Повече усмивки и ключова дума „Европа“ донесе на джебелчани акция на младежи на 9 май – Деня на Европа.

В слънчевия неделен ден те задаваха въпроси на минувачите в центъра на града относно създаването на Европейския съюз, като участниците в празничното събитие получиха награди.

„Единство в многообразието“ е мотото на Европейския съюз. То изразява идеята, че европейците са се обединили в съюз, за да работят за мир и просперитет, като в същото време се обогатяват духовно от множеството различни култури, традиции и езици на континента.

Ние в Джебел също сме една малка частица от Европейския съюз. Частица, която винаги е била пример и ще продължава да бъде. В община Джебел винаги сме носили европейското мислене и разбиране в себе си, с нашата култура, религия, език и традиции – като ,,Един букет от цветя“, отбелязаха организаторите на анкетата.

За Деня на Европа към джебелчани се обърна и кметът Неджми Али:

   „Днес празнува Европа!

    На този ден преди 71 години в Париж френският министър на външните работи Робер Шуман прочита декларация, в която се призовават Франция, Германия и други европейски страни да обединят производството си на въглища и стомана като „първа стъпка към европейска федерация“.

 На срещата на лидерите на ЕС в Милано през 1985 г. е взето решение 9 май да се чества като „Ден на Европа“.

Всяка страна, избрала демократично да се присъедини към Европейския съюз, подкрепя неговите основни ценности – мир и солидарност. България празнува Деня на Европа от приемането си като пълноправен член на Европейския съюз.

   Уважаеми джебелчани,

  Първите стъпки са били направени след Втората световна война, когато Европа се опитвала да съживи разрушената си икономика. Труден е бил пътят на просперитета, но обединените усилия са дали резултат.

  Днес повечето блага правят хората в Европа по-щастливи. От година на година стандартът на живот в източноевропейските страни, в тези от бившия соцлагер, се доближава все повече към стандарта в западните. Мечтаем и сбъдваме мечтите си, защото формулата за солидарна Европа е успешна.

   Нека, отчитайки постигнатото, бъдем и по-отговорни, за да оставим на поколенията след нас още по-силна Европа!

  Честит Ден на Европа, джебелчани!“