Трябва да покажем солидарност и съпричастност към съседна Турция и Сирия, апелира кметът на Джебел Неджми Али по време на заседание на групата на Renew Europe в Комитета на регионите в Брюксел.
Неджми Али, който е бивш евродепутат и представлява България в Асамблеята на представителите на местните и регионалните власти в Европейския съюз, предложи пленарното заседание на Комитета на регионите, което ще се проведе по-късно днес, да започне с едноминутно мълчание в памет на загиналите в опустошителните земетресения.
„Съседна Република Турция, е в изключително затруднено положение през последните няколко дни, в следствие на опустошително земетресение с магнитуд 7,8 по скалата на Рихтер. Смята се, че това е едно от най-силните земетресения в региона от повече от 100 години насам“, отбеляза кметът на Джебел.
В изказването си пред групата той посочи, че различни страни вече започнаха да организират спасителни и благотворителни операции, като Азербайджан и България са сред първите. Виждаме, че Великобритания и САЩ също са сред първите, които потвърждават готовността си да предоставят цялата необходима помощ, допълни Неджми Али.
В тези много трудни времена трябва да покажем солидарност и съпричастност с Република Турция и съседна Сирия, призова той.
„Първо, радваме се да чуем, че Европейският съюз мобилизира и активира Механизма за гражданска защита на ЕС. Европейският съюз трябва да активира всички възможности и сили, за да разположи незабавно екипи за издирване, спасителни и медицински екипи, които да подпомагат местните спасителни екипи.
Второ, трябва да мобилизираме хуманитарна помощ за Турция и Сирия, тъй като въздействието на земетресението е мащабно – стотици сгради се срутиха, оставяйки хиляди хора по улиците през зимния сезон. Изпращането на медицински екипи – обучени лекари и медицинско оборудване е от първостепенно значение.
Трето, трябва да поддържаме много добър комуникационен канал с нашите турски и сирийски колеги и съответните правителства, за да обмислим изпращането на каквото е необходимо на засегнатите региони.
Наясно сме, че броят на смъртните случаи продължава да нараства и, че спасителните операции се борят с времето и трудните метеорологични условия. Ето защо, нашите незабавни действия са повече от необходими!
Нашите най-искрени съболезнования са за всички, които са загубили любимите си хора!“, заяви Неджми Али.