„Джебелските мирни протести превърнаха 19-ти Май в ,,Ден на демокрацията“. Денят и Площадът, откъдето задуха вятърът на промяната в нашата страна“, посочва в обръщение за Деня на Джебел кметът на общината Неджми Али.

 

      Уважаеми дами и господа,

       Скъпи съграждани,

         Днес е 19 МАЙ – Ден на ДЖЕБЕЛ, превърнал се в историческа дата, изпълнена с много емоции в нашата памет.

        Площадът в Джебел пък е мястото, откъдето задуха вятърът на промяната в нашата страна. Затова повече от 30 години ние се събираме там, за да изразим нашата почит към организаторите и участниците в протестите срещу погазването на човешките права в България. Техните действия донесоха първата глътка демокрация в България и превърнаха 19-ти май в Ден на Джебел.

          На тази дата ние се събираме от всички краища на света, за да покажем, че не сме и няма да забравим героите от тези събития. Няма да забравим дните, в които в центъра на Джебел покълваше демокрацията!

          Дали е възможно днес да си представим? Онзи дух на хилядите хора, жадуващи единствено свободата и своите права. Правото да носиш гордо името, дадено ти от родителите, правото да гледаш с вдигната глава и право в очите. В очите на онази власт, която не прощаваше свободното мнение. Да бъдеш себе си, под угрозата на оръжието, с което онази власт не се страхуваше да борави. Митингът на 19 май 1989 година отприщи вятъра на промяната. От нашия малък град се разрази бурята в цяла Източна Европа. И тя достигна до границите между двата свята. Геополитическите мащаби са нищожни за човешкия дух, когато е изпълнен с желание за свобода.

       Джебелските мирни протести превърнаха 19-ти Май в ,,Ден на демокрацията“. Денят и Площадът, откъдето задуха вятърът на промяната в нашата страна. Този ден е двойно по-значим за джебелчани, защото на тази дата Джебел празнува и своя празник.

За нас този ден е ново начало, но и ден на размисъл и равносметка за постигнатото – от всеки един от нас и от всички заедно.

         Не би било пресилено да се каже, че корените и историята ни са орисали Джебел на успех. Силният дух на града е заредил джебелчани със сила да се борят за мечтите си и да не спират по средата на пътя. Да се справят в трудни времена, да мислят за себе си като общност от хора с общи цели. Имаме и предизвикателство, което устоя на времето – да бъдем мултиетническа община без етническо напрежение и конфликти.

 

 Уважаеми Джебелчани,

 Скъпи съмишленици,

        Няма бъдеще без достойно минало и настояще. Нашите предци са изнесли подобаващо на плещите си тежката отговорност да ни завещаят постигнатото от тях. Кога ако не днес трябва да отдадем почитта и признателността си към достойните и храбри джебелчани, чиито дела и днес предаваме от уста на уста и от поколение на поколение! Нека не забравяме, че местният ни патриотизъм е най-добрият учебник за нашите деца!

       Трудностите напоследък изпълниха мислите и ежедневието ни. Позагуби се радостта от лицата ни. Не се съмнявам и за миг, обаче, че всеки от вас носи в сърцето си обичта към родния край и близките хора. Ежедневно в контактите си с Вас се убеждавам как всеки се опитва да преживее с достойнство тежките моменти.

         Джебел днес се опитва да стане един модерен европейски град. Заслугата за това е на всички ни. Веднъж набрали скорост за развитие във вярната посока, всички ние искаме и повече, и по-бързо да се случват нещата в нашата община. Заради децата ни, заради доброто им бъдеще.

        Днес ние по-често от всеки друг път говорим открито за проблемите си – за социалните, за икономическите, за екологичните. Радваме се на всяка стъпка по пътя към тяхното разрешаване, вадим си поуки и умножаваме усилията си.

        Европейските практики неусетно навлязоха в стандартите ни на мислене и работа. Джебел е един от малкото градове в страната, които имат какво да пожелаят по работата с европейски проекти. Фактът, че продължаваме да печелим европейски средства с идеите си идва да подскаже, че ние няма да се спрем пред перипетите и ще полагаме огромни усилия, за да продължим по начертания ни път да превърнем Джебел в едно уютно и приятно място за живеене.

         Дребните партийни страсти отдавна отстъпиха място на големите идеи, които срещат масова подкрепа за реализацията си. Успехът при нас се дължи на нашата последователност и адекватност, което е в резултат от работата на всички джебелчани. Това е верният път, по който макар и бавно вървим към постигане на европейските стандарти на живот.

         Драги Джебелчани,

         За голямо съжаление, и тази година се налага да се лишим от отбелязването на ,,Деня на Джебел – 19 Май“. Причината е известна – пандемията от COVID-19, която завладя целия свят. В този ден всеки един от нас чувства силата на единството, на свободата, на извоюваната демокрация, в своето сърце. Защото енергията на онези събития отпреди 32 години все още продължава да ни движи напред в отстояването на нашите права и свободи. Тази наша кауза е площадът на единството.

,,Денят на Джебел – 19 Май“ е в нашите сърца, но най-важното е опазването на живота и здравето на хората!

           И нека в този ден си пожелаем да сме здрави и задружни, за да направим живота си по-добър. Нека късметът и берекетът се настанят в дома на всеки един джебелчанин и нека всяко дете се гордее, със своята община, както ние се гордеем с нея!

        За мен като кмет на община Джебел е висока отговорност и голяма чест да съм в услуга на общината и на всеки един от вас. Моят труд и този на служителите на общинска администрация е възможен благодарение на вашата подкрепа, вашата критичност и препоръки. Не ни спестявайте критики, но споделяйте с нас и позитивите и добрите си идеи за развитието на Джебел! Това е нашата община, която искаме да управляваме заедно като добри стопани!

        Бъдете здрави, бъдете силни, бъдете единни!

        Честит ,,19-ти Май – Ден на Джебел‘‘! Честит „Ден на демокрацията“!

 

С уважение,

Искрено Ваш,

Неджми Али

Кмет на Община Джебел

 

24rodopi.com