„За да имаме днес богатството Майчин език, следва да отбележим, че той е воювал по своему, за да ни даде силата си. Не е достатъчно само да го докосваме и ползваме само като подарък, а да се прекланяме пред него и да приемем като наш дълг да го развиваме.

Деца на Джебел, изучавайте майчиния език книжовно, за да бъдете силни и значими. И независимо къде ще ви отведе след години животът, с майчиния език ще запазите родния край в сърцата си. Където и да отидете по света, с майчиния език винаги ще се връщате в Джебел“, това послание отправя кметът на Джебел Неджми Али към децата в общината.

 

Денят на майчиния език се чества ежегодно по света от 2000 година насам с цел насърчаване на многоезичието и културното многообразие, а датата е избрана от ЮНЕСКО неслучайно. На 21 февруари 1952 г., в Дака – столицата на днешен Бангладеш, от куршумите на полицейски служители са били убити студенти – участници в демонстрация за защита на родния си език – бенгалски, който те са поискали да се признае за официален език на страната.

Днес в света се говори на повече от 6 000 езика, като 96% от тях се използват от малка група хора (около 4% от населението на планетата), 2 500 от тях са застрашени от изчезване, като 33 са европейски.

Десетки ученици предизвикаха бурни овации с програмата си в Международния ден на майчиния език, който бе отбелязан в салона на читалище „Христо Смирненски“ в Джебел.

Ръководството на Общината уважи програмата на децата, като зам.-кметът Ергин Юсеин приветства участниците в проявата и отправи поздрави към тях от кмета Неджми Али, чието присъствие бе възпрепятствано поради здравословни причини.

„Майчиният език е онази ценност, без която няма как да надграждаме нашата ценностна система. Без обръщането на внимание към майчиния език, няма как да говорим за толерантност, идентичност и многообразие.

Отбелязването му не е само един празник, то е и един повод да се обърнем към управляващите и институциите, които трябва да осигурят онези условия, в които общностите да развиват и обогатяват майчиния си език“, отбеляза в словото си Ергин Юсеин.