ БЪЛГАРСКИЯ И ТУРСКИЯ ПАРЛАМЕНТ,

 

УВАЖАЕМИ  Г-Н ГЕНЧОГЛУ,

УВАЖАЕМИ  ДАМИ И ГОСПОДА КМЕТОВЕ НА ОБЩИНИ ОТ Р.

БЪЛГАРИЯ И Р. ТУРЦИЯ,

 

УВАЖАЕМИ  ГОСТИ ОТ СТРАНАТА И ЧУЖБИНА,

СКЪПИ ДЖЕБЕЛЧАНИ,

 

19-ти Май е Денят на смелостта за джебелчани.

Ден за силни думи и за презареждане на демокрацията. Вятърът, който задуха от площада преди 33 години постави началото на демократичните промени в България.

Ден и за повече усмивки, защото заедно превръщаме родния край в една модерна европейска община. Променяме и градим!

След две години ограничения заради пандемията от COVID-19, като кмет на община Джебел имам удоволствието да Ви поздравя с добре дошли на празника на града ни – на площад ,,19-ти май‘‘.

Площадът, където за пореден път ще покажем нашата заедност и нашата сила. Те са завещание от поколения за поколения джебелчани.

 

19-ти Май се превърна в историческа дата, изпълнена с много емоции в нашата памет. Затова след 34 години все още се събираме, за да изразим нашата почит към организаторите начело с нашият почетен председател
д-р Ахмед Доган и участниците в протестите срещу погазването на човешките права в България.

Техните действия положиха началото на промените в България и превърнаха 19-ти май в ,,Ден на демокрацията‘‘. На тази дата демократично мислещите хора от всички краища на света се събираме, за да покажем, че не сме и няма да забравим героите от тези събития.

 

УВАЖАЕМИ СЪГРАЖДАНИ,

УВАЖАЕМИ ГОСТИ,

 

Днес Турция също чества 19-ти май, празник на ,,Младежта и спорта и ден за възпоменаване на Ататюрк‘‘ ( 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı).

Позволете ми и от Ваше име да им честитим празника и да им пожелаем много здраве и успехи на турския народ.

От две години и половина съм ваш кмет на община, но за първи път имам честта да произнасям празнично слово пред Вас. Тази година обаче искам да кажа няколко думи не за празника, а за отговорността, която всички носим. Носим я пред този град и неговите хора.

Градът ни празнува с вярата, надеждата и мъдростта. На фона на петдесетгодишната ни история, нашите 2 години и половина са като мигване на окото. От гледна точка на човешкия живот обаче, това е време, което не трябва да бъде пропилявано.

Пандемията от COVID-19 завладяла целият свят не подминава и нас и забави изпълнението на заложените проекти и идеи в ,,Програмата за развитие на община Джебел‘‘, но въпреки това има какво да отчетем.

Изминаха 30 месеца от началото на мандата. Сякаш вчера бе денят, в който с гласа си подкрепихте идеите за развитие на нашия роден край. Приехте изцяло общата ни воля, да превърнем Джебел в мястото, което да бъде нашият дом. Гласувахте за това, Джебел да се откъсне завинаги от своята застиналост и безвремие. Пожелахте промяната, в която повярвахме и знаехме, че заслужаваме.

След 30 месеца от началото на промяната е редно да се запитаме- наистина ли сме направили правилния избор?

Първото нещо, което бързам да изразя, е че гласувайки за кандидата на ДПС в мое лице, поставихте началото на връщането към нормалността.

За първи път от много години се яви кандидат за кмет с ясна, конкретна и изпълнима управленска програма. Повече от нормално е програмата на избрания кандидат кмет да намери своята реализация.

Днес, е време да разберем, че тя не е била програма на хартия и голи слова. След 30 месеца е време да разберем, че програмата ни в никакъв случай не е била изпразнена от смисъл и съдържание. Съвсем естествено нейно състояние е да се превърне в реални дела – неща, които всеки може да види и усети. Ако не си имал път довчера, днес да се прибираш до своя дом по нов път. Ако не си имал вода – да имаш вода в своя дом, така, както е редно да живееш в една подредена община.

Естествено проявление на политическата и човешка коректност е избраният кмет да се отчете пред своите избиратели. Естествено е, защото той изпълнява програмата не за себе си, а за своите избиратели.

За това кратко  време постигнахме много. Джебел и всичките населени места се промениха и продължават да се променят.

Преди 2 години и половина дадохме старт на плана ,,Джебел‘‘. Заедно превръщаме общината от периферия в център. За Джебел вече се говори с респект.

 • Нов асфалт в селата. Над 20 км. вътрешноулична мрежа бе асфалтирана в селата;
 • Над 70% са решени проблемите с водоснабдяването, като са водоснабдени 8 населени места, в които е нямало такова откакто съществуват селата;
 • Изградени са 11 детски площадки не само в града, но и в селата, както и един стрийт фитнес на градския стадион;
 • Имаме изцяло реновирани 3 тенис – корта и 3 изкуствени игрища за футбол;
 • 4 населени места, в които липсваха сгради на кметства, вече имат такива и предоставят услуги на населението;
 • Вечният проблем, който се поставяше на всички събрания във връзка с уличното осветление, е разрешен почти на 90%. Уличното осветление бе изцяло подменено с LED осветление, като в момента светят над 1000 нови улични тела, които са допълнително поставени на територията на цялата община; Джебел вече може да се види от самолет.
 • Имаме изцяло нова светеща входна табела с LED осветление, която посреща жителите и гостите в тъмната част на денонощието. Между ,,светещия вход‘‘ и първите сгради на Джебел е изградено улично осветление с нови електрически стълбове, която се оформи като зона кръстена ,,алея на светлината‘‘.
 • Към днешна дата приключи първият етап от изграждането на обект ,,Ремонт на улична мрежа на територията на община Джебел‘‘, който бе реализиран с подкрепата на ПГ на ДПС и лично на председателя на ДПС- г-н Мустафа Карадайъ, за което му благодарим.
 • Обновени са над 11 200 м2 тротоарни площи със съответните нови бордюри;
 • Изцяло са реновирани, обновени и асфалтирани паркингите в междублоковите пространства, като всичките са с положена хоризонтална маркировка и LED осветление;
 • Централната градска част е с изцяло нова визия, където се намираме в момента;
 • Реновирана и изградена е нова пешеходна улица;
 • Има изградени нови тротоарни площи и изградена улична инфраструктура и в кварталите на града;
 • Изградихме изцяло нов пеещ фонтан със синхронизирано LED осветление в центъра на града, който за сега все още не пее, но надявам се догодина да пропее…… Миналата седмица заработи и вторият светещ фонтан.
 • Имаме изцяло реновиран и разширен модерен общински пазар за зеленчуко – производителите, който вече функционира от 3 дена;
 • От днес, смея да кажа, че джебелчани вече имат една нова и модерна придобивка. А именно мултифункционалната зала в читалището, която ще може да посреща най-добрите театрални постановки със съответното озвучаване и сценично осветление, но и не само – А бих казал, че джебелчани вече си имат своята кино арена Джебел с на-модерната съраунд система за озвучаване и съвременен прожекционен екран. Бих казал, че това вече е черешката на тортата.

УВАЖАЕМИ ДАМИ И ГОСПОДА,

Освен за настоящето, трябва да се грижим и за нашето бъдеще – нашите деца. Подкрепяме и реализираме проекти, за да подпомогнем техният успешен и равен старт в живота наравно с децата от големите градове. Може да сме малка община, но за Джебел вече се говори в цялата страна, заради добрите примери, които даваме.

 • Нашата гимназия е сред 55-те средни училища в страната с изградени STEM кабинети. В плана за възстановяване и устойчивост са предвидени средства за подобни центрове във всяко училище. Ние вече имаме изграден такъв център. Чрез него ние даваме надежден старт на нашите деца, за да могат да се развиват във всяка конкурентна среда. Центърът е оборудван по последна дума на техниката с изцяло дигитални зони, снимачни студиа с 3D- принтери, очила за виртуална реалност и много други дигитални джаджи.
 • В този контекст изцяло обновихме 10-те спални помещения в двете детски градини в гр. Джебел, като беше подменена изцяло легловата база, като една част от тях се оказаха от недалечната 1975 година…………….а най новите от 1994 година ( Тук искам да благодаря на г-н Кяшиф Кяшиф – нашият местен бизнесмен за подкрепата му в това направление). В дворовете на детските градини има изградени нови детски площадки за малчуганите.

 

Наравно с децата във фокуса на вниманието ни са и нашите родители и близки, защото силата на едно общество идва от неговата непрекъсната връзка между поколенията.

 • В условията на продължителна социална изолация породена най-вече от COVID-19, спечелихме проект за предоставяне на услугата ,,Топъл обяд‘‘ на уязвимата част от нашите съграждани, като увеличихме предоставянето на тази услуга от 170 потребители на 750 души в рамките на цялата община. Водим регистър на нуждаещите се и го актуализираме през 3 месеца, като работим в много тясна връзка с БЧК, чрез които периодично биват подпомагани стотици наши съграждани с хранителни пакети.
 • Паралелно вървят дейностите по ,,Патронажна грижа‘‘ и ,,Личен асистент‘‘;
 • Имайки предвид, че почти 2/3 от населението на община Джебел се намира извън пределите на страната, чрез интерактивният ни сайт предоставяме информация за нормативните изменения касаещи гражданите. Тук искам да спомена, че Община Джебел е общината, която предоставя над 100 вида административни електронни услуги, като възможности за електронни плащания на данъци, такси и услуги.

Община Джебел има значителен потенциал за развитие на туризма и през годините полага последователни и целенасочени усилия в посока превръщането на Джебел в атрактивна и предпочитана туристическа дестинация.

 • След активна комуникация с Министерство на културата Средновековната крепост ,,Устра‘‘ беше предоставена безвъзмездно за стопанисване и управление на община Джебел за срок от 10 години.

 

Един от основните акценти в програмата за развитие на община Джебел за балнеолечението и културно-историческия туризъм не можа да бъде реализирано поради световната пандемия от  COVID-19, която засегна най-вече сектора – туризъм.

Надяваме се през следващите години да привлечем стратегически инвеститори и да съчетаем балнеолечението с културно-историческия туризъм за което общината ни има сериозен потенциал със своите природни дадености. Следва обаче да бъде отбелязано, че културно – историческият туризъм набира все по – голяма сила в пределите на община Джебел.

 

СКЪПИ ПРИЯТЕЛИ,

 

Може да продължим да изброяваме още много…., защото наистина темпото е неимоверно високо в община Джебел, екипа работи на макс.

Подкрепата, която ни дадохте миналата година на всички избори, подкрепяйки политическата партия, която представлявам, а именно ДПС бе своеобразна оценка от Ваша страна за работата на нашия екип. Това ни стимулира още повече, че се развиваме в правилната посока и ни дава още повече сили да продължим в това направление.

Благодарности….

 

 

УВАЖАЕМИ ДЖЕБЕЛЧАНИ,

УВАЖАЕМИ ГОСТИ,

 

В този ден искам да благодаря за усилието на всеки един от вас – за усилието да пазим, за желанието да градим, за хъса да искаме. Благодаря Ви и за доверието, което се стараем да заслужаваме всеки ден.

 

И в този прекрасен ден Ви пожелавам от сърце да сте здрави. Нека имаме мъдростта да различаваме правилното от неправилното. И силата да избираме доброто, както за големите решения, пред които сме изправени, така и във всекидневните ни малки избори, в отношението ни един към друг. Нека изберем да бъдем добри хора, защото това дава смисъл на живота.

 

БЛАГОДАРЯ ЗА ВНИМАНИЕТО!

БЪДЕТЕ ЗДРАВИ!

 

Sağlıcakla kalın

Teşekkür ederim