„Всекидневните Ви усилия, любов и гостоприемство грижовно съхраняват наследеното от предците и извайват духа на настоящето, хвърляйки мост към бъдещето. Вярвам, че то ще е благодатно, споделено и по-справедливо за всички нас, които милеем за Отечеството ни“. С тези думи се обръща президентът на България Румен Радев към кмета на Джебел Неджми Али и жителите и гостите на града. Поздравителният адрес е по повод празника на града.
„Прекланям се пред паметта на всички наши шехиди и отдавам почит към нашите ветерани в този важен ден, в който отбелязваме 33-та годишнина от мирните протести, започнали на 19 май 1989 г. в Джебел срещу потисничеството, преследването и асимилационната политика на комунистическия режим срещу турците в България и другите мюсюлмани.
Борбата за идентичност, демокрация и свобода на турците в България е един от най-големите удари срещу комунистическия режим.
Тази славна съпротива несъмнено е неразделна част от историята на движенията за демокрация и свобода в цяла Източна Европа“, се посочва в приветствието на турския президент Реджеп Тайип Ердоган, прочетено от зам.-председателя на Партията на справедливостта и развитието Ефкан Аля.
„Площад „19 май“ отново събира минало, настояще и бъдеще! Днес повече от всякога трябва да помним уроците от миналото, за да имаме успешно и спокойно бъдеще. Бъдеще, което заедно градят неуморно хората на Джебел – най-голямото богатство на общината. Бъдеще, в което младите хора виждат перспектива за развитие в родния си край, а възрастните се радват на достойни старини“, пише в поздрава си Илияна Йотова, вицепрезидент на Република България.
„Позволете ми да Ви поднеса сърдечните поздрави на един специален за нас човек – нашия почетен председател д-р Ахмед Доган!
На нас от този площад най-много ни отива да кажем, че имаме мисия. 32-години ние следваме евроатлантическите ценности и зададохме такава посока за развитието на България, защитавайки демокрацията“, заяви на площад „19 май“ Мустафа Карадайъ, председател на ДПС.
„Всеки ден трябва да защитаваме и да отстояваме мира и демокрацията. Те не са даденост. Те са ценност, за която всеки ден трябва да се борим“, подчерта лидерът на ДПС.
Нека в този празничен за Вас ден бъде отдадено заслуженото на всички, които с трудолюбие и вяра в по-доброто и светло бъдеще съградиха и продължават да съграждат днешния облик на града. Облик, в който духът и ценностите са водещи и Вие като съвременници не преставате да давате част от себе си“, заяви областният управител на Кърджали Даниел Делчев, който бе сред гостите на Джебел в празничния 19 май.
На празника на Джебел присъстваха и посланикът на Р Турция в България Н. Пр. Айлин Секизкьок, зам.-главният мюфтия на България Бейхан Мехмед, зам.-председателят на ДПС и кмет на община Кърджали д-р инж. Хасан Азис, зам.-председателите на ДПС Ахмед Ахмедов и Станислав Анастасов, зам.-председателят на НС Мукаддес Налбант, зам.-председателят на ПГ на ДПС Хамид Хамид, членовете на ЦОБ Филиз Хюсменова и Камен Костадинов, председателят на Младежко ДПС и народен представител Сезгин Мехмед, областният председател на ДПС Кърджали Ресми Мурад, народните представители Байрам Байрам, Адлен Шевкед, Павлин Кръстев, Джейхан Ибрямов, Мюмюн Мюмюн, Елхан Кълков, Хайри Садъков, Гюнер Ахмед, Севим Али, Фатме Рамадан, Ешереф Ешереф.
Събитието уважиха още почетният председател на Конфедерацията на балканските турци в Турция Турхан Генчоглу, генералният консул на Р Турция в Пловдив Корхан Кюнгерю, депутатите от турския меджлис Зафер Саръкая и Емине Гьозгеч от АК парти, Юксел Йозкан от Републиканската народна партия – CHP, Фахретин Йокуш и Орхан Чакърлар от Партията на доброто – İYİ parti, кметът на побратимената община Йълдъръм, Бурса, Октай Йълмаз, кметът на община Нилифер, Бурса, Тургай Ердем, председателят на Балгьоч – Бурса, Гьокан Сьозючетин, областни и общински председатели и общински кметове на ДПС от областта и страната.