Увеличаване на хуманитарната помощ и активизиране на фондовете за подпомагане при кризисни ситуации за Турция и Сирия. Поддържане на комуникационните канали с нашите турски и сирийски партньори както и със съответните правителства, като същевременно бъдат подпомагани засегнатите региони.
Призивът от Родопите към Европейския съюз (ЕС). Кметовете на Джебел, Рудозем и Белица, които представят България в Комитета на регионите в Брюксел, изпратиха писмо до председателите на Европейската комисия, Европейския съвет и ЕП-Урсула фон дер Лайен, Шарл Мишел и Роберта Мецола.
Неджми Али, Румен Пехливанов и Радослав Ревански настояват още за организиране на благотворителни кампании на ниво ЕС, както и повишаване на информираността чрез официалните канали, разпространяващи информация относно възможностите за подкрепа.
„Необходими са незабавни спешни действия: ето защо, като членове на Комитета на регионите, ние сме готови да подкрепим всяка инициатива на ниво ЕС за подпомагане на пострадалите от земетресенията в двете страни“, посочват в писмото кметовете.
Турция и Сирия бяха засегнати от опустошителни земетресение с магнитуд 7,7 по скалата на Рихтер, последвано от множество вторични трусове. Това е едно от най-мощните земетресения, регистрирани в региона през последните 100 години. Ефектът бе опустошителен — рухнаха стотици сгради, оставяйки хиляди хора по улиците през зимния сезон и хиляди други все още се издирват. За съжаление броят на смъртните случаи продължава да нараства с всеки изминал ден.
„България, като най-близката съседна държава, беше една от първите държави членки на ЕС, които показаха европейската солидарност. Повече от 150 общини се мобилизираха за оказване на първа помощ и подкрепа. В момента се фокусираме върху събирането и изпращането на одеяла, генератори, газови печки, палатки и други необходимости, които биха били от полза на пострадалите от земетресението.
Като членове на Комитета на регионите изразяваме нашето удовлетворение от действията на Европейската комисия и на Съвета за бързата реакция за мобилизирането на Механизма за гражданска защита на ЕС. С течение на времето обаче е необходимо да бъдат предприети по-нататъшни действия на ниво Европейски съюз“, посочват кметовете, част от българската делегация на групата на “Обнови Европа“ в Комитета на регионите.