Водачите на МПС са с основен принос в замърсяването на околната среда в Източните Родопи. Това е един от важните изводи от днешния Световен ден на почистването, който се провежда в 7-те кърджалийски общини.

Само за 4 часа младежи от Джебел напълниха 48 чувала с отпадъци в 3-километровото трасе от изхода на града, от квартал „Прогрес“, до разклона за село Рогозче. Два камиона извозиха боклуците на шофьорите, събрани край пътя – пластмасови бутилки, цигарени кутии и фасове, алуминиеви кенчета и др.


Начело на групата за почистване бе кметът на общината Неджми Али, а инициативата получи подкрепа и от 6-годишната Мюге – най-малкият участник в акцията в региона.

„Показахме как трябва да се поддържат пространствата около нас. Благодаря на всеки участник, на младежите за ентусиазма им, на масовостта от страната на дамите. Идеята ни е инициативите за почистване да станат постоянни в Джебел. Апелът на всички ни е към водачите на МПС – Не замърсявайте! Нужна е промяна за чиста природа – и за нас, и за следващите поколения“, заяви в края на акцията кметът на Джебел Неджми Али. „Замърсяването е глобален проблем, наистина акциите в общината следва да станат регулярни“, подкрепи идеята Бюлент Ахмед, председател на младежката структура на ДПС в община Джебел.


Младежко ДПС е част от инициатива World Clean Up Day за отбелязване на Световния ден на почистването. „Младежите на Джебел показаха, че са отговорни към своето бъдеще“, заяви Сейфи Мехмедали, председател на Общинския съвет в Джебел.