С огромно неудовлетворение Ви съобщавам, че поради обявената от Световната здравна организация пандемия, тази година няма да се проведе отбелязването на събитието от 19-ти май 1989 година. Това съобщава кметът на Джебел Неджми Али в профила си във Фейсбук.

Вижте пълния текст:


Уважаеми съграждани,

скъпи джебелчани,

За хилядите наши земляци по света 19-ти май и Джебел са времето и мястото, на което джебелчани се срещат на площада. Повече от тридесет години се събираме за да произнесем възпоменателните речи. Така изразяваме нашата почит към организаторите и участниците в протестите срещу погазването на човешките права в България. Събирахме се, за да покажем на света, че не сме и няма да забравим героите на събитията от 19-ти май.

Тази дата е най-значимата за нас – гражданите и земляците от община Джебел.

Отбелязването на историческите събития се превърна в Ден на Джебел. Превърна се в очакван с много вълнения ден на срещи помежду ни. Многото и разнообразни мероприятия по този повод бяха съпътствани от спортни състезания, песни и стихове от трибуната на площада.

За голямо съжаление, тази година за първи път от 30 години се налага да се лишим от отбелязването на ,,Деня на Джебел- 19-ти Май‘‘.


Скъпи земляци,

скъпи граждани на Джебел,

С огромно неудовлетворение Ви съобщавам, че поради обявената от Световната здравна организация пандемия, тази година няма да се проведе отбелязването на събитието от 19-ти Май 1989 година.

Причината е известна – светът е изправен пред надвисналата опасност от коронавируса – COVID-19. Нека спазим предписаните противоепидемични мерки. Така ще опазим себе си и близките, за да оцелеем.С Уважение,

Искрено Ваш,


Неджми Али – кмет на община Джебел