Джебел отбеляза 24 май с много настроение, музика, танци и театрална постановка – подарък за стотици на площад „19 май“.

„Честит празник на писмеността, на културата, на духовното. Честит празник на азбуката, от която започва всичко. На четмото, което проправи пътя към науката на половин милиард души по света. С А и Б започва всичко. Това е пътят на прогреса.

Затова бих искал да Ви уверя, че мислим и работим, за да превърнем културните средища и училищата в по-желана територия, в място, където е възможно да се предоставя качествено образование, в място, където идните поколения с вдъхновение ще продължат да съхраняват традициите ни, защото те са изворът, от който черпим гордост и национално самочувствие“, отбеляза в приветственото си слово кметът на общината Неджми Али.

Той поздрави учениците и техните преподаватели, колективите на всички образователни учреждения на територията на общината. „Благодаря на всички Ви, че сте част от нашата хубава община, че давате ежедневно своя принос за нейното по-добро бъдеще!“, подчерта кметът.

„Мнозина с основание считат, че празникът е време, в което трябва да оставим ежедневието и грижите настрана и да се поздравим с постигнатото. Но аз не бих се изкушил да говоря за свършеното през последната година – нито за успешно реализираните проекти, нито за STEM системата, която се изгражда в най-голямото ни училище, нито пък за мащабните ремонтни дейности, които предстоят да се извършат в читалищата ни в Джебел, в с. Припек и в с. Мишевско. Затова, ако преценят, нека говорят други. Ще кажа обаче най-важното, което струва ми се, вече е факт. Образованието и културата решително влезе във фокуса на политиките, които се опитваме да реализираме, в общественото внимание и центъра на публичния дебат“, каза още кметът, като отбеляза че Общинска администрация осигурява и ще продължава да осигурява съвременна и модерна училищна база. „Защото децата ни заслужават най-доброто“, заяви кметът на Джебел и подчерта: „Убеден съм, че най-сигурната инвестиция на всяка една страна е в образованието и в нейната наука. Да не забравяме, че икономическото развитие на всяка една държава, винаги започва от ученическия чин и от класната стая“.

Над 50 ученици бяха наградени за постигнати успехи на общински, областни и национални конкурси и състезание.

Община Джебел и семейство Екатерина и Иван Симитчиеви, известни просветни деятели, подариха на присъстващите театралната постановка „Прокшинитра“ (Сватовница), представена от „Театрална работилница за мечти“.

Местни таланти също изнесоха развлекателна програма.