Уважаеми Джебелчани,

Скъпи земляци,

Преди повече от тридесет години, нашата воля за зачитане на изконните ни човешки права и свободи сложи край 45 – годишен тоталитарен режим. Стремежът ни за свобода и демокрация промени съдбата на Джебел, България и много страни от Източна Европа.

19-ти май е не само историческа дата. Отбелязването на майските събития в този ден е повод джебелчани от цял свят да се събират тук – на площада в Джебел. 19-ти май се превърна в Ден на Джебел и в една от значимите дати от близката ни история.

Скъпи съграждани и приятели на Джебел,

За първи път, на днешния ден няма да бъдем един до друг, тук на площада. Причината е известна – светът е изправен пред надвисналата опасност от пандемията – COVID 19. Нека опазим себе си, близките си, съседите, съгражданите, за да оцелеем. Ние сме и ще бъдем заедно – в мислите и сърцата си. Никога не сме били далеч един от друг.

Осъзнавам, че да ръководиш Джебел е чест, но и тежка отговорност. Жителите на Джебел са горди хора, показали на света, че правата и свободите са ценности, от които никога не биха се лишили. За нас, те са като светлината и въздуха и ние никога няма да отстъпим от тях.

Джебел е град – герой. Да ръководиш такава община е голяма привилегия и огромна отговорност. Нашата близост, нашата сплотеност, нашето желание за просперитет са сигурен знак, че с общи усилия ще постигнем желаните резултати. Затова не изричаме Аз, Той, Онзи, Онези, а НИЕ! Защото НИЕ ще превърнем Джебел в място, на което ще живеем в мир, в ред, в чистота и красота. Роден край, в който младите ще се влюбват, ще се женят, ще се радват на своите деца. Мястото, в което децата ни ще растат, играят, учат и се радват на живота.

За бъдещето на Джебел си поставихме амбициозни планове. Те са краткосрочна и дългосрочна визия за развитието на общината. Убедени сме, че с тяхното изпълнение ще превърнем общината в роден край, с който всички ние ще се гордеем.

Стартирахме редица проекти. Имаме проектна готовност за десетки други, които ще променят облика на общината само в рамките на този мандат. Бъдещето на Джебел не е свързано само с града. Политиката, на която залагаме, ще достигне до всяко населено място, до всеки дом. Резултатите от нашата воля за успех са вече видими.

И през май, месецът, който е от изключителна важност за нас, е моментът в който си казваме всичко. В този месец отново потвърждавам обещанието, което ви дадох през октомври – имам един-единствен приоритет и това е европейското бъдеще на нашата община. Заедно вече превръщаме Джебел в по-добро място за живеене!

На 19-ти май Джебел ще празнува, но за първи път без официални мероприятия заради опасността от коронавирус. Площадът ще бъде празен, но празникът ще бъде във всяко сърце, във всеки дом. Хилядите от Джебел дадоха урок на света, като показаха, че няма да приемат унижението. Показаха, че човешкото достойнство и чест са над всичко. Затова, 19-ти май и Джебел са датата и мястото – символи на човешката воля за свобода.

Възползвам се от случая, за да отправя пожелания и поздравя всички мюсюлмани по повод Свещения месец Рамазан и най-вече със свещената вечер ,,Кадир геджеси‘‘, която тази година съвпада с празника на Джебел. По случай предстоящия Рамазан Байрам Ви желая много здраве, щастие и берекет на Вас и на Вашите семейства. Нека Всевишният закриля Вас, близките Ви и всички, които обичате!

Честит Ден на Джебел!

Искрено Ваш,

Неджми Али – кмет на Община Джебел