Побратимяване на много по-високо ниво. Турски инвеститори у нас, чрез турските бизнес сдружения TÜSİAD, MÜSİAD и Balkantürksiad и Българска Стопанска камара, ще се възползват от възможностите за съвместно кандидатстване за финансиране на жизнени проекти  от европейските фондове.

Цел – икономически рестарт на региона.

Новата визия за партньорство бе дефинирана от кметовете на Йълдъръм и Джебел – Октай Йълмаз и Неджми Али.

Това бе един от основните  акценти от срещата между двамата, която се проведе в сградата на бурсенската община.

„Не говорим само за полезен ефект с регионално покритие в Източните Родопи и района на Бурса. Смесените компании ще имат достъп до големи бизнессдружения и форуми в Брюксел, България и Турция. Нашите партньори ще могат да се възползват и от възможностите по линия на Комитета на регионите, където Турция участва със съвещателен глас“, коментира кметът на Джебел Неджми Али.

Октай Йълмаз, който е от управляващата Партия на справедливостта и развитието, и Неджми Али обсъдиха широк спектър от теми, като фокусът падна върху възможностите за засилване на комуникациите между Йълдъръм и Джебел.

В разговорите бяха изтъкнати предимствата на всяка от общините, като променящият се Джебел се очертава като инвестиционна дестинация за малки и средни фирми от „столицата на изселниците“, както наричат град Бурса. Предстоят редица съвместни инициативи.

Заедно с кмета Неджми Али в Йълдъръм беше и общинският младежки лидер на ДПС и експерт по европейски фондове Бюлент Ахмед.

Кметът-домакин Октай Йълмаз показа на гостите голямата и модерна обществена библиотека, в която са създадени отлични условия за учениците да се подготвят за кандидат-студентски изпити. Научните зали в центъра позволяват провеждането на различни по тематика семинари.